sreda 28. maj 2008.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Društvo - ukratko...

Društvo - ukratko...

Obuka za policajce i carinike

 DANILOVGRAD - Grupa graničnih policajaca i carinika Crne Gore i Srbije počela je juče u Policijskoj akademiji u Danilovgradu zajedničku četvorodnevnu obuku o identifikaciji falsifikovanih dokumenata i kradenih vozila, javlja Beta.
Obuku za ukupno 20 policajaca i carinika dve države zajednički su organizovale misije Oebsa u Crnoj Gori i Srbiji i ona ima za cilj da „unapredi njihove kapacitete u sprovođenju međusobno usklađenih procedura na graničnim prelazima i duž granice“, saopšteno je iz Oebsa.

Saradnja sa Vojnom akademijom Norveške

 BEOGRAD - Delegacija Vojne akademije Norveške od juče je u poseti Vojnoj akademiji Srbije, u cilju upoznavanja sa sistemom školovanja oficirskog kadra, prenosi Tanjug. Cilj četvorodnevne posete je upoznavanje sa nastavnim planom i programom te vojno-obrazovne ustanove, kao i kulturom i istorijom Srbije, rečeno je Tanjugu na Vojnoj akademiji. Planirano je i da delegacija norveške Vojne akademije prisustvuje završnoj vežbi „Diplomac 2008“ studenata četvrte godine Vojne akademije Srbije.

Izložba na Pravnom fakultetu

 BEOGRAD - Na Pravnom fakultetu u Beogradu danas će biti otvorena izložba „Prosvetiteljska misija Dositeja Obradovića“ u okviru obeležavanja 200 godina Univerziteta u Beogradu. Na svečanoj akademiji tim povodom govoriće rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević i dekan Pravnog fakulteta Mirko Vasiljević. Biće prikazan i film „Dositej Obradović i Velika škola“. Ove godine se obeležava 200 godina od početka nastave na Visokoj školi koju je 1808. godine u Beogradu osnovao Dositej Obradović.

Amfilohije ne bi da bude patrijarh

 PODGORICA - Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da se nada da neće biti patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) i da mu je i „ovo što jeste mnogo“, prenosi Beta.
Amfilohije je u intervjuu podgoričkim Vijestima rekao da u slučaju da on bude izabran na čelo SPC-a da se mora birati i novi mitropolit crnogorsko-primorski i izrazio nadu da se to neće dogoditi. Mitropolit crnogorsko-primorski je saopštio da je u oktobru prošle godine dobio blagoslov patrijarha Pavla da ga menja na tom mestu, uz ocenu da „samo od Gospoda zavisi ko će biti sledeći patrijarh“.
Amfilohije je ocenio da se od 2000. godine i registracije Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) promenio odnos crnogorske državne vlasti prema mitropoliji „što je dovelo do dubinske krize“ u odnosima. On je, međutim, izrazio nadu da će ta kriza biti prevaziđena u „dogledno vreme, pogotovo u svetlu ulaska Crne Gore u Evropsku uniju (EU)“.

Pet puta nedeljno od Niša do mora

 NIŠ - Direktor niškog aerodroma „Konstantin Veliki“ Radisav Radojković izjavio je juče Tanjugu da će tokom letnje sezone iz Niša do Crnogorskog primorja biti uvedeno pet letova nedeljno.
- Do mora će se leteti, počev od 20. juna, dva puta - petkom avionima „Jata“ i „Montenegro erlajnsa“, a srpski prevoznik leteće po jednom subotom i nedeljom, dok će crnogorski leteti ponedeljkom - precizirao je Radojković.