sreda 28. maj 2008.
RSS
• Slobodno vreme •
Početna > Slobodno vreme > Glasova kuhinja

Glasova kuhinja

Šnite sa spanaćem

SASTOJCI
 500 g spanaća
 dva čena belog luka
 kisela pavlaka
 rendani kačkavalj
 čaša kisele pavlake
 15 palačinki

PRIPREMA
Napraviti palačinke, bez šećera, slane. Očišćen i opran spanać skuvati, iseckati, dodati izgnječen beli luk i kašiku kisele pavlake, pa sve izmešati. U okrugli manji pleh staviti prvu palačinku, premazati kašikom spanaća, pa preko staviti drugu. Ovako ređati dok se ne istroši materijal. Poređane palačinke premazati kiselom pavlakom, posuti narendanim kačkavaljem i staviti u rernu zagrejanu na 250 stepeni. Kad kačkavalj počne da se topi izvaditi i služiti toplo.

Bela lazanja

SASTOJCI
 dva pileća bela mesa
 200 g pečuraka
 veza mladog luka
 dve kašike pavlake
 so, biber, origano
 pakovanje listova lazanje
 kašičica putera
 dve ravne kašike brašna
 litar mleka
 dve čaše vode
 ulje
 rendani kačkavalj

PRIPREMA
Za pravljenje ove lazanje prvo treba sve pripremiti. Iseckanom i proprženom mladom luku dodati iseckane pečurke i iscepkano skuvano belo meso. Sve izmešati, dodati biber, so, origano i dve kašike pavlake. U većoj šerpi otopiti kocku putera, dodati brašno, kratko promešati na vatri, pa dodati mleko i vodu i sačekati da provri uz stalno mešanje da ne zagori dno. Poređati uzduž listove lazanje po namazanom đuveču, rasporediti fil i preliti sa dve-tri kašike bešamela. Sledeći red listova lazanje poređati popreko, rasporediti fil i preliti sosom. Povremeno posuti rendanim kačkavaljem. Poslednji sloj su listovi lazanje, blago pritisnuti, posuti preostalim kačkavaljem i peći u rerni oko pola sata.

Voćna torta

SASTOJCI
 patišpanj od šest jaja
 fil: 1,5 l mleka, 20-25 kašika gustina,
 dva vanilin šećera tri žumanceta,
 200 g mlevenih oraha, 250 g putera, tri
 banane, četiri kivija

PRIPREMA
Umutiti i ispeći dve kore patišpanja od tri jajeta i svaku preseći na pola. U činijici razmutiti gustin, pa ga uz stalno mešanje dodati u ključalo mleko i mutiti da se dobije gust fil. U prohlađen fil dodati žumanca uz stalno mešanje, vanilin šećer i orahe. Kada se potpuno ohladi umutiti puter. Na odgovarajuću tacnu staviti prvu koru, premazati filom i preko poređati kolutove banana, preko staviti drugu koru, premazati filom i poređati kivi, dok se materijal ne istroši. Ukrasiti šlagom i voćem.

Priredila: Biljana Stojšić