sreda 28. maj 2008.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Hlađenje povećalo potrošnju struje

Potrošačima stižu veći računi za električnu energiju

Hlađenje povećalo potrošnju struje

Klima-uređaji troše od jednog do tri kilovat-sata, a ako su lošijeg kvaliteta i jeftiniji i više

BEOGRAD - Rashlađivanje klima - uređajima uvećava mesečne račune u zavisnosti od vrste aparata, načina potrošnje i vremena potrošnje od 240 do 1.500 dinara. Ovi podaci odnose se na domaćinstva, koja su u plavoj zoni, što podrazumeva potrošnju od 351 do 1.600 kilovat-sati dok se u crvenoj zoni izdaci dupliraju. Uz već ranije poskupljenje električne energije od 7,6 odsto od 1. marta mnogi vlasnici računa narednih nedelja mogli bi da budu neprijatno iznenađeni. Zbog promene cene elektrike i Tarifnog sistema, koji je u isto vreme stupio na snagu, računi građana, ponovo u zavisnosti od načina potrošnje, još u aprilu povećani su od nekoliko do skoro 500 dinara.

Pojedini potrošači, samo zbog poskupljenja, već su se suočili sa većim izdacima za električnu energiju. Iako mnogi od njih tvrde da je poskupljenje mnogo veće od objavljenih 7,6 odsto u Elektroprivredi Srbije ističu da njihove procene pokazuju da su prosečnim potrošačima računi uvećani najviše do 500 dinara.

- Uvek su mogući izuzeci jer je svaki potrošač priča za sebe, ali velikih odstupanja ne bi trebalo da bude osim ako nije reč o grešci. Razlog za drastično uvećanje ne može biti ni novi Tarifni sistem jer je u, možda, najvažnijem delu suspendovan do kraja 2009. godine, a to je da svakom potrošaču račun zavisi i od snage koju koristi, što do sada nije bio slučaj. Novim TS uvedeno je plaćanje obračunske snage koja pokazuje koliko uređaja je potrošač u istom trenutku uključio, kao i naknada za merno mesto. Ranije se snaga plaćala fiksno. Međutim, ova promena se neće u potpunosti odraziti odmah na račune jer kupci do kraja 2009. godine imaju rok da provere koliku snagu koriste i da je smanje ili povećaju. Do tada svi kupci sa trofaznim priključkom, čija je odobrena snaga između 11,04 i 17,25 kilovata, a koji mesečno potroše do 350 kilovat-sati, plaćaće 163,87 dinara, a sa većom potrošnjom -  262,20. Pre se plaćala fiksna naknada od 188 dinara, a sada sa naknadom za merno mesto od 88 dinara i snagom istina izlazi više - objašnjavaju u Elektroprivredi.

OD 2. JUNA ISKLJUČENJA

Elektrodistribuciji Beograd (EDB) preduzeća i građani duguju više od 11 milijardi dinara i zbog toga je to javno komunalno preduzeće najavilo da će od ponedeljka, 2. juna, početi isključenje struje neredovnim platišama. Među najvećim dužnicima EDB-a su „Lola korporacija“ koja duguje više od 104 miliona dinara, preduzeće „Petar Drapšin“ iz Mladenovca (više od 100 miliona dinara), Livnica FOB (više od 30 miliona), IMT (više od 20 miliona), „Politika“ AD (više od 21 milion), „Železnice Srbije“ (38 miliona), PKB - „Voćarske plantaže“ (9,5 miliona) i Klinički centar Srbije koji EDB-u duguje više od 13 miliona dinara. U EDB-u je Tanjugu rečeno da dužnici mogu svoj dug da otplate tako što bi deo isplatili odmah, a ostatak da u mesečnim ratama.

Domaćinstvima sa monofaznim priključkom obračunska snaga će, bez obzira na potrošnju, biti 5,75 kilovata i za nju će plaćati 136,56 dinara. Svi kupci sa trofaznim priključkom koji imaju elektroenergetsku saglasnost na snagu manju od 11,04 kilovata ili više od 17,25 kilovata, kao i kupci sa monofaznim priključkom kojima je odobrena snaga iznad 5,75 kilovata, plaćaju obračunsku snagu u skladu s tim saglasnostima. Veći računi bi mogli da se pojave kod potrošača sa trofaznim priključkom koji imaju saglasnost na snagu veću od 17,25 kilovata jer će umesto fiksne naknade od 188 dinara sada plaćati jedan kilovat obračunske snage po 23,75 dinara.

U EPS-u, kažu da je ovo retkost, ali takvi kupci treba da se obrate lokalnoj distribuciji i problem će biti rešen.

Što se tiče, klima-uređaja oni obično troše od jednog do tri kilovat-sata. Korišćenje ovih rashladnih uređaja dvostruko je jeftinije noću, mada su oni potrebniji danju. Potrošnju dodatno uvećavaju uređaji lošijeg kvaliteta, koji su najčešće i jeftiniji jer im je potrebno više energije da bi postigli isti efekat. Prilikom većih temperatura više struje troše i frižideri i zamrzivači jer moraju da „nadoknade“ visoku spoljnu temperaturu. Klima-uređaji se najviše koriste d 13 do 18 sati.

Komentari

Pa pobogu , dokle ce te nas PLJACKATI??
Pa zar vi ne znate da je struja i ostali energenti za dOMACINSTVA u inozemstvu ( Evropi USA ) a i Aziji , monogo jeftinija nego u MALENOJ SRBIJi , koja je puna ELEKTRANA I HIDROELEKTRANA ( bar tako se hvalimo kroz medie) ?? Prestanite vec jednom da nas PLASITE nekim novim mERNIM JEDINICAMA nepozntih u drugim zemljama , a kroz koje nam zavlacite duboko ruku u nase dzepove i portmonea?
Sram Vas bilo , da li se secate kada ste pojeftinili struju jer je je dobijate od resursa PRIRODE BUKOVI VODENI I UGALJ IZ ZEMLJE , a to je sve NARODNO kako se kaze kada je u pitanju imovina?? ALI VI STE NEZASITI pa ste uveli cak i POREZ od 20% sto je krajnje PLJACKASKI?
laky