sreda 28. maj 2008.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Nema opasnosti od zagađenja okoline

Istraga će utvrditi uzroke pada helikoptera „gazela“

Nema opasnosti od zagađenja okoline

NOVI SAD - Uzroci pada helikoptera „gazela“ novosadske firme „Ciklonizacija“, koji je pre dva dana oko 8.30 časova pao u jezero banje Rusanda kod Melenaca, biće poznati po završetku istrage koja je, kako nam je rečeno u „Ciklonizaciji“ počela juče, odmah po nesreći, u kojoj, srećom nije bilo smrtno stradalih.

- Nama je u ovom trenutku najbitnije da oba pilota nisu zadobila povrede opasne po život. Helikopter se nalazio na redovnim zadacima tretiranja komaraca na području Melenaca, odnosno banje Rusanda. Uzroci pada još nisu poznati, a zbog čega je helikopter pao, znaće se po završetku istrage koja je otpočela. Ne znamo ni o kom stepenu oštećenja na helikopteru se radi, ali su pretpostavke da je letelica pretrpela znatna oštećenja - rekao je Miroslav Crnjanski, direktor marketinga u „Ciklonizaciji“, dodajući da je helikopter „gazela“ u vlasništvu ove firme od 2003. godine kada ga je Grad otkupio od Vojske Srbije, te da se tehnički pregledi rade uoči svakog poletanja.

U „Ciklonizaciji“ nam je juče rečeno da bi vađenje helikoptera trebalo da počne tokom dana, a istakli su da ne postoji opasnost od bilo kakvog zagađenja okoline usled eventualnog isticanja u jezero preparata koji se koriste za zaprašivanje komaraca.

- Radi se o visoko selektivnim biološkim preparatima koji ne škode okolini, koji su isključivo namenjeni tretiranju komaraca, tako da opasnosti od eventualnog zagađenja nema. Pored toga, mislim da je veći deo tih preparata potrošen tokom zaprašivanja - istakao je Crnjanski.

Ključne reči: