ponedeljak 28. april 2008.
RSS
• Feljton •
Početna > Feljton > Kraj zloglasnog Adema Jašarija

Zločini albanskih terorista 1995-1998. godine (21)

Kraj zloglasnog Adema Jašarija

Posle ubistva dvojice i ranjavanja osmoro policajaca, pripadnici MUP-a su sproveli akciju u kojoj je uništena jezgro terorističkih bandi albanskih separatista u Donjem Prekazu

Ubrzano posle toga, 5. marta 1998. godine, došlo je do sukoba policije sa terorističkim bandama u ozloglašenom Donjem Prekazu, kod Srbice, u kojem su živote izgubili policajci Rade Radaković (1961) i Andreas Končarević (1973), dok su teške telesne povrede zadobili policajci Željko Mrdalj, Živko Tomić, Predrag Fabijanić, Nenad Šare, Nenad Vujošević, Željko Pavašević, Stevo Bogojević i Miodrag Krtinić, a likvidirana je veća grupa terorista na čelu sa njihovim vođom Ademom Jašarijem.
O tom događaju Informativna služba MUP Srbije izdala je 6. marta sledeće saopštenje:
„Tokom jučerašnjeg dana i jutros uništeno je jezgro terorističkih bandi albanskih separatista u Donjem Prekazu - Srbica, na Kosovu i Metohiji.

U sukobu terorista sa policijom likvidiran je ozloglašeni vođa terorističke bande Adem Jašari. Tokom jučerašnjeg dana policija je bila u akciji uspostavljanja nesmetane komunikacije na pravcima oko Srbice, koje su poslednjih dana ugrožavale terorističke bande albanskih separatista.
U toku izvršavanja ovog zadatka došlo je do više napada terorista na policijske patrole, okupljenih oko bandita Adema Jašarija, koji su se nakon odlučnog odgovora policije, zabarikadirali u terorističkoj bazi, na porodičnom imanju Jašarija u selu Donje Prekaze.

Tokom obračuna, kao što je sinoć saopšteno, likvidirano je više od dvadeset terorista koji su u napadu na policiju koristili puškomitraljeze, ručne bacače, automatske i snajperske puške, karabine i ručne bombe.

SAOPŠTENJE OVK

Povodom napada na pripadnike MUP oglasila se i teroristička organizacija Oslobodilačka vojska Kosova čije je saopštenje preneo prištinski dnevnik na albanskom jeziku Bujku u kojem se pozivaju svi punoletni Albanci da im se pridruže u borbi protiv Srbije. U ovom saopštenju se navodi da su se pripadnici ove terorističke organizacije „proteklog vikenda u dreničkim selima Likošane, Poljanci, Lauša i Ćirez sukobili sa policijom i da su im se pridružili svi meštani ovih sela i pružili jak otpor policiji“.

RUGOVIN BOJOVNIK  U GLOĐANU

Pripadnici MUP su odgovorili na vatru i likvidirali dvojicu terorista. Policajci su uspeli da uhapse i teroristu Rasima Selmanija, koji je prilikom ispitivanja kazao da je napad na patrolu policije u Dubravi izvršila grupa od tridesetak do zuba naoružanih terorista, od kojih je najveći broj pristigao iz susedne Albanije. Prilikom pretrage terena, pripadnici MUP su na mestu napada zaplenili tri mitraljeza, tri automatske i dve poluautomatske puške, deset ručnih bombi i veliku količinu municije i vojne opreme. Utvrđeno je da se radi o naoružanju i opremi kineske proizvodnje koja spada u formacijska sredstva albanske vojske.
Organi bezbednosti su, takođe, utvrdili da je uhapšeni terorista Rasim Selmani predsednik mesnog odbora Rugovinog Demokratskog saveza Kosova za selo Glođane, prema kojem su se teroristi povlačili pred policijom.

Policija je sva lica zatečena u terorističkoj bazi pozvala na predaju i svima koji su to želeli omogućila da je napuste. Više od trideset lica se odazvalo pozivu policije i napustilo bazu terorista.

U toku je uviđaj od strane Okružnog suda u Kosovskoj Mitrovici, posle čega će biti poznat identitet poginulih osoba.

Adem Jašari, likvidirani vođa terorističke bande, tokom 1990. godine pohađao je vojnu obuku u Albaniji, nakon čega je formirao ilegalnu naoružanu terorističku bandu na području Prekaza.

Zbog teških krivičnih dela i terorističkih napada u kojima je bilo više poginulih i ranjenih građana i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Adem Jašari je u odsustvu osuđen na dvadeset godina zatvora“.

Sledeći nasrtaj na pripadnike MUP dogodio se 16. marta oko 20,20 sati, kada su teroristi ručnim bacačima i automatskim oružjem napali patrolu policije na magistralnom putu Peć - Priština kod sela Kijeva. U tom napadu lakše je povređen policajac Siniša Arđelan. Teroristi su napad na policijski punkt u Kijevu ponovili i 24. marta oko 14,30 sati, ali bez posledica.

Toj 24. marta oko 10,45 sati, izvršen je i teroristički napad na policijsku patrolu, koja je obavljala redovnu dužnost i kretala se službenim vozilom u selu Dubrava u dečanskoj opštini. Napad je izvršen mučki, iz zasede, ručnim bacačem i automatskim vatrenim oružjem i tom prilikom je ubijen policajac Miodrag Otović (1962), a teško je ranjen njegov kolega Slobodan Jokić.

U toj poteri za teroristima, u rejonu sela Glođane, teške telesne porede zadobili su policajci Rajko Rajković, Siniša Vidić, Vilip Raičević, Vladica Radosavljević, Miroslav Vulić i Nikola Stepanov, a lakše Milan Jeftić.

Sutra: Divljanje terorista po Metohiji