sreda 28. maj 2008.
RSS
• Tema •
Početna > Tema > Indeks srpski, a cena evropska

GLAS ISTRAŽUJE: Da li je opravdano poskupljenje školarine na univerz it etima u Srbiji

Indeks srpski, a cena evropska

Studentski parlament traži specifikaciju troškova i angažovaće revizora uuu Branko Medojević, prorektor BU za finansije, pravda se da država fakultetima duguje 25 miliona evra

BEOGRAD - I pored preporuke Ministarstva prosvete, pojedini fakulteti povećali su školarinu pravdajući se povećanjem „opštih društvenih troškova“, kao i time da je to jedini način da nastave normalno da rade. Imajući u vidu činjenicu da prosečna plata u Srbiji za april iznosi nešto više od 32.000 dinara, roditeljima studenata koji su „ispod crte“ jedino preostaje da „dižu“ kredite i grcaju u dugovima, kako bi njihova deca mogla da steknu akademsko znanje.

Pobunile su se i studentske organizacije, koje su ovakvu odluku pojedinih fakulteta dočekale na „nož“, ističući da su visoke školarine proizvod samovolje dekana i da je poskupljenje direktno u suprotnosti sa Bolonjskim procesom.

Najavljuju proteste

Studentski parlament Beogradskog univerziteta zatražio je juče od fakulteta sa najskupljom školarinom i onih koji su podigli cenu da u roku od osam dana dostave specifikaciju troškova, kako bi se utvrdilo da li je povećanje opravdano. U suprotnom - organizovaće proteste.

Kako je u izjavi za Glas rekao Aleksandar Jović, sekretar Studentskog parlamenta, akademci prevashodno žele da problem reše „diplomatskim“ sredstvima.

STUDIJE U SRBIJI 3.000 EVRA, U ITALIJI 500 EVRA

Najskuplju školarinu za samofinansirajuće studente ima Arhitektonski fakultet od 240.000 dinara. Nešto jeftinije je na Stomatološkom, gde studenti moraju da plate 198.000 dinara po godini, dok na Medicinskom i Farmaceutskom plaćaju 150.000, odnosno 130.000 dinara
Međutim, studenti tvrde da im evropske cene studiranja ne garantuju i evropske uslove za rad. Saša Nikolić, student prve godine arhitekture, kaže da za 240.000 dinara dobiju samo polomljene klupe i stolice.
- Nemamo nikakve uslove za rad. Iako očistimo godinu sa prosekom 9.00, po novom sistemu rangiranja drugu godinu ćemo morati da platimo još 3.000 evra. Očajni smo i jedino nam preostaje da protestujemo, odustanemo, ili da studije nastavimo u inostranstvu. U Italiji školarina na arhitekturi je 500 evra, isto je i u Francuskoj i Austriji - tvrdi Nikolić.

NEĆE DA GOVORE ZA MEDIJE

Dekani Filološkog, Filozofskog, FON, Pravoslavno-bogoslovskog fakulteta, kao i i prodekani za finansije nisu bili raspoloženi za razgovor. Jedan deo bio je u inostranstvu ili na neodložnim sastancima, a ljubazne sekretarice odgovaraju da ne znaju kad će se vratiti.
Ni Vladimir Mako, dekan fakulteta sa najvećom školarinom, Arhitektonskog, nije bio dostupan za Glas, iako smo sekretarici ostavili pet poruka, kao i telefon redakcije.
- Dekan rado daje izjave medijima, ali znate, on ima mnogo posla i stalno je na sastancima, tako da nema ni minut slobodnog vremena-pravdala se dekanova sekretarica.

- Specifikacijom troškova želimo da utvrdimo da li studenti zaista dobijaju sve ono za šta su platili i da li su cene realne. To posebno važi za Arhitektonski, Filološki, Filozofski, Veterinarski, Saobraćajni i Fakultet organizacionih nauka. Oformićemo poseban tim koji će se samo time baviti, a angažovaćemo i revizora kako nam ništa ne promakne. I prošle godine bilo je povećanja cena, a mnogi fakulteti vešto su izbegli da dostave bilanse poslovanja. Ovoga puta pozvaćemo se na Zakon o dostupnosti informacija - naglašava Jović i dodaje da ne razume kako to da na Fakultetu za fizičku hemiju školarina iznosi 60.000 dinara, a na Filološkom duplo više, iako pri tom ne dobiju ni jedan jedini udžbenik.

Jović objašnjava da su predstavnici studenata od Branka Medojevića, prorektora za finansije, dobili objašnjenje da ministarstva prosvete i finansija nisu fakultetima uplatili 25 miliona evra, a da od toga beogradskim fakultetima duguju deset miliona.

- Najavljuje se da će po završetku procesa akreditacije svi fakulteti biti u obavezi da sklapaju ugovor sa državom, a studenti sa fakultetima o svojim međusobnim pravima i obavezama - zaključio je Jović.

I u Rektoratu Beogradskog univerziteta potvrdili su nam da je prevashodni razlog poskupljenja astronomski dug države prema fakultetima.

Kod privatnika još skuplje

S druge strane, dekani fakulteta koji su za Glas dali izjave i objašnjenja o poskupljenju, istakli su da cenu školarine nisu menjali već nekoliko godina i da su jedino na gubitku oni studenti koji ne žele da uče.

Tako, Slobodan Gvozdenović, dekan Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, u izjavi za Glas kaže da prošle godine nisu poskupeli jer su uvažili preporuku Rektorskog saveta, ali da ove nisu imali izbora.

- Nemamo šta da krijemo, tako da ćemo kompletan bilans poslovanja staviti na uvid svima koji to budu tražili. Sa školarinom od 60.000 dinara nismo mogli da pokrijemo ni osnovne troškove. Ni sa poskupljenjem od 30.000 dinara uslovi nisu tržišni jer država za studenta na budžetu izdvaja 130.000 dinara - objašnjava Gvozdenović, napominjući da samofinansirajući i budžetski studenti imaju potpuno iste uslove studiranja.

Dragiša Potić, iz Informativne službe Pravnog fakulteta, objašnjava da uz nove školarine idu i besplatne knjige, ali i pravo studenata da tri puta prijave ispit.

- Nismo menjali školarinu već četiri godine, a od tada je mnogo šta poskupelo. Kao dokaz da dobro radimo je i to da smo dobili dozvolu od Akreditacione komisije. Niko se ne pita šta dobijaju studenti na privatnim pravnim fakultetima, gde je školarina dvostruko veća - uverava Potić.

U ovogodišnjem naletu poskupljenja, školarinu je povećao Fakultet za specijalnu edukaciju i to sa 60.000 na čak 85.000 hiljada. Nažalost, i pored obećanja dekana Dobrivoja Radovanovića da će sve objasniti, samo da ga nazovemo za dva sata, u dogovoreno vreme jedino smo mogli da čujemo glas telefonske sekretarice.

Komentari

Uveravam gospodina Protića da studenti na jednom privatnom fakultetu za svoj novac dobijaju apsolutno sve što im treba - klimatizovane i jako čiste prostorije, kvalitetnu opremu, udžbenike, prijavu ispita, studentsku službu koja ne radi samo 2 sata dnevno, veoma ažurnu komunikaciju sa upravom i nastavnim osobljem i najvažnije, pravo da ocrne profesora koji ne radi svoj posao kako treba. Student je zaista u centru pažnje.

Režimu nije dovoljno sto nas u getu drzi od 2000 pod Vizama dok mr Solana dolazi i pozira sa svojim Prijateljima časkom g Kostunica časkom Tadić ,a vize se ne ukidaju kako te ljude nije sramota da poziraju u trijumfalnim pozama kao da proslavlaju neke pobede a u stvari se radi o sahrani Srbije

umesto toga digli su nam skolarine -da bi svaki 1000 od nas studirao - misle da ako ne upisemo taj fakultet da cemo se lakse uklopiti u sliku ,,robova,,

u Srbiji je danas jedina opozicija Partija Mladih - ne smeju da nas prevare do juče je Kostunica bio Premijer - sada njegov Prijatelj Tadić nastupa - a u sustini je sve to 1 drzužina čija politika vodi Srbiju u nestanak

Zasto niko ne govori da nemamo ni ta 3 remontovana Miga jer ih Rusija jos nije opravila ..a lepo ce ih ona opraviti .. jednog dana cemo se samo probuditi pod okupacijom pa ko prezivi -samo da pripadnici NATO snaga zajeno sa UČK krenu na Beograd bili bi pod okupacijom - i ne samo da će to biti okupacija nego ćemo ponovo doživeti masakr kao narod isto kao što je bilo u Kninskoj Krajini

To će biti izgleda najveća škola za sve nas -ali tada će biti kasno da se nešto spasi od Srbije

Partija Mladih

Ja sam pred penzijom, kcerka je zavrsila fakultet, unuku ostavljam po malo za fakultet, jer znam da kcerka nece moci da ga skoluje. Kao sto vidite licno me ta pitanja ne pogadju. Medjutim nema nista opasnije nego nekoga spreciti da uci- vezivati ga za mrtvaca. To je jos Z.Djindjic najavi da nam nije potrebno toliko skola i fakulta. To je ustvari zahtev Instituta Tavistok da bi se vrsila totalna KONTROLA NAD LJUDIMA. Dakle to je smisljena politika DOS-ove izdajnicke falange. No ni tu nije kraj. Pritisak vlade da se ucenici pogotovo u srednjim skolama propustaju bez znanja je takodje deo te politik. Da se drze na strucnim predmetima nesposobni profesori i da se ne mogu odstraniti iz nastave, takodje je deo te politike. Mogao bi navodidi puno toga ali da ne dosadjujem. Narod bez zananja i vestina je ROBLJE. O inflaciji profesorskih i doktorskih titula da ne pricamo. Mislim da nema zemlje na svetu u kojoj IDIOTI imaju DOKTORSKE TITULE. Dakle deco nije nista slucajno ovi vam rade o glavi ali bez oruzja. Vi ne morati uzeti oruzje i vas glas dajte patriotima. Lako ce ti ih prepznati. Sve je obrnuto od B.Tadica, B.Djelica, A.Vlahovica, M.Dinkica. V.Batica i ostalog DOS-ovog olosa. Niko od njih ne moze biti gori. Bolje i rat i iflacija i redovi nego da vi i vasa deca budeti robovi i predmati sa kojih ce uzimati oprgane za preprodaju vatikanskom sljamu.

E pa deco vi ste lupali u serpe da dodju taj isti Kostunica, Tadic i pok.Djindjic. eto vam ih sad, sto se zalite. Obecase vam slobodna putovanja, jeftino studiranje, fenomenalno skolstvo i dokle su stigli.

"E pa deco vi ste lupali u serpe da dodju taj isti Kostunica, Tadic i pok.Djindjic. eto vam ih sad, sto se zalite. Obecase vam slobodna putovanja, jeftino studiranje, fenomenalno skolstvo i dokle su stigli."

Stigli smo tu gde jesmo sada.Mi smo lupali u serpe i lonce da bi za sebe izborili bolji zivot KOJI STE NAM VI I SLICNI VAMA ODUZELI. Nije kriv Milosevic za sve,najkrivlji ste VI KOJI STE GA DOVELI NA VLAST.ZATO NAM I JESTE DANAS OVAKO KAKO JE! SRAM VAS BILO GOSPODINE ILI GOSPODJO,sta ste vec! Mora da ste jako dobro ziveli te famozne 1993. i 1994. kad se za platu mogao kupiti toalet papir ili sibica,jos pod uslovom da se stigne na vreme.Znam o cemu govorim,zapamtio sam to vreme ODLICNO PO TOME KOLIKO SAM SAMO PUTA OSTAO GLADAN U SKOLI,JER RODITELJI NISU IMALI DA MI DAJU NOVAC ZA UZINU.Naravno,vas odgovor ce biti na sve to:" I sta ti fali danas? Ziv si i zdrav si..." Da jesam ziv,ali koliko sam zdrav to je pitanje,ne samo ja,nego svi moji vrshnjaci. Sve ste nam uskratili da bi se samo prezivelo. Verovatno ste tih godina imali i taj isti kompjuter sa kojeg sada postujete ovakve komentare. Aaaaa,neeee,sigurno ste ga sami sklopili od televizora pa ga i danas krpite da moze da radi.Nemate od cega da ga odrzavate,niti imate novac za internet... MOOOOREEEE,Dunave,kako samo lepo teces.... >:-(
Lupali smo u serpe i u lonce,i lupacemo ponovo ako treba,ne samo za nas,vec za dobro nase dece! I vi ste tada imali decu,ali ko je njih pitao za sta,bitno je bilo to da vama bude sve pod konac tog momenta,a kako ce nama biti koga je bilo briga. Sta smo mi dobro nasledili od vas? Cak ce i nasi unuci ispravljati vasu "KRIVU DRINU BRATSVA I JEDINSTVA I SOCIJALNE POLITIKE". DOS su obecavali i stigli na pola puta od sevga toga,ali vi koje vodi "cist obraz i srpsko Kosovo" ste opet nas mlade sprecili da zivimo svoj zivot i da putujemo.KAKO DA NE ODEMO ODAVDE SVI KAD NAM VI KROJITE KAPU I DANAS DANI,NEZAHVALNICI? Pa kako coveku da ne dodje u glavu cak i da se poturchi pored vas???!!! Bice nam skolarina jos veca dok je vas takvih.

Videcemo kako ce ova nova vlada resiti problem studija.Sta to drzava duguje fakultetima? Kakvi bre milioni evra,za sta? Kome da daju? Pa dajte da vidimo u sta je ulozen i taj minimalni novac koji su dobili.Ja to ovde u Kragujevcu ne vidim.Moj fakultet cak nema ni svoju zgradu,a ima gomilu studenata na samofinansiranju,jos kad cujem da sav taj prihod od samofinansiranja ne ide u budzet fakuleta,jeza me podilazi. Fakulteti su ti koji odredjuju skolarine,a ne drzava! Mi studenti smo ti koji trebaju da se bune,i da strajkujemo sirom zemlje,pa ce se sigurno time smanjiti i troskovi fakulteta ne bi li nas ucutkali i vratili u kabinete i amfiteatre.