četvrtak 28. februar 2008.
RSS
• Tema •
Početna > Tema > Srbija može biti Kina, a Kosovo - njen Tajvan

GLAS istražuje: Kosmet - šta da se radi Srđa Trifković, vodeći srpski intelektualac u SAD

Srbija može biti Kina, a Kosovo - njen Tajvan

Do sada su se svi vašingtonski potezi zasnivali na pretpostavci da će Srbi kratko da se bune, da će doći do pucanja srpske volje jer „nema alternative evropskim integracijama“nnnNa Zapadu apsolutno ne postoji varijanta B za slučaj da Srbija ne legne na rudunnnAko Koštunica ne poklekne - u Vašingtonu i Briselu će biti prisiljeni da preispitaju svoje poteze i odluke povodom Srbije i Kosova

Pokušaj nametanja kartaginjanskog mira Srbima labudova je pesma američkog imperijalnog eksperimenta koji mogu „opsluživati“ još sledeće dve ili najviše tri administracije - tvrdi za Glas vodeći srpski intelektualac u SAD dr Srđa Trifković, direktor Centra za međunarodne poslove na Rokfor institutu i spoljnopolitički urednik časopisa Hronikls.

Premijer Vojislav Koštunica je izjavio da SAD gaze međunarodno pravo i zatražio da Bela kuća povuče svoju odluku o priznanju lažne države Kosovo. Kakav efekat to realno može da ima u Vašingtonu i šta se time sa naše strane možda markira bar kao neko potencijalno „pravo vučenja“ u bliskoj ili malo daljoj budućnosti?

Ta Koštuničina izjava, pretpostavljam, nije bila prvenstveno namenjena Vašingtonu, već zemljama koje nisu priznale kvazidržavnu tvorevinu samoproglašenu 17. februara. Neke od njih još nisu načisto da li je Srbija ozbiljna u svom suprotstavljanju - tim pre što ih izvesne srpske diplomate ubeđuju da je sve isključivo teatralne prirode i za domaću i privremenu upotrebu - pa još, odlazeći iz prestonica iz kojih su povučeni, obećavaju domaćinima svoj skori povratak. Dakle, prvenstveni cilj te izjave je da se, recimo, Madrid, Delhi, Peking, Džakarta, pa i sama Moskva, uvere u ozbiljnost srpskih namera. Šta takvo „obeležavanje teritorije“ može doneti u perspektivi? Trenutna podela geopolitičkih karata na Balkanu ne može predugo trajati. Sadašnja balkanska arhitektura je nestabilna već time što potpuno zavisi od aktivnog uplitanja spoljnih faktora. Kao što je to bio okupacioni sistem u rasparčanoj Kraljevini Jugoslaviji posle šestoaprilskog rata.

U redu, ali Amerika je, figurativno rečeno, daleko...
Na sceni je čitav niz strukturnih slabosti američkog imperijalnog projekta. Iznutra, sve je manja kohezija američkog političkog bića, a sve veća versko-etnička, regionalna, rasna i imovinsko-klasna slojevitost društva. Spolja, vidljiva je kako moralna tako i finansijska slabost, oličena u slabosti dolara, a i kolaps američkog kredibiliteta usled krupnih kikseva povodom Iraka, Avganistana, Irana, Severne Koreje i zbog nesposobnosti Vašingtona da nametne mir između Izraela i Palestinaca. Kakve vajde od toga, i kada, uopšte može imati Srbija? Vašingtonski pokušaj nametanja kartaginjanskog mira Srbima labudova je pesma tog imperijalnog eksperimenta koji mogu „opsluživati“ još sledeće dve ili najviše tri administracije. Jer, teško je zamisliti da će to potrajati decenijama. Uostalom, prisetimo se samo da uoči raspada SSSR ni vrhunskim zapadnim analitičarima nije padalo na pamet da proriču njegov kraj. Ne očekujem, naravno, da će se Amerika raspasti. Siguran sam jedino: da će se projekat tzv. benevolentne globalne hegemonije, koji je već sada u velikim teškoćama na raznim tačkama planete, zapasti u ozbiljnu krizu tokom sledeće decenije.

Ako Srbija tokom tih desetak godina sama ne odustane od nemirenja sa nezavisnošću „države Kosovo“, u čemu može biti nova šansa?
Pogledajmo prvo šta govori istorijsko iskustvo. U jesen 1949. godine, posle pobede Maove Crvene armije i bekstva Čang Kaj Šeka na Tajvan, Amerika je objavila da je za nju Kvomintang jedini legalni zastupnik cele Kine i taj je stav sledila duže od dve decenije. Međutim, kao posledica Niksonove i Kisindžerove namere da stvore tripolarni svet koji bi učinio američko diplomatsko kontriranje Moskvi kreativnijim, došlo je do odustajanja od politike priznanja Tajvana kao jedine Kine. Povučeno je priznanje Tajpeja i 1972. prebačeno na Peking. Verovatni drastično vidljivi i neporecivi krah neuspeha Kosova kao nerealizovane države, ima izglede da dovede do sličnog ishoda. Mnogi će reći da se to dogodilo i zato što je Kina - Kina...

KONDOLIZA I KOSOVSKA BITKA

Srbima se iz Vašingtona osporava i istorija. Šta sve tim povodom ne čini zvanični Beograd?
Kondoliza Rajs pre neki dan je izjavila kako je krajnje vreme da Srbi prestanu sa večitim pozivanjem na istoriju i svoju kosovsku melodramu, jer je to, pobogu, bilo 1389. godine. Čak je sa podsmehom još jednom pomenula 1389, naglašavajući da je to bilo tako davno! S obzirom na to da je ona sama tzv. Afroamerikanka i da je februar mesec crnačke istorije u SAD, trebalo joj je odmah sa srpske strane uzvratiti kontrapitanjem - nije li krajnje vreme da crnci prestanu sa svojom patetikom i večitim bolnim vajkanjem i pozivanjem na surovu istoriju, jer, pobogu, i njihovo ropstvo se dogodilo pre 300 i 400 godina. Naravno, sa srpske strane trenutno u Americi ne postoji niko ko bi mogao takav odgovor da uputi sa autoritativnog mesta, koje bi našlo odjeka u medijima. Neka akcija u tom pravcu može zato da bude vođena samo iz Srbije, jer samo srpska država, iako siromašna i slaba, ima i resurse i potencijalnu političku volju (koja u ovom trenutku nije aktivno prisutna) da osmisli nastup koji bi, generalno i u sličnim situacijama, mogao imati efekta.

PREDNJI FRONT RUSOFOBIJE

Šta kažete na tvrdnju istoričara Milorada Ekmečića da je srbofobija samo prednji front rusofobije i njegov meki trbuh?
Potpuno sam saglasan. U čemu je koren tog animoziteta? Prvo, u činjenici da i Rusija i Srbija predstavljaju branu likvidaciji sopstvene nacije radi pravljenja konglomerata koji nije više zasnovan ni na kakvim etničkim, kulturnim ili kolektivno nasleđenim pretpostavkama, već na apstraktnim modelima ljudskih prava, slobodnog tržišta, antidiskriminacionizma, multikulturalizma. I SAD i EU su u poodmaklom stadijumu sopstvenog redefinisanja na tim osnovama, što kao jednu od posledica ima širom otvorena imigraciona vrata milionima došljaka iz trećeg sveta i kriminalizaciju svakog oblika argumentacije da jedna zemlja pripada potomcima onih koji su je stvarali.

Postoji i drugi primer - politika EU prema insistiranju Dablina da je šest grofovija Severne Irske integralni deo nedeljive irske državne celine. Kada je Irska bila primana u tadašnju Evropsku zajednicu, od nje nije bilo traženo da izmeni svoj Ustav, u kome je i dan-danas na snazi klauzula da je Irska jedna i nedeljiva. To, naravno, Irce ne sprečava da imaju diplomatske odnose sa Velikom Britanijom i da svi skupa budu u ujedinjenoj Evropi. Dakle, ništa ne sprečava ni Srbiju da čekajući labavljenje američkog imperijalnog projekta hladnokrvno tretira Kosovo kao svoj integralni deo.

Šta Srbija time može da realno dobije?
Na Zapadu apsolutno ne postoji varijanta B za slučaj da Srbija ne legne na rudu. Do sada su se svi vašingtonski potezi zasnivali na pretpostavci da će Srbi kratko da se bune, da prave teatralne poteze, da će zarad domaće politike da se tvrdo postave, ali da će - mic po mic, ali prilično brzo, prevagnuti stav da „nema alternative evropskim integracijama“, da su odluke bolne, ali neophodne da bi se taj proces nastavio“. Tobože zato što nema alternativu. Mnogi u Srbiji, pogotovo među onima koji su glasali za Borisa Tadića, i jesu ubeđeni da „nema alternativu“... Ako Koštunica ne poklekne, a oko nepriznavanja Kosova se zbiju sve nacionalne snage, oni koji su prethodnih dana iz zapadnih prestonica povlačili ishitrene poteze, isključivo zasnovane na pretpostavci pucanja srpske volje i upornosti, biće prisiljeni da svoje odluke i te kako preispitaju i da ih izmene. Tako je već bivalo i sa velikim silama, pa će opet biti.

Koje pretpostavke Srbija mora iznutra da obezbedi da bi spremna dočekala i iznudila unutrašnjom konsolidacijom taj preokret?
Prvi je zadatak moda biti hrabra diversifikacija spoljnopolitičkih opcija. Pod time podrazumevam ozbiljnu stratešku orijentaciju na Rusiju kao dugoročnog partnera, ne samo ad hok i parcijalno - prodaja NIS-a danas ili gasovod sutra - već u smislu šireg geopolitičkog pogleda na evroatlantsku osovinu moći na jednoj strani i na evroazijskog giganta na drugoj. Imam u vidu i činjenicu da se Šangajska grupa polako profiliše u nešto dugoročno daleko ozbiljnije od onoga kako je počela. Neke će upravo to plašiti! Ne bi trebalo! Hrabra i diplomatski maštovita Srbija ima daleko veće šanse da sa Zapada počne da dobija primamljive ponude. Primamljivije nego ako bude nastavila da tumara od danas do sutra, bez strategije i istinskog uverenja u uspeh. Uostalom, ostane li sve kao dosad, trećerazredni apartčici iz Brisela - Oli Ren, Doris Pak, Havijer Solana i njima slični klonovi-gordo će paradirati beogradskim kancelarijama i hotelskim foajeima sa stalno novim soljenjima pameti, šta Srbiji valja da čini i kakve „standarde“ treba da zadovolji da bi posle otvaranja srpske ambasade u Prištini, naravno! - parafirala preambulu pisma o namerama koje (posle Mladićevog hapšenja) vodi ka sporazumu o preliminarnom privirivanju u nadzirano predsoblje EU.

Da li je današnji Beograd sposoban i dovoljno jedinstven za to?
Nije, ali mora postati da bi se Kosovo moglo sačuvati! Brisel i Vašington se moraju prisiliti da shvate da pomenuta diversifikacija srpskih spoljnopolitičkih opcija nije samo sredstvo kratkoročnog suprotstavljanja neposrednim izazovima, već strateški stav, od koga se ne odustaje čim neko sa Zapada mahne šargarepicom ispred srpskog nosa. Čim to bude uočeno, Berns, Frid i kompanija biće prinuđeni da razmišljaju o varijanti B, dakle varijanti za slučaj srpskog neleganja na rudu!

Deo političke elite u Beogradu i bez toga „zvoni na uzbunu“, evo je samoizolacija, povratak u devedesete, krah, nema ništa od viza i putovanja...
Iako ishod predsedničkih izbora smeta da se to jasno vidi, došlo je do tektonskog pomeranja srpskog političkog tela. Novi skupštinski izbori, ako bi se desili u sledećih par meseci, pokazali bi da je pobeda Tadića bila Pirova pobeda DS, njena „labudova pesma“. Povratak na istrošenu priču i Kosovo i Evropu kojoj nema alternative, u ovom trenutku neuporedivo bi više ljudi iritiralo nego nadahnjivalo.

Šta je suština tvrdnje Kamerona Mantera, ambasadora SAD u Beogradu, da ne može jedna zemlja (Rusija) da ima pravo veta na politiku međunarodne zajednice?
Šta je ta famozna međunarodna zajednica? Opšta volja Žan Žak Rusoa ili volja onoga koji ima mikrofon u jednoj ruci, a batinu u drugoj ruci? Ako pogledamo broj stanovnika u zemljama koje nisu i neće priznati Tačijevu tvorevinu, između ostalih su tu Indija, Indonezija, Kina, Rusija, Brazil, Nigerija, Južna Afrika, Venecuela, to su dobre dve trećine čovečanstva i dobre dve trećine kopnene mase planete! Manteru zato treba odgovoriti - međunarodna zajednica ne postoji! Tim pre što bi glasanje u SB UN povodom Kosova dalo rezultat 3: 2, a ne 4:1. Osim toga, Amerika je ta koja je sedamdesetak puta upotrebila veto u poslednje dve decenije, a Rusija ga ni sad nije iskoristila, već samo njime zapretila. Uprkos tome, svedoci smo maltene histerične putinofobije na obe strane Atlantika. Na fonu rusofobije nalaze zajednički jezik neokonzervativni desničari iz Vašingtona i neomarksistički neoliberali iz Brisela.

Ako Srbija ne klekne, već zadrži poziciju, šta očekujete do kraja godine u Vašingtonu i Briselu?
Biće vrlo prijatno iznenađena, jer će godina proći, a neće se urušiti nebesa, ni biti novih sankcija i poletanja iz Avijana. Naprotiv, tretiraće je sa mnogo više respekta, a u jezgru planera balkanske politike Brisela i Vašingtona, biće pregrupisanja. Ono je neophodno, jer bi gospoda Frid, Berns, Vizner itd. bili dokazano u krivu. Srbija svim dosadašnjim pretnjama, silom i politikom svršenog čina nije dovedena u poziciju da sebe ponudi besplatno, kao nedostajuću kariku u lancu političko-ekonomskih i vojnih aranžmana na evropskom jugoistoku, već je sebe pozicionirala u, za njih problematičnu, crnu rupu, kojoj treba prići i sa ozbiljnim ponudama.

Koliko je efikasan srpski lobi u SAD? Sa koliko se osnova prozapadna struja u Srbiji uzda da Beograd situaciju sa Kosovom može popraviti u Vašingtonu?
Ah, taj srpski lobi. Pa to je kao da me pitate za jednoroga. Mogu da ga detaljno opišem, ali to ne znači da on zaista postoji. Na isti način, kratak odgovor je da srpski lobi u Americi postoji. Skoro dve decenije traju proces raspada Jugoslavije i prateće krize, a razni pokušaji srpsko-američke zajednice da artikuliše svoje interese i nastup, nisu dali institucionu podlogu, koja bi imala finansijski, a time i politički uticaj na one koji odlučuju. Imali smo Serb-net ‘92-’93. godine, pa preambiciozan, ali nemoćan i samopromocijama sklon Kongres srpskog ujedinjenja, a sada Američki savet za Kosovo, koji štapom i kanapom uz velike napore, finansiraju Srpsko nacionalno veće Kosmeta i vladika Artemije - ali jedna lasta, makar vredna, ne čini proleće. Imamo i niz srpskih organizacija zvučnih imena, a sve su to generali bez vojske čiji je učinak na američkoj javnoj i političkoj sceni - nula.

Je li problem u američkim Srbima ili i u zvaničnom Beogradu?
Na oba „mesta“. Mark Tven je pre više od veka rekao da Amerika ima najbolji Kongres koji novac može da kupi, i definisao poštenog političara kao onog koji „kad je jednom kupljen, ostaje zauvek kupljen“. Albanci su to davno shvatili i velika sredstva, dobrim delom heroinskog porekla, upotrebili u tu svrhu. Na američkoj sceni, politički efekti se proizvode ili glasovima birača ili parama. Albanci nemaju mnogo glasova, ali imaju para. Srbi potencijalno imaju glasove, ali se čak nisu ni prebrojali koliko ih ima... A para nemaju, ili neće da ih daju za promociju svojih interesa. Tako zakonodavci na Kapitol Hilu, donosioci odluka u Beloj kući i Stejt departmentu, mogu bez sekiracije sebi da dopuste luksuz da se prema Srbiji ovako ponašaju.

