sreda 28. maj 2008.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Indijana Džons protiv sovjetskih agenata

Pobednici i hitovi sa Kanskog festivala u beogradskim bioskopima

Indijana Džons protiv sovjetskih agenata

Posle hita Stivena Spilberga, čija je premijera zakazana za večeras, domaću publiku u bioskopima očekuju dobitnici Zlatne palme za najbolji film, režiju i scenario

BEOGRAD - Premijera četvrtog nastavka filma o avanturama arheologa Indijane Džonsa u režiji Stivena Spilberga i produkciji Džordža Lukasa sa Harisonom Fordom u glavnoj ulozi zakazana je za večeras u Velikoj dvorani Centra „Sava“. Svetska premijera ovog filmskog hita upriličena je na upravo završenom 61. po redu Kanskom festivalu, gde su glavni akteri (Kejt Blanšet, Šija Labuf, Džon Hart) bili u centru medijske pažnje, a sam film dobio podeljene kritike. Harison Ford, koji se u 65. godini po četvrti put pojavio u istoj ulozi, izjavio je da ga kritike ne dotiču, već ga jedino zanima sud publike. Stiven Spilberg, koji je četvrti deo popularnog serijala „Indijana Džons i kraljevstvo kristalne lobanje“ snimio posle pauze duge 19 godina, najavio je peti nastavak „ako publika to bude želela“.

Najnovije avanture Indijane Džonsa smeštene su u 1957. godinu i vreme hladnog rata. Indijana i njegov prijatelj Mek (Rej Vinston) jedva uspevaju da pobegnu od zlih sovjetskih agenata na udaljenom aerodromu...

Tokom proteklog premijernog vikenda film „Indijana Džons i kraljevstvo kristalne lobanje“ zaradio je u američkim bioskopima 126 miliona dolara, a prema procenama koje stižu iz „Paramaunta“, tokom petodnevnog otvaranja u SAD dostići će zaradu od 151 milion dolara. Posle večerašnje beogradske premijere u Centru „Sava“, film kreće u redovnu bioskopsku distribuciju, najavio je domaći uvoznik „Taramaunt film“.

Dobitnik Zlatne palme za najbolji film na upravo završenom Kanskom festivalu „Između zidova“ Lorana Kantea, angažovana snažna socijalna drama smeštena u školske klupe jednog francuskog predgrađa, biće prikazan u beogradskim bioskopima zahvaljujući distributerskoj kući „Megakomfilm“. Uvek agilna i sa sluhom za ostvarenja visokih umetničkih vrednosti, ova kuća je pored kanskog pobednika uvezla još dva nagrađena naslova. „Lornina tišina“ (emigrantska priča jedne Albanke u Belgiji sa hvaljenom Artom Dobroši glavnoj ulozi), film belgijske braće Darden (nagrađen za najbolji scenario), takođe će biti prikazan u domaćim bioskopima. Porodična drama „Tri majmuna“, za čiju je režiju Turčin Nuri Bilge Cejlan dobio prestižnu Kansku nagradu, naći će se uskoro na repertoaru domaćih bioskopa.