sreda 28. maj 2008.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Opojni zvuci Balkana

Akademski ženski hor „Kolegijum muzikum“ večeras na Kolarcu

Opojni zvuci Balkana

BEOGRAD - U sklopu proslave 200 godina Univerziteta u Beogradu, Akademski ženski hor „Kolegijum muzikum“ izvešće večeras od 20 časova u Kolarčevoj zadužbini koncert pod nazivom „Boje i zvuci Balkana 2“. Koncertom će dirigovati Darinka Matić-Marović i Dragana Jovanović, a gosti na ovom muzičkom spektaklu biće braća Teofilović, Bora Dugić, frula i pijanista Zoran Živković. Program večerašnjeg koncerta činiće „Dodolske pesme“ kompozitora Marka Tajčevića, „Bačke pošalice“ Dušana Kostića, kao i mnoštvo narodnih pesama iz Srbije, Makedonije i Grčke.

Akademski ženski hor „Kolegijum muzikum“ nastao je 1971. godine na inicijativu profesora Vojislava Ilića, čine ga studentkinje FMU iz Beograda, a od osnivanja orkestrom diriguje profesor Darinka Matić-Marović. Hor je do sada održao preko 2. 500 hiljade koncerata u celom svetu, a nastupao je na renomiranim festivalima kao što su „Praško proleće“, „Berlinske festivalske nedelje“, „Festival duhovne muzike u Moskvi“, „Žorž Enesku“ i drugi. Takođe, „Kolegijum muzikum“ je na svim takmičenjima osvajao najviša priznanja, i to uglavnom specijalne nagrade (Nagrada BBC, Areco, Peking, Berlin..).

Na repertoaru hora nalaze se kompozicije autora iz raznih perioda od 11. veka do današnjih dana, a u svojoj istoriji imali su preko 150 premijernih izvođenja.

Ulaz na večerašnji koncert je besplatan, a ulaznice se mogu preuzeti na biletarnici Zadužbine Ilije Milosavljevića Kolarca.

Ključne reči: