četvrtak 28. februar 2008.
RSS
• Sport •
Početna > Sport > U strahu su velike oči

Postoji li međunarodni bojkot sportskih manifestacija u Srbiji

U strahu su velike oči

Vest kaže da „futsal“ reprezentacija Francuske ne dolazi u Beograd na kvalifikacioni turnir za SP u Brazilu 2008, zbog zategnute političke situacije između naše dve zemlje (srpski ambasador u Francuskoj povučen na konsultacije u Beograd), postavila je pitanje organizovanog bojkota.

Kao razlog za ovakvu odluku, u FS Francuske ističu da su se posle priznavanja jednostrane nezavisnosti Kosova od strane nekih zemalja, među kojima je i njihova, u Beogradu nekoliko puta dogodili incidenti koji su ponekad bili i nasilni, pa im je iz Ministarstva inostranih poslova savetovano da ne putuju u Srbiju. Iako je FSS preuzeo sve neophodne mere da propisno organizuje ovaj turnir i u saradnji sa MUP-om garantuje bezbednost svim akterima, Francuzi ističu da sigurno neće doputovati u Beograd, uprkos najavi da ih zbog toga od strane UEFA gotovo izvesno očekuje kazna.

Ako se ima u vidu da su košarkaši Cibone prošlog petka takođe iz bezbednosnih razloga odbili da dođu u Beograd na meč NLB lige sa Partizanom, po drugi put u poslednjih pet dana desilo se da sportisti iz inostranstva otkazuju dolazak na takmičarske mečeve u Srbiji. Ipak, čini se da to u budućnosti neće biti praksa, s obzirom na to da su košarkaši turskog Efes Pilsena najavili dolazak na meč Evrolige sa Partizanom, iako je njihova zemlja među prvima priznala jednosmernu nezavisnost Kosova. Doduše došli su bez četvorice Amerikanaca, koji su poslušali preporuku svojih vlasti...