sreda 28. maj 2008.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Kina: SAD u J. Koreji-relikt istorije

Kina: SAD u J. Koreji-relikt istorije

Peking je saopštio da smatra prisustvo SAD u Južnoj Koreji „reliktom istorije“, a savez SAD i Južne Koreje „proizvodom hladnog rata“, uoči četvorodnevne posete Kini južnokorejskog predsednika Li Mjung-baka. Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je da su se istočnoazijske zemlje „znatno promenile“ od Korejskog rata (1950-1953), kada je formirana američko-južnokorejska alijansa.

Kina se nada da će poseta južnokorejskog predsednika, u koju je stigao u utorak, biti prilika da se poveća uzajamno poverenje i proširi saradnja s tom zemljom, izjavio je portparol Ministarstva Ćin Gang, preneo je DPA.

Dve strane će, prema njegovim rečima, razmotriti brojna regionalna i međunarodna pitanja, među kojima situaciju u Severnoj Koreji.

Predviđeno je da se južnokorejski lider, koga je na aerodromu dočekala kineska delegacija na čelu sa zamenikom šefa diplomatije Vu Davejem, sastane s kineskim predsednikom Hu Đintaom.

Li bi, takođe, trebalo da obiđe istočnu luku Ćingdao, u kojoj je sedište oko 5.000 južnokorejskih kompanija.

Li, koji je prvi put doputovao u Kinu u svojstvu šefa države, izlazeći iz aviona po sletanju na aerodrom nije pozdravio mahanjem ruke kinesku delegaciju u znak poštovanja prema žrtvama zemljotresa koji je nedavno pogodio tu zemlju, odnevši više od 65.000 života.