sreda 28. maj 2008.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Dora Bakojani: BJRM neće u NATO

Grčka reagovala na izjavu poglavara Makedonske crkve datu u prisustvu pape

Dora Bakojani: BJRM neće u NATO

Izjava poglavara nepriznate Makedonske pravoslavne crkve gospodina Stefana data u Rimu pre nekoliko dana na svečanosti „Makedonija u čast svetog Kirila“ u prisustvu pape i premijera Nikole Gruevskog da Solun pripada Makedoniji - razbesnela je grčku javnost.

„Poglavar makedonske crkve provocira i na taj način Makedonija nikada neće postati član NATO“, „zaklela se“ ministarka inostranih poslova Grčke, Dora Bakojani, prenose makedonski mediji. Dora Bakojani je zatražila od Gruevskog da se distancira od ovakvih izjava.

Inače, svake godine krajem maja u Rimu, bugarska i makedonska delegacija, odvojeno, odaju počast ovom svetitelju grčkog porekla koji je jezik Slovena u solunskim selima pretočio u svima nama poznatu i dragu ćirilicu.

Prema tumačenju grčkih medija, iz izjave ohridskog arhiepiskopa Stefana govori više stvari. Na prvom mestu, ona opravdava politiku zvanične Atine prema Skoplju, a s druge strane, dok se „druga stana u sporu“ (ime se ne navodi), ne odrekne iredentističke logike iz prošlosti, boljih odnosa između dve zemlje neće biti“, ističe ugledni grčki dnevnik Novembariki.

Atinska Ta Nea optužuje Stefana da je u „igru“ oko imena Makedonije uključio i samog rimskog papu. U isto vreme, vladika solunski Antim takođe se „zakleo“ da ime suseda Makedonija neće nikada opstati.

Da se vratimo rečima poglavara Stefana. On je izjavio da je sve slovensko sada u Solunu mrtvo, i da je, nažalost, u tom svetom gradu za sve Slovene ostao samo pepeo i prah.

U MPC ističu da su ove reči grčki mediji izvukli iz konteksta i da su Stefanove reči istina, ali da makedonska crkva nema nikakve pretenzije prema Solunu i severnoj grčkoj.

Očigledno je ipak, da se temperatura u odnosima dve zemlje sve više povećava nekoliko dana pre izbora u Makedoniji, na kojima se očekuje ubedljiva pobeda VMRO - DPMNE. Istina je da će evroposlanici imati puno posla da smire strasti i da, ukoliko zaista žele Makedoniju u NATO, ili ukoliko Makedonija to zaista želi (i tamo mnogo vole Ruse), pronađu rešenje, umilostive Doru Bakojani i pronađu kompromis.   

Ključne reči: