sreda 28. maj 2008.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Pare legle, ali plata nema

Bivši radnici preduzeća u stečaju „Jastrebac“ opet obmanuti

Pare legle, ali plata nema

KRUŠEVAC - Bivši radnici „Jastrepca“ ponovo su obmanuti za isplatu oko 100 miliona dinara, koje je beogradska kompanija „Putnik“ uplatila pre mesec dana na osnovu sudskog potraživanja na tekući račun ove kruševačke građevinske firme u stečaju. Radnici od toga još nisu dobili ni dinara. Sva obećanja su „pala u vodu“, a prošli su i svi rokovi za okončanje stečaja, koji sedam godina traje, a radnici žive na ivici materijalne egzistencije.

Saznavši da su pare u banci, četvoro bivših radnika su od nadležnih iz stečajne uprave pisano tražili odgovor kada će biti isplata i u kojem procentu? Stečajni sudija Trgovinskog suda u Kraljevu Miroslav Karapandžić obavestio je bivše radnike Ninu Simić, Milevu Šćepanović, Svetlanu Ilić i Radoslava Beljića da „nije donet nacrt o delimičnoj deobi iz razloga što će se raditi nacrt za glavnu deobu čija je izrada u toku od strane stečajnog upravnika“.

- Mi smo od stečajne upravnice Mire Matović dobili informaciju da je „Putnik“ uplatio dug. Od stečajnog sudije Trgovinskog suda u Kraljevu Miroslava Karapandžića tražili smo odgovor kada će biti zakazana prodaja celokupnog pravnog lica i konačno završen ovaj stečajni postupak. Taj odgovor nismo dobili-kaže Mileva Šćepanović. Ona, kao i drugi radnici više nisu u stanju ni da izaberu nove predstavnike štrajkačkog odbora, opet su ubeđeni da neko namerno izbegava isplatu njihovih potraživanja.

- Od nadležnih uglavnom godinama slušamo da imaju „dobru volju“, ali rezultata nema i više ne verujemo praznim obećanjima. Od stečajne upravnice Mire Matović , zatražili smo odgovor kada će uraditi nacrt za glavnu deobu, s obzirom na to da je „Putnik“ pre mesec dana uplatio pare. Interesuje nas i da li je ona upoznala Odbor poverilaca s prilivom sredstava i nacrtom za deobu. Zamolili smo da nam se nacrt učini dostupnim i na oglasnoj tabli preduzeća u stečaju u Kruševcu. Ovo s obzirom na to da su svi bivši radnici iz Kruševca i okoline, kao i da su teškog materijalnog stanja zbog dugogodišnjeg čekanja da se njihova potraživanja isplate, odnosno da prime mizernu naknadu za svoj rad u GP „Jastrebac“. Čekamo i taj odgovor- kaže Svetlana Ilić.

Prema dogovoru, radnici su pare trebali da prime uoči Vaskrsa, pa pred Đurđevdan, pa pred izbore. Prođoše rokovi, a para nema.

- Evo, dođe i leto, pa će sada da se „vade“ na godišnje odmore, a radnici, njih oko 1.360, trpe i čekaju. Dokle?! Čujemo da su se pojavili i neki novi poverioci, pa saznajemo da će radnici od tih 100 miliona navodno dobiti samo 14 odsto, iako je Agencija za stečaj radnicima kao poveriocima „četvrtog reda“ obećala isplatu od 20 odsto. Tako oni pričaju, čas jedno, čas drugo i to će se odložiti do kraja godine-uverena je Mileva Šćepanović.