sreda 28. maj 2008.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Leto će biti „normalno“

Posle nekoliko vrelih majskih dana ne slede pakleno topli meseci

Leto će biti „normalno“

Hidrometeorolozi poručuju da nema razloga za strepnju jer će u junu temperature biti od 27 do 30 stepeni, a zatim stiže tek nešto malo topliji i suvlji period. Ipak, upozorenja lekara treba ozbiljno shvatiti. Najugroženiji psihički labilni

BEOGRAD - Jučerašnja i današnja žega, nije vesnik vrelog leta i enormno visokih temperatura. Prema najavi hidrometeorologa, pred nama je uobičajeno topli period.

- Posle ova dva dana, očekuje se manji pad temperature i ona će se u toku juna kretati od dvadeset sedmog do tridesetog stepena. Mesec pred nama će po visini temperatura biti sličan maju, samo sa nešto manje padavina - kaže za Glas Branko Bijelić, prognostičar Hidrometeorološkog zavoda Srbije, uz napomenu da se raspon temperatura određuje za svaki grad posebno.

Po njegovim rečima celo leto će biti slično junu, odnosno temperature će biti nešto malo više nego što je uobičajeno, a količina padavina nešto niža.

- Znači, leto će biti malo toplije i malo suvlje - pojašnjava on.

Tako su odbačena nagađanja o stravičnim vrućinama koje će prelaziti 45 podeok.

- Preovlađivaće srednje vrednosti tokom celog leta - potvrđuje Bijelić, uz napomenu da se precizne prognoze mogu uraditi najviše za 15 dana, ali okvirno pred nama je „normalno“ leto.

I pored toga što se svi teško krećemo i znojimo biometeorolozi, koji se bave izučavanjem uticaja vremena, kažu da je ovo period povoljnih prilika, pa se ne očekuje ozbiljno pojačanje tegoba kod hroničnih bolesnika ni naročite meteoropatske reakcije. U Hidrometeorološkom zavodu kažu da nema razloga za strepnju. Međutim, toplotni uslovi su takvi da zahtevaju posebnu opreznost i zdravim i bolesnim ljudima.

Svi moraju oblačenje prilagoditi vremenskim prilikama, a građani se posebno upozoravaju da je neophodno smanjiti fizičke aktivnosti u najtoplijem delu dana. Neophodno je uzimati što više tečnosti, voća i povrća.

Ili su biometeorolozi pogrešno procenili, ili uobičajene preporuke nisu svi uvažili, pa je ne samo u evidenciji Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć, već i na ulici bilo vidljivo da je povećan broj intervencija. Primetno više ambulantnih kola i uznemirujući zvuk sirena, nije bio baš u skladu sa umirujućim biometeorološkim prognozama.

- Lekari beogradske Hitne pomoći intervenisali su 231 put u prethodna 24 sata. Pomoć u kući ukazali su u 163 slučaja, a na javnim mestima 68 puta, rekla je za Tanjug doktor Nada Macura iz Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Ekipe Hitne pomoći intervenisale su i u osam saobraćajnih nesreća, u kojima je devet osoba povređeno - navela je doktorka, a prema njenim rečima među onima kojima je pomoć bila neophodna prednjače hronični posebno psihijatrijski bolesnici.

Prema njenim rečima, Hitnoj pomoći javljali su se hronični, posebno psihijatrijski bolesnici.

Ključne reči: