sreda 28. maj 2008.
RSS
• Vesti •
Početna > Vesti > Lek za ravne tabane

Velimir Grujičić izumeo podešavajuće uloške za podizanje svoda stopala

Lek za ravne tabane

Reč je o jedinstvenom patentu u svetu, sa veoma preciznim uređajem, a podešavaju se svakih sedam ili 15 dana za četvrt milimetra

BEOGRAD - Srbija ima dosta uspešnih pronalazača, ali oni teško uspevaju da plasiraju svoj proizvod i pokrenu proizvodnju, a jedan od retkih kome je to pošlo za rukom je Velimir Grujičić, čiji pronalazak je već pomogao mnogim osobama s ravnim tabanima.

Za uspešnu ideju, njenu realizaciju i proširenje proizvodnje, Grujičićev centar za korekciju stopala „Ekovel“ proglašen je za najuspešnije mikropreduzeće u protekloj godini u izboru Prokredit banke i Kluba privrednih novinara.

Grujičić je, tim povodom, rekao da je posle niza neuspelih pokušaja da plasira svoj pronalazak - podešavajuće uloške za korekciju stopala, koji je nagrađen Zlatnom medaljom u Briselu 1994. godine, odlučio da sam otvori centar za korekciju stopala.

Prvi centar otvoren je 1999. godine u Novom Beogradu, a proizvodnja je kasnije proširena u još nekoliko centara - u Beogradu, Novom Sadu, Šapcu, Nišu i Banjaluci, a sada je u planu i otvaranje u Subotici.

Podešavajući ulošci su jedinstven patent u svetu, sa veoma preciznim uređajem, podešavaju se svakih sedam ili 15 dana za četvrt milimetra, objasnio je Grujičić.

Terapija traje oko četiri meseca, a korisnik dolazi na kontrole svaka dva meseca. Prethodno se obavi specijalni pregled stopala i merenje šest dimenzija, uz pomoć specijalnih uređaja, koje je Grujičić, takođe, patentirao i za njih dobio zlatne medalje u Briselu.

Podaci dobijeni merenjem obrađuju se kompjuterski i dobije se karton sa svim dimenzijama stopala i odgovarajući broj uloška i početna visina.

- Imamo dosta korisnika, koji su veoma zadovoljni, a najbolje je da roditelji dovedu decu od treće godine, jer onda je korekcija najuspešnija, mada se uspeh postiže i kasnije ali sporije, a mi roditeljima preporučujemo i određene vežbe - ukazao je Grujičić.

On je dodao da u proizvodnji zasada ima četiri radnika, ali da je u planu proširivanje proizvodnje i izgradnja proizvodne hale, umesto dosadašnje male radionice.