Komentari

Браво Срђа. ДС прави чардак ни на небу, ни на земљи,мешто стално муљају у магли. Само стратешки заокрет наше спољне политике може донети за нас нешто позитивно.Иначе овом малтретирању нема краја па чак када би "европски интегристи" отворили амбасаду у Приштини.Већ на следећим изборима ове деструктивне снаге у земљи би морале бити маргинализоване.показати народу да оне прљаве методе застрашивања немају никакву основу јер Запад игра на све карте и мораће да прави "план Б" како рече овај наш водећи интелектуалац.

Kakav je to najveći intelektualac koji ne vidi razliku medđu Tajvana i Kosova? Na Tajvanu i u Kini živi isti narod, na Tajvanu građanski opredeljen a u Kini komunistički. SAD su Tajvan priznavale izključivo iz ideoloških razloga dok nisu shvatile da milijarda komunista politički i ekonimski ipak više vredi nego nekoliko milijona Tajvanaca. To sa Srbijom i Kosovom nema baš nikakve veze.

Srdja Trifkovic je u svemu u pravu. Sve se slazem. Ukoliko Zuti Demokrati i G17 pljackasi ne uniste i ono malo Srpstva sto je ostalo u Srbiji, za godinu dana Belo-svetski banditi ce morati da stave prst na celo. Ali ogromna opasnost dolazi od Tadica i njegovih zutih i G17. Mozete da primetite kao Tadicevi banditi sve vise udaraju po Srpsko-Ruskim vezama. Oni ce svim snagama pokusati da uniste odnose izmedju Rusije i Srbije kako bi lakse uveli Srbiju u kolonijalni odnos prema zapadu. Jucerasni "zahtev" Zitih demokrata za ekstradikciju Milosevica iz Rusije to dokazuje. Sve se radi na rusenju podrske Rusije Srbiji.

Čudan mi ovaj komentar dole. Čudan mi je i ceo tekst. Anonimni komentator verovatno nema pasoš, verovatno nikad nije video ili obišao Evropu a kamoli Ameriku. Autor teksta prodaje maglu o tome kako je Srbija veliki igrač, koja se digla da rešava velika medjunarodna pravna pitanja. Kako se digla sa ciljem da nahrani svoj narod praznim rečima, umesto hlebom i boljim životom. Kako autora teksta nije sramota da prodaje svom narodu prazne priče, sedeći u "omraženoj" Americi sa platom od par hiljada dolara. Kosovo je otišlo, ne zato što je tako želela Amerika i EU i lobisti, nego zato što tih 2 miliona Albanaca već decenijama neće da žive sa nama (treba se pitati zašto?) i zato što je tamo viševekovno sranje koje niko nije rešavao. Ta 2 miliona ljudi VIŠE NIKADA neće pristati da žive u BILO KAKVOJ Srbiji. To je mnogo jači argument nego priznanje nezavisnosti od stotinu zemlja. To je mnogo jači argument od bilo kakvog srpskog jadikovanja tipa, nikada nećemo priznati Kosovo. To je isto kao kad bi rekli, nikada nećemo priznati da se Jugoslavija raspala. Raspala se, Kosovo nije više Srbija i to je jasno, nije već 9 godina. Cena ratova 90-tih je plaćena. Austrija je od nekad velike carevine, zbog pogrešnih ratova svedena na površinu jednaku trećini bivše Jugoslavije, pa su se ipak pragmatično okrenuli sebi i postali jedna od najrazvijenijih država Evrope. Nisu mlatili prazne priče od medjunarodnim odnosima i teranju inata velikim silama. Prst na čelo i osvestite se dok ne bude prekasno.

Upravo gospodin Srdja Trifkovic i prica da ce sad poceti ovakve price kako smo mi sve izgubili i da je Kosovo i Metohija gotova stvar. E pa nije gospodo. Kojekakve cede, dinkici, svilanovici, tadici, ove nesrecne nevladine organizacije i kojekakvi "osvescivaci" moraju da nastave rovarenje Srbije pricom o evropskoj uniji. Evropska unija je jako lepa stvar, ali oni nas nece i to je sustina. Nije tacno da mi ne zasluzujemo to. Zasluzujemo itekako, ali se traze samo izgovori i nove ucene da bi Srbiju sto vise pokrali. Po cemu to Hrvatska zasluzuje da bude na beloj sengenskoj listi a Srbija ne. Samo sa Kosova i Metohije je ovim cinom priznanja kvazidrzave ukradeno oko 200 milijardi evra. Nesrecnici neka nastave da rade svoj posao, a mi svoj jer braneci Kosovo i Metohiju mi se branimo od nestajanja, shvatite to vec jednom.

Tih -2 milliona Siptara nece da zive sa Srbijom, ma gle pametnjakovica? A hoce da zive sa Albanijom bednom i jadnom? Niko njih ne, ne, ne tera da zive sa srbima, nek se pakuju pa put za Albaniju.
Oni se ne odvajaju od Srbije sto im nije dobro, nego mrze hriscane i zele da svtore veliku JIHAD-albaniju, a LABISTI IM TO DOZVOLJAVAJU, koje mozes da kupis "bilo kada" . Napolje iz Srbije, ako im nije dobro, a ne da terorisu ne albanski narod i isteruju sa Kosmeta.
Kad si toliko pametan, ti sto se nisi potpisao/la ili navijas vodu na svoju livadau, da operes nasoj omladini mozak, pa kad bude Vojvodina sa Cankom to uradila opet ce biti,
"Prst na celo ljudi, opametitise," A ljudi ce ziveti u pasaluku! Da nisi ti mozda neki nacista ucis Srbe kako da zive svoj zivot.
Austrija nije dala ni delic svoje teritorije, nego su joj uzeli one zemlje sto ih je nasilno osvojila.
Zahvaljujuci Brozu do ovog stepena smo dosli sada, a srbi su koji su ga kovali u Zlato.

