sreda 28. maj 2008.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Ekonomija - ukratko...

Ekonomija - ukratko...

Jelašić: Kurs i cene ne zavise od Dunava

SARAJEVO - Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić ocenio je da je saradnja između Centralne banke BiH (CBBiH) i NBS pozitivan primer koji bi mnoge institucije i banke drugih država trebalo da slede. „Mnogo smo naučili od CBBiH, pre svega zbog projekta saradnje koji je CBBiH uradila s EU, a koji ćemo i mi pokrenuti,“ izjavio je Jelašić i dodao da će „ako poljoprivreda bude mnogo bolja ove godine, stopa privrednog rasta biti znatno iznad četiri odsto“, te da visok privredni rast treba zadržati dugoročno kako bi se smanjio privredni jaz. - On bi morao biti podržan i mnogo dubljim i smelijim strukturnim reformama. Ono što je danas bolje, takvo je zahvaljujući onome što je urađeno pre tri ili četiri godine. Zato je veoma važno da u Srbiji imamo vladu, ne samo vlade radi, nego onu koja je spremna i duboko i široko da zaore od prvog dana - rekao je Jelašić. Upitan koliko politička nestabilnost utiče na ekonomsku stabilnost Srbije, ali i BiH i celog regiona, Jelašić je rekao da „u Srbiji pokušavaju uveriti javnost da cene na berzi i kurs dinara zavise od prosečne temperature Dunava ili visine vodostaja na Savi“.

Protestovali radnici „Doma“

BEOGRAD - Stotinak radnika građevinskog preduzeća „Dom“ iz Beograda protestovalo je juče od 11 do 12 časova u centru Beograda zato što Agencija za privatizaciju nije raskinula ugovor o privatizaciji tog preduzeća. Kako je agenciji Beta kazala predsednica sindikata „Doma“ Mladenka Palibrk, Agencija za privatizaciju je vlasnici preduzeća LJiljani Tuševljak produžila rok za isplatu zaostalih zarada i doprinosa Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje do 8. jula, što je drugo produženje roka za izmirivanje obaveza prema radnicima. Prema njenim rečima, radnici zarade ne dobijaju od avgusta 2007. godine, a doprinosi nisu uplaćivani u prethodne tri do četiri godine. Za građevinsko preduzeće „Dom“ nema posla, a vlasnik poslove ugovara preko svog privatnog preduzeća, kazala je Palibrk. „Dom“, kako je navela, ima 230 zaposlenih, pošto je od privatizacije preduzeća otišlo 120 ljudi, bez otpremnina. LJiljana Tuševljak je „Dom“ kupila na aukciji 16. novembra 2006. godine za 201 milion dinara, uz obavezu investiranja sedam miliona dinara.

Raskinut ugovor o prodaji „Partizana“

KRAGUJEVAC - Posle višemesečnog štrajka i na zahtev sindikata, Agencija za privatizaciju raskinula je kupoprodajni ugovor o privatizaciji Preduzeća za proizvodnju i preradu kože „Partizan“. O raskidu ugovora sa kupcem Slavoljubom Rakićem Agencija je obavestila sindikat, ali je ostala dilema - ko će da upravlja firmom, kad je sada već bivši kupac još uvek i direktor firme.
- Agencija je prihvatila naš zahtev i o tome nas obavestila krajem prošle nedelje. Dosadašnji vlasnik Slavoljub Rakić nije ispunio nijedan od uslova iz ugovora o kupovini ovog preduzeća. Nije nam uplaćivao doprinose, nismo radili, nije nam čak podelio nijedno rešenje o godišnjem odmoru - kaže Radolija Vukotić, predsednik sindikata ove fabrike. Prema njenim rečima od trenutka kada je preduzeće privatizovano pa do danas, za četiri godine, dugovanja su porasla najmanje tri puta. Štrajkački odbor i rukovodstvo sindikata uputili su zahtev Akcijskom fondu da hitno pošalje predstavnika državnog kapitala koji će da upravlja fabrikom.
- Do tada sedimo i čuvamo fabriku 24 sata. Obilazi nas i policija. Dosadašnji vlasnik Slavoljub Rakić bio je samo desetak minuta u ponedeljak u fabrici i otišao. Gde je sada niko ne zna. Nismo mu ni dozvolili da svojim privatnim vozilom uđe u fabriku - kaže Svetozar Bojanić, predsednik štrajkačkog odbora „Partizana“.    
B. Kuljanin

Savetnici za „Telekom“

 BEOGRAD - U Agenciji za privatizaciju prekjuče su otvorene prijave zainteresovanih kompanija na tenderu za izbor savetnika za javnu ponudu akcija „Telekoma Srbija“. Kako je saopšteno iz Agencije, među ponuđačima su se našli „Sitigrup“, zatim zajednički Dojče banka, Rajfajzen banka iz Austrije i Rajfajzen banka iz Srbije, pa J. P. Morgan sekjuritis sa austrijskom Erste bankom, Kredit svis sekjuritis, Meril Linč, Morgan Stenli i Goldman Saks. Agencija za privatizaciju će, kako se navodi u saopštenju, analizirati prijave posle čega će kvalifikovane kandidate pozvati da dostave svoje ponude u okviru takozvane druge faze restriktivnog postupka.

„Imlek“ se sprema za EU

 BEOGRAD - Kompanija „Imlek“ spremna je za izvoz mleka na tržište EU i nada se da će proces prilagođavanja zakonskih mera Srbije i EU biti gotov do kraja godine, izjavila je juče Nevenka Veselinović, predstavnik ove firme za odnose sa javnošću. Ona nije mogla da precizira kada će i koju količinu mleka ta kompanija izvoziti na tržište EU, ali je istakla da se „Imlek“ već četiri godine priprema za izvoz, poštujući sve standarde kvaliteta i bezbednosti hrane. Oko 280 privatnih mlekara uspešno posluje na tržištu Srbije, što je, prema njenim rečima, mnogo za malo tržište. Ona je dodala da sve mlekare ne poštuju zakonske regulative iz oblasti zdravstvene bezbednosti hrane, zato što to zahteva velike finansijske izdatke i investicije.

U martu radili za džabe

 BEOGRAD - Prema proceni Republičkog zavoda za statistiku, koju je objavilo Ministarstvo trgovine, u martu je platu primilo 93,7 odsto zaposlenih, dok je 6,31 odsto ostalo bez plate. Od ukupnog broja zaposlenih, u uzorku od 942.816 radnika, isplaćeno je 883.341 radnika, dok je bez zarade ostalo njih 59.475. Prosečna mesečna isplaćena neto zarada u Srbiji iznosila je 33.277 dinara i bila je veća za osam odsto od neto zarade po zaposlenom radniku, koja je iznosila 30.809 dinara.
U okviru prosečne neto zarade po isplaćenom radniku od 33.277 dinara, 7,70 odsto zaposlenih primilo je 50 odsto zarade, odnosno 16.639 dinara, 49,46 odsto primilo je 50 do 100 odsto prosečne zarade - od 16.639 do 33.277 dinara. Oko 33,74 odsto zaposlenih primilo je 100 do 150 odsto prosečne zarade - od 33.277 do 49.916 dinara, dok je 9,1 odsto zaposlenih primilo više od 150 odsto prosečne zarade, odnosno više od 49.916 dinara.

Plate iz budžeta

 GRAČANICA - Direktor Uprave za izvršenje zavodskih sankcija Saša Vukadinović potpisao je juče u Gračanici sa oko 60 radnika srpske nacionalnosti kazneno-popravnih domova Lipljan, koji su posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova napustili posao, ugovor prema kome će oni od ovog meseca primati plate iz budžeta Srbije. Vlada Srbije je obezbedila rešenja za ukupno 74 radnika kazneno-popravnih domova - 59 iz Lipljana i 15 iz Gnjilana.