petak 28. mart 2008.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Starac koji je pripitomio lastu

Reč autora na Festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma

Starac koji je pripitomio lastu

Treći dan 55. po redu Festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma otpočeće programom „Svetlost“ u Dvorani kulturnog centra Beograda filmovima o dva genijalna naučnika, „Sve o Nikoli Tesli“ i „Putnik kroz vasionu i vreme - Milutin Milanković“.

Vrsni novosadski dokumentarista Milan Belegišanin, jedan od najboljih koje imamo, predstavio se filmom „Lasta“, prikazanom u takmičarskom programu posle svečanog otvaranja Festivala.

Ideju da snimi film o čoveku koji je pronašao lastu ispalu iz gnezda, othranio je, pripitomio i u jesen odlučio da skupi pare i vodi je na more - autor Milan Belegišanin pronašao je u novinama.

FILM O MILUTINU MILANKOVIĆU

Dokumentarni film „Putnik kroz vasionu i vekove“ o astronomu i geofizičaru svetskog glasa Milutinu Milankoviću ima ambiciju da odgovori na pitanja ko je bio zaboravljeni genije, šta je sve otkrio i zašto je njegov doprinos nauci toliko veliki da su predeli na Marsu i Mesecu nazvani njegovim imenom. Magistar Slavko Maksimović, jedan od autora filma, kaže da se uprkos činjenici da mesto Milutina Milankovića u hramu svetske nauke vremenom postaje sve značajnije, o ovom velikanu kod nas malo zna.

- Novinar Željko Mirković otkrio mi je da postoji starac koji se toliko vezao za pticu da je veliki deo njega umro kada je lasta nestala. Setio sam se poslovice koja je nastala na Dalekom istoku među narodima koji su gajili svilenu bubu. „Samo vreme i strpljenje mogu da načine svilu“, kaže poslovica. Starac je upravo strpljenjem i ljubavlju uspeo da pripitomi svoju lastu. Konačno, poput laste, i on je izbačen iz svoga gnezda. Dva povređena bića našla su se jedno u drugom. Nisam oklevao da odem u selo Surduk, u kome živi i u kome je negovao i čuvao svoju pticu. Kada sam ga prvi put ugledao, sedeo je na klupi na kraju ulice i gledao ka nebu očekujući valjda poznati lepet krila. Upoznao sam nepismenog svinjara, koji u sebi ima toliko ljubavi i mudrosti da bi mogao da sroči još jedno Jevanđelje - kaže Belegišanin.

On navodi da je za lokaciju snimanja izabrao poljanu jer samo iznad širokih i pustih poljana ima dovoljno prostora za let ptice i let starčeve priče.
U okviru pratećih programa biće prikazana dva filma sa UNAFF Festivala, „Ciganski karavan“ i „Izveštaj manjine“. Jasmina Bojić, osnivač Asocijacije filmskog festivala Ujedinjenih nacija (UNAFF) nastalog na 50. godišnjicu potpisivanja Svetske deklaracije o ljudskim pravima, gošća je beogradskog Festivala.

- Iako Festival sadrži ime UN, mi nismo politički ni finansijski deo ove institucije sa kojom delimo zajedničke ideale. UNAFF prikazuje dokumentarce autora koji se bave temama ljudskih prava, očuvanja životne sredine, pitanjima žena, dece, izbeglica, beskućnika, obrazovanja, ratom i mirom. Rad traje tokom cele godine kako bi neprestano skretao pažnju na aktuelna pitanja. Glavni festivalski segment održava se u San Francisku, a Festival tokom godine putuje i gostuje u dvadesetak gradova - kaže Bojićeva.