sreda 28. maj 2008.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Italijani u „Zastavi“ pregledaju sve detaljno

U kragujevačku fabriku automobila stiže delegacija od 60 stručnjaka torinskog „Fijata“

Italijani u „Zastavi“ pregledaju sve detaljno

U fabrici paralelno radi nekoliko grupa, jedna razmatra ekološki aspekt sadašnjeg stanja, druga ima obavezu da „snimi“ sve što je vezano za tehnologiju i kvalitet, treća uzima podatke za objekte, a sledeća snima zemljište kojim raspolaže fabrika - kaže direktor fabrike Zoran Radojević

KRAGUJEVAC - U kragujevačku fabriku automobila danas treba da doputuje delegacija od 60 stručnjaka torinske firme „Fijat“ koji će se pridružiti tridesetorici Italijana koji već duže vreme pregledaju opremu radi potpisivanja ugovora o strateškoj saradnji. „Za Srbiju je možda neobično što iz ‘Fijata’ dolaze brojne stručne delegacije i rade. Kod nas već dvadesetak godina nije bilo većih investicija i to je jedan od razloga što njihov dolazak izaziva toliko interesovanje u javnosti. Slična atmosfera u fabrici bila je kada je ‘Zastava’ bila u najvećem usponu“, kaže Zoran Radojević, generalni direktor „Zastava vozila“, u pauzi između dva konsultantska razgovora sa italijanskom delegacijom.

- Oni snimaju kompletnu imovinu „Zastave“. Stiglo je viša grupa, od kojih jedna razmatra ekološki aspekt sadašnjeg stanja u „Zastavi“, druga ima obavezu da „snimi“ sve što je vezano za tehnologiju, treća uzima podatke za objekte, a sledeća snima zemljište kojim raspolaže fabrika. Jedna grupa angažovana je za kontrolu kvaliteta, sledeća je zadužena za logistiku - dodaje Radojević.

Na pitanje kakva je reakcija Italijana na zatečeno stanje u fabrici, Radojević kaže da se „ne izjašnjavaju da li su zadovoljni ili nisu onim što su videli“.

PUNI HOTELI

Nezvanično saznajemo da kragujevački tim koji je stavljen na raspolaganje „Fijatu“ čini više od 150 ljudi i da oni komuniciraju sa „Fijatovom“ delegacijom isključivo na italijanskom i engleskom jeziku. Skoro svi ovdašnji hoteli su popunjeni, a rezervacije za susret „Fijatovih“ sa predstavnicima srpskih firmi, koje se bave proizvodnjom komponenata za automobile, prebukirao je hotelske kapacitete u gradu.

- Ovo su pripremne aktivnosti za realizaciju projekta sa „Fijatom“ i tu nema nikakvog ulepšavanja, niti ocena da li je neko zadovoljan ili ne onim što je video. Tek pošto se sve dobro pretrese i pregleda, uslediće zadaci koje treba uraditi. Projekat uopšte ne dovodim u pitanje i smatram da su sve ovo aktivnosti koje prethode potrebnim radovima i investiranjima - ističe Radojević.

Odgovarajući na našu opasku da li se već sada zna šta će, koliko i u koje pogone „Fijat“ investirati, Radojević kaže da o tome on jednostavno nije ovlašćen da govori.

- To je stvar „Fijata“. Oni paralelno rade na pripremi elemenata za ugovor. „Fijat“ ne gubi vreme. Bilo bi možda logično da se razmatraju elementi ugovora, pa tek onda da se govori o tehnologiji, potrebnim radovima, međutim, ovde se radi uporedo i moglo bi se protumačiti da će realizacija projekta uslediti vrlo brzo. Našim jezikom, možemo reći da se „Fijatu“ žuri. Radi se po svetskim standardima. Tako je u poslovnom svetu i kad se neko prihvati nekog projekta, jasno je da se ne gubi vreme - zaključio je Radojević.

Domaće firme koje inače proizvode delove za fabriku u Kragujevcu zainteresovane su, podvukao je Radojević, za kooperaciju sa „Fijatovim“ sličnim preduzećima. „Međutim, potrebno je zadovoljiti stroge zahteve proizvodnje. Već sada postoji više varijanti te saradnje. Ima mogućnosti da jedan broj naših kooperanata uđe u osnivanje mešovitih preduzeća sa Italijanima, druga varijanta je kupovina licence za određene sklopove, dok je treći mogući oblik saradnje da ‘Fijat’ uđe u privatizaciju nekih ‘Zastavinih’ kooperanata koji još nisu privatizovani“, podvukao je Radojević.

Državni sekretar Ministarstva ekonomije Jasna Matić izjavila je da se od dobavljača „Fijata“ očekuje da će investirati na domaće tržište oko 500 miliona evra. Oni će razgovarati sa poslovodstvom „Zastave“ i domaćim proizvođačima delova, a pokrovitelj tog sastanka biće Ministarstvo ekonomije, Agencija za strana ulaganja i prompciju izvoza (SIEPA) i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović. Matićeva je upozorila da u slučaju raskida ugovora sa „Fijatom“, što nije isključeno ukoliko Skupština Srbije ne ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, gubitak za Srbiju bio bi više od milijardu evra i više od 5.000 novih radnih mesta, „a za sam „Fijat“ gubitak bi bio ogroman“. „Uz to kada uzmemo u obzir da će oni uključiti veliki broj naših domaćih preduzeća kao svoje dobavljače, to je zaista šansa koju naša zemlja neće dobiti dva puta u ovom veku“, naglasila je ona.    

Ključne reči: