sreda 28. maj 2008.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Hrvati zatečeni srpskim argumentima

U Međunarodnom sudu u Hagu nastavljena rasprava po tužbi Hrvatske protiv Srbije

Hrvati zatečeni srpskim argumentima

BEOGRAD/HAG - Pravni tim Hrvatske sa agentom Ivanom Šimonovićem na čelu juče je pokušao da pobije argumente srpske strane i nastojao da dokaže da je Srbija odgovorna za navodni genocid u Hrvatskoj.

Hrvatska tuži Srbiju zbog navodne povrede Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida počinjenih na području Hrvatske od 1991. do 1995. Ova država traži da Sud u Hagu presudi da je SR Jugoslavija (sada Srbija, kao pravna naslednica) počinila navodni genocid u Hrvatskoj i da su građani Hrvatske bili žrtve tog genocida. Tužba se temelji na kršenju Konvencije iz 1948. godine o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

- U našem uvodnom izlaganju (u ponedeljak) pokrenuli smo niz pitanja koje Hrvati nisu očekivali. Jako smo ih iznenadili! Jasno smo osporili nadležnost Međunarodnog suda pravde i velike su šanse, sigurno preko 80 odsto, da Sud prihvati naše stavove i proglasi se nenadležnim - rečeno je juče Glasu javnosti u srpskom pravnom timu.

Pravni tim Srbije, podsetimo, osporio je nadležnost Suda, navodeći ključne argumente za koje Hrvati neće imati rešenje - u vreme podnošenja hrvatske tužbe 2. jula 1999. godine naša zemlja nije bila članica Ujedinjenih nacija, članica Konvencije o genocidu niti članica Statuta Suda - a samo država koja ispunjava sve ove uslove može biti tužena. Takođe, Srbiji ide u prilog i činjenica da Haški tribunal nikoga nije ni optužio, a kamoli osudio za genocid u Hrvatskoj.

Očekuje se da će hrvatski tim sa iznošenjem svojih optužbi nastaviti i danas dok će srpski pravni stručnjaci sutra odgovarati na hrvatske optužbe.

Ključne reči:

Komentari

Hrvati, koji su po ocenama Zerjavica, koga svi Hrvati drze kao merodavnog kad je rec o broju zrtava u Jasenovcu, pobili 200.000 srpskih CIVILA u svojoj ustaskoj fasistickoj tvorevini zvanoj ndh, tuze nekog zbog genocida?

ako se moze israelcima verovati bili su to i 700.000 srba!!!!

Vama gosp. cu odgovoriti da broj pobijenih u Jasenovcu,je 7oo hiljada civila od toga najmanje su Ustase pobili 600 hiljada Srpskih civila,drugi su bili Jevreji i Romi.To znaji mnogi a zasto Zapad to nije priznao pa Zapad je uvek protiv pravoslavnih,koga da osude Austrij,Nemce(Hrvati im bila desna ruka) ne nikada vidite ni Albance nisu hteli da osude, i Hrvati za vreme "oluje" su pobili vise hiljada Krajiskih Srba proterali oko 300 hiljada ljudi iz Krajine oteli im kuce imanja i nikom nista.Ako je neko trebao da podnese tuzbu to je naravno Srpski narod preko svoje delegacije,ali verovatno da Zapad bi odbacio jer oni su aktivno ucestvovali i razbili Jugoslaviju i naneli najvise zla Srbima to je bio cilj,iz tog razloga Srbima nebi priznali nikakvo pravo niti bi dali bilo kakvu odstetu.Znajuci sve to Hrvati izazivaju Srbe jer znaju da na taj nacin zlocinski nerviraju,prema Srbima su jako zli to treba uvek imati na umu.

hahaha... tuze... treba im malo srpskih para...

Страшно је то што ми помажемо Усташама да докажу да нису извршили геноцид над Србима 1995!!!

Свака част нашој делегацији, дочекаће их са цвећем у Загребу!

A ja sam IZNENADJENA hrvatskom reci "zatecena" u naslovu!
Dosta je hrvatskog u srpskim novinama!
Lektoriiiii!!!

Gospodjice Jasmina,rec "zatecena" nije i ne moze biti hrvatska rec iz jednostavnog razloga sto sluzbeni jezik u tzv.".Republici Hrvatskoj "jest srbski jezik.
To sto ga oni zovu hrvatski ne menja njegovo poreklo,sustinu i pripadnost.Zanimljivo je koliko nekima smeta ijekavski napisana rec ili neka stara srbska rec koju su "Hrvati" iskopali pa je sad upotrebljavaju,(cesto samo zato da bi se razlikovala od reci koja se trenutno upotrebljava u svakodnevnom srbskom govoru).Ali istovremeno im ne smetaju turske reci ,koje su odavno trebale biti izbacene iz naseg jezika ?!

Sta bre lupas!!! Nisam zatecen tvojom gluposcu, jer jer rec zatecen srpska. Moze biti i hrvatska, ali mi i tako delimo nas srpski jezik ravnopravno sa svima. Na nasu stetu.