Svakako ako albanci nece da zive sa nama mogu da idu u Albaniju ili u Tursku ako ih puste tamo. SPC, a samim tim i celi srpski narod u Srbiji se unistava na Kosovu. Kao sto znate sve je pocelo sa Turcima, a tu su Vatiakn, Nemacka, Hitler, slavni Tito i sad se pridruzila Amerika.
Dal se pitate zasto vatikanska hiriscanska braca nikad nisu pomogli nas ali zato svi pomazu albance , muslimane, hrvate? To znace da sve ove pobrojane sile hoce da nas uniste unistavajuci SPC na Kosovu. Za to koriste sve nase susede koji sami kao takvi ne mogu (nemaju snage) da se obracunaju sa Srbima i mogu samo da rade na daljinski upravljac iz Vatikan i Nemacke.
Kao sto znate Vatika i ostali nikad nece prestati da nas unistavaju jer se ne uklapamo u njihovu bolesnu logiku kao sto se uklapaju hrvati i albanci.

Meni je vise cudan tvoj komentar. Molio bih lika koji svojim komentarom prodaje maglu, da kaze koje proizvode Srbija prodaje na zapadu i od kojih moze da zaradi? Ni 1,5 miliona Srba u Republici Srpskoj ne zele da zive u BiH, pa ipak ne mogu da proglase nezavisnost. Teranje inata velikim silama nazivas nepristajanje da se Srbija svede na Beogradski pasaluk. Koja bi Evropska zemlja pristala na to? Da li ce tvoj komentar biti isti i kada budu trazili nezavisnost Vojvodine? Lepo je Cobel rekao da cemo da udjemo u EU tek za 20-25 godina. Sta do tada da radimo? Od cega da zivimo? Vise nece biti prodaje preduzeca i punjenja budzeta. Proci cemo kao Argentina, jer je banda oko Tadica i Dinkica sve upropastila.I nemoj vise da prodajes pricu o izgubljenim ratovima. Koliko ih je Amerika izgubila jos od Vjetnama pa je nisu sveli na Teksas.

Gde bre siptare ti nadje 2 milona arabanasa na Kosovu?

jesi ti to brojao i one na groblju?

ima vas izmedju 680 000 i 895 000 maximalno !
Za toliko zivih ljudi ima ravne zemlje, stambenih objekata, vode i struje i hrane...
itd statistika..

e sada ako mozete da spavate na granama i zivite od vazduha onda vas ima i
4 miliona zajedno sa bubasvabama...

Lepo je sve to zamisljeno...samo sto cu ja tih 10 godina cekati sa bednom platom, jos bednijom ili bez posla kao padnu investicije iz EU sa kojom imamo preko 55% spoljnotrgovinske razmene (sa Rusijom oko 5%) a g. Trifkovic ce kao uvazeni srpski intelektualac koji sigurno ima i USA pasos uzivati blagodeti zapada, cekati penziju i mirno putovati bez viza. Odrekni se drzavljanstva USA, dodji u Srbiju, pa deli sa nama posledice ili lovorike naseg partenrstva sa Sangajskom grupom.

Uzgred, Beko, Miskovic i ostala bulumenta trljaju ruke.

Ovo je veoma los clanak:

Sumiracu:

1/ Uce nas da ce Amerika progutati svoju gresku i predomisliti se

2/ namerno se ide protiv DS,i potencira propali V.Kostunica

Inace,da nije Kosova,Kostunici bi odzvonilo odavno,umesto boljeg zivota,nudi nas u Srbiji da zivimo bedno ali "branimo KOsovo" a on je Dozivotni predsednik!

3/

Rusija nam nista nece pomoci,i taj NIS dil je los po nas

Dakle,sedi ti,filozofe,u US i zivi od njihovih para,a nama soli pamet i zeli nam da zivimo u kamenom dobu...

Sramota da je Glas Javnosti,novina koja je nastala iz nasih protesta 96/97,znaci,secasm se dobro,to nije ni bila novina nego samo dva tri papira sa recima protiv tiranije Milosevica - sramota je da danas podrzavate istu takvu politiku Kostunice,iz dana u dan

Srbija ce za deset godina nestati ako nastavi da slusa takve kao sto si ti koji vrlo plitko dozivljava lazne price o bogatoj evropi gde samo treba preci granicu i onda glup postaje pametan, neznalica nauci sve preko noci a ruzan postaje lep.

Bravo Zoki i prethodni komentar je super. Cudo da je urednik dozvolio ova dva super komentara, obicno su samo Radikali ovde s.... .

Da dodam ovom komentaru o dolasku i "delenju" sudbine....Jos i ovo:

, Za povratak treba imati tetku (dobro je da se obnovi rodjacka veza) sa dnevnom sobom i kaucem za pocetak, a onda se deljenje sudbine seli na Dedinje (ili slicno) uz milionske euro racune u nekoj evropskoj (naranvo) banci....

NIsam protiv bilo cijeg povratka, samo on treba da bude zbog jasnog i postenog interesa, pa i zbog patriotizma ako treba. Dosta je Kolesara, Janjusevica, Djelica itd.(ne mogu svih da se setim)... Samo molim Boga da na kraju ne ispadne da i ministar Vuk Jeremic "dlaku menja. ali cud nikako"
Malo sale nije na odmet... :-)

Zoki sta ces ti da radis za 10 godina ako Kosovo bude nezavisno i ne bude bilo struje u Srbiji, sobzirom da je na Kosovu 75% rezervi uglja?
Sta mislis da li ces imati struju? Muka mi je vise od likova koji razmisljaju samo sta ce biti za 5 dana sa njihovom zadnjicom. Prijatelju razmisljaj sta ce biti za 5 godina i od cega ces da zivis kada ova nesposobna vlast sve rasproda i ne bude vise para za punjenje budzeta? Koristi malo mozak, a ne zadnjicu.

Srbija ima 55% razmenu sa Evropom ali sve se uvozi nista ne izvozi... Sve to zahvaljujuci Zutim i G17. Za 10 godina, imaceom 100% "razmenu" sa Evropom. Mi njima Evre, oni nama gace, carape, najke patike, hranu,... Samo tolike silne pare vise necemo moci da isprintamo...

Odavno nisam imao priliku da procitam ovako jasno, ,logicno i argumentovano,a pre svega realno razmisljanje jednog srpskog intelektualca.Bravo!

I autor teksta i Dr Trifkovic su odlicni. U ovom slucaju me vise brine percepcija naseg naroda koja se olicava u anonimnom gospodinu koji autorku teksta obavestava da ona zivi u Americi a ne u Srbiji. Jos jedan pseudofantasticar koji stvari dozivljva povrsno a ocene daje pausalno. I ostali komentari govore o nama. Pa da li smo se stvarno toliko zamlatili. Dr Trifkovic je apsolutno u pravu

SRBIJA KINA??
MOZELI KRALJEVINA SRBIJA??

Kakva Kina?Tamo su "sa obe strane bare i tarabe braca Kinezi"Ovamo bre Srbi i Siptarija!Srdjane Crni expertu! Ne serkaj!Vec slusaj stace tebi Cetkik da kaze!
1)Treba Lider poput Putina Srpski Kralj ili Seljak da SLOZI UJEDINI SRBIJU! Kada su Srbi SLOZNI POSTAJEMO SILA! Proglasimo se Parlamentarna Monarhija ukinu autonomije i automatski u Evropi ima 12-13 monarhija postaju Srpski saveznici pored Rusije Kine Indije i ostali! Ne Vi nama "SRBI OPET GUTAJTE MOTKU" Kosovo je Srbija! zaobilazite pravu stvar SLOGU I JEDINSTVO! i SRBIJA KRALJEVINA! Monarhija je 1000godina u Srbiji a ne da gledamo na Kineze!Tajvance!Vec Braco Use i Svoje Kljuse!Siptarija neka gleda svugde samo ne u Srbiju vise!Prosto i nekomplikovano bez filozofije!
SRBIJA KOSOVO!
SLOGA JEDINSTVO SRBA!
SRBIJA KRALJEVINA!
Tri stvari!
Molim vas ako negovorite u ime Srpske Sloge i Jedinstva Viste automatski protiv Srbije i Srba!
Ta"suvopicasta"Kondoliza?Prica Staje 1389 daje"davno"Mozda njoj menije sve to kao pre 4-5 dana! Ja Volim Srbiju!Kondoliza sto nekazu da sada CRNCI U AMERICI TRAZE"ROBOVSKU OSTETU"za Crnce!Onace Srbe uciti Istorijom?Sto nekaze daje ..j.bo Putin nako suvopicastu!Sto nekaze daje Grcka i Ruska i SPCrkva i Jevreji rabaji popovi setali za slobodu Crnaca Mangamariju CRNACKI MIRNI MARS isli zajedno sa Martin Luterom Kingom!Dajoj sve po spisku!Nisu Svi Crnci protiv Rusa i Srbije!Crnci stalno dodju na Srpske i proteste!Kondoliza je Gadura nju ni njeni Crnci nevolu!

Stavovi gospodina Trifkovica su sasvim realni. Dobro je sto je napravio ovu jednostavnu sintezu trenutnog sanja politike u Srbiji. Onome ho hoce da razume, ne moze a da ne bude jasno, a onome ko nece ne bi pomoglo ni da je gospodin Trifunovic koristio komplikovaniji recnik i politicke formulacije. On to verovatno moze, ali ne bi imalo svrhe. POsle ovog clanka mislim da bi politicari, i oni koji ovo razumeju i oni koji ovo ne razumeju, trebalo da se zamisle. Pre par dana - nedelja je izgledalo da su konacno napravili prioritete i da su prionuli na posao, a juce-danas izgleda kao da su se vratili u neke predizborne kampanje. U pravu je gospodin Trifunovic kad kaze da se raspolozenje i politicka volja naroda, tj birackog tela, promenila. Ko to vidi i ispostuje ima cemu da se nada, a ko ne - verovatno mu nista drugo ne preostaje nego da jos dublje potone u nekoj skorasnjoj predizbornoj kampanji. Dobra je prilika da se ovo proveri na lokalnim i pokrajinskim izborima. MOzda ne bi bilo lose organizovati i pokrajinske izbore za Kosovo i Metohiju, pa ko hoce neka ucestvuje!?

MOzda ovoj sjajnoj analizi nedostaje pogled na stanje i interese Siptara na Kosvou i Metohiji. Lepo bi bilo kad bi neko kompetentan uporedno analizirao sta im je obezbedjivao predlog Srbije, a sta su dobili sa nelegalnom akcijom proglasenja "nezavisnosti", tj realnom vladavinom Ahisarijanaca (nova etnicka zajednica koja se stvara na Kosovi i Metohiji po interesnom principu, a obuhvata uz manji broj lokalnih Sipatra, ponekog Srbina i dosta raznih belosvetskih tipova), zatim UMNIKA, NATO-a, pa privremenih organa lokalne vlasti, pa raznih "uglednih" strina po Fisovima (plemenskim porodicama), narko i ostalim bosovima itd.... Mozda je bilo prikladnije tu tvorevinu od "oca SAD i majke EU" nazvati AHTISARIJA. Moglo bi da prodje jer na "zapadu" to moze da zvuci dovoljno Albanski!?

Realno stanje i mizeriju u koju upada Siptarski narod (sto je najtragicnije za ponosne Siptare starosedeoce) ne moze cak ni koloricna mimikrija AHTISARIJINE zastave da prikrije . Mislim prvenstveno na simboliku 6 zvezdica. Zabrana tradicionalnog drzavnog simbola (ipak sve to potice od Vizantije) i "tradicionalnih nacionalnih boja" Srba i Siptara nece dugo zadovoljiti dosta agresivne imigrante iz Albanije koji su dosli sa "svojom" zastavom. Ahisarijanci ce se dugo cuditi i boriti protiv koriscenja dve zastave u prigodnim prilikama; jer je to navodno zabranjeno. 6 zvezdica ce izmamljivati poneki gorak i rezignirani osmeh kod Siptara, ali ce i to biti sledjeno neumoljivom racunicom Ahtisarijevaca: ocekivani profit ne ostavlja mesta romanicnim snovima o ujedinjenju Albanaca od 6 zvezdica. Itd... Treba namiriti investirane pare, pokriti troskove, podeliti profit (i ratni plen). Investitori su u godinama i nestrpljivi. Realizaciji njihovog plana jedino smeta "srpska tvrdoglavost", i ako brzo ne bude profita tesko svima u Ahtisariji, i Srbima i Siptarima, a i u blizoj okolini.
Eto toliko, pa neko koje spremniji i kvalifikovaniji od mene neka nastavi ovu temu: "Uskoro u bioskopima"!

Kakva reakcionarna faca. Odgovor koji je smislio za crnkinju--kao da to moze biti bitno sto je ona crnkinja-- iz tekuce americke admistricije ukazuje da je ovaj "strucnjak" teski rasista i uopste nas prikazuje u losem svetlu svojim uzbudjenim povicima protiv i drugih etnickih grupa. Srbiji nisu potrebni saveti ovako zbrkanih ljudi koji su pri tom ucvrsenji na krajnjoj desnici. U Srbiji smo odavno udarili smrtonosni udarac fasizmu da bismo ga ponovo obnavlja po savetu sumnivih tipova kao sto je ovaj kriptofasista (da ga uporedim sa Gor Vidalovim lepim opisom konacno preminulog Vilijama F. Baklija).

Skrecem paznju citaocima na prilozeni komentar na internet forumu renomiranog BBC-ja. Ovo nije stav samo jednog srbozdera na ovom forumu.Cinjenica da je ovakav komentar objavljen na ovom forumu mnogo govori o zvanicnom misljenju o Srbiji i namerama prema njenim gradjanima ne samo Velike Britanije nego uopste EU i NATO-drzava.
BBC forum
DEBATE:
What role should Russia play over Kosovo?
SENT:
25-Feb-2008 16:38
COMMENT:
Serbia is a dark stain across Europe. Serbia fought & committed genocide with
nearly all its neighbors. Serbs are vastly over proportionally represented in
Europe's prisons. Now they threaten war & aggression again! Next time the US/
NATO will have to make sure no two bricks remain standing in Serbia & its
people become a footnote in a history book & forgotten.
Click to view comment
RECOMMENDED BY:
1 person
Da ovo gore izlozeno misljenje nije "jedinstven slucaj" vec odraz sistematske politike i propagandne kampanje zapadnih centara moci uvericete se ako pogledate sledeci clanak od koga ce vam se, verujem, kosa dici na glavi kao sto je i meni. Najstrasnije i najsurovije je to sto se ova poliitika zagovara bas u vojnim centrima moci u Nemackoj, drzavi koja je vec pocinija najvece zlocine u istoriji covecanstva ali je u sadasnjoj konstelaciji potpuno moralno rehabilitovana i od kraja hladog rata otvoreno unapredjena za partneru SAD u projektovanom potcinjavanju sveta. Balkan i Bliski Istok su svakako tragicni dokazi da se u ostvarivanju ovih zacrtanih ciljeva daleko stiglo. Nije slucajno prva ambasada na Kosovu bas iz Nemacke (iako su neki mozda ocekivali da to bude Avganistan)! U odbrani svojih interesa treba biti mudar ali i nepopustljiv a to iziskuje zrtve. Da li je narod Srbije stvarno spreman na to? Ja inace ne gajim nikavu nadu u to da su gradjani SAD sposoban i voljni da urade bilo sta da se ova katastrofa zaustavi a kamo li preokrene na dobrobit covecanstva. No, ipak nas narod kaze sto-gore-to-bolje! Interesuje me sta Srdja Trifkovic misli kako se ovome dostojanstveno suprotstaviti a ipak opstati.

> http://www.german-foreign-policy.com/en/fulltext/56136
>
>

Boze cudnih komentra onih koji zive od danas do sutra,a isto tako i razmisljaju.Posto ovu novinu smatram jednom vrlo kvalitetnom pojedine komentatore bih zamolio da svoje komentare objavljuju u Blicu jer daleko vise odgovaraju njihovoj uredivackoj politioci kao i njihovim nalogodavcima.Zamolio bih odgovorne u Glasu Javnonosti ako mogu da poboljsaju internet izdanje i da budu mnogo agresivniji u prezentaciji svojih novina.Da bar neko parira onoj trovackoj novini Blic.Samo hrabro i podrska nece izostati,a i rezultati u promijeni javnog mijnja ce biti ocigledni.JEDNO VELIKO HVALA!

Prvo, Šiptara nema 2 miliona. Drugo, pola od onih koji su na KiM su tamo nelegalno i moraće da odu. Treće, Srbi u RS ne žele da žive ni u kakvoj BiH, što njihova želja nije jača? Tanka vam priča, čederi.

Ovaj covek me uvek fascinirao i uvek sam se potpuno slagao sa njegovim izjavama.
Bilo bi dobro i da ga Kostunica i/ili Tadic imenuje kao Savetnika.

Samo da kazem da su ove strane medijske kuce koje u Srbiji sire propagandu stvarno prevrsile svaku meru. Zaludese ove mlade oko EU, kao SSSR komuniste prema Rusiji pred 2 svetski rat ('jabuke kao dinje').
Nije ni cudo sto hoce da ih biju, a B92 sam jos pre 3-4 godine rekao da idu Julovskim stopama i da ce ih narod jednog dana pljuvati po ulicima (polako im se sve obistinjuje).
Sad je cenzura na site-u Blica pocela da biva kao i ona na B92: ne moze covek nista pro-srpski da iskomentarise - odmah ili cenzurisu ili promene tekst !

Svima bih hteo takodje da preporucim intervju Louis-a McKanzie o Kosovu na youtube-u (http://www.youtube.com/watch?v=Tk_SXcSZ9yg), prvog komandanta SFOR-a u BiH, koji je pored Rouz-a jedan od retkih postenih ljudi iz medj. zajednice koji su dolazili na ove prostore.

Svi smo ovde ekperti au stvari nista ne znamo.Srdja ima autoritet , pa je zato gore u tekstu a mi odle.Tajvan nije odvojen redi neke ideje ili verovanja Amerikanaca , vec da se stvori drzava po Amrickoj zamisli , jeftina radna snaga.Pre nego sto je Kina usla u igru ekonomskog sirenje u Tajvanu su gotovo sve kompanije iz Amerike , Australije , Engleske itd.Sve se vraca kao bumerang .Dok Kina nije usla u igru , Tajvanci su radili nocu i danju u Americkim i drugim firmama.Razlika je ogromna.Jedan Tavanez danas zaradi 2 dolara na dan a u Americi radnik radi isti posao za 80 dolara.Da bi uvelicali svoj prihod , sto manje placali radnicima , ne placanja poreza na zaradu kao ni bilo kakave beneficije radnicima , mnogo je njih postalo milionera.Od kada je Kina usla u ekonomsku igru , Naprednje zemlje gube , gube , gube.Bumerang efekt.A ovo sto pise Trifkovic , bas nema veze sa nasim slucajem.Slobodanu Milosevicu su Amerikanci trazili da da CELU zemlju na raspolozenje Amerike ,odnosno Amerika i co.Naravno to niko ne bi potpisao .Onda su steceni uslovi za bombardovanje , navodnu pomaganje Shiptarima.Nema tih na svetu , kome bi Amerika pomogla .Amerika e znala da ce Milosevic to odbiti , kao sto bi svako , pa je odueto Kosovo , koje navodno pripada Shiptarima.Zaludjen je ceo svet.Odmah po dolasku u rekordnom roku je iznikao Bondseel.O nekoj prici da ce Amerika i Nemacka da napuste Kosovo nema sanse a ni teorije.Amerika i Rusija hoce da "ocerupaju" Rusiju .Rusija to dobro zna .Sve one antiraketni sistemi , navodno postavljeni u Evropi da se brani Evropa od Islamksih zemlja je veliki apsurd.Brane se od jednim Muslimana a daju drugima.Da li tu ima logike???.Sve se to sprema za Rusiju.Amerikanci NIKADA nece napustiti Kosmet a pogotovo Nemci ali sve dok je mir.Cim bude poceo treci svetski , Amerika porazena se povlaci ali tada nece biti ni Shiptara , jer ce biti prvi za ratovanje sa Rusijom.Zato je Amerika toliko uporna a i zuri da uspostavi nezavisnost.To je sada NATO zemlje a Shiptaru su im samo komsije koje ne sme da pisnu.Ovaj covek sto prica nema veze sa ovim slucajem, cak ni slicnosti.Zasto je Kipar otet ? Zato sto je Engleska htela teritoriju za svoje dve baze na Kipru .Turska je upotrebljena za osvajanje i Amerika da to osvajan je , cak , proglasi leihitimno.Nema zakona i ove price o tuzakanju i slicnim stvarima nema osnove.Ovde je kadija te tuzi , kadija ti sudi.Opste bezakonje je ovldalo svetom a ja bih ovo nazvala modernizovan rat.Okupacija Kosova je samo , okupacija.Tako ce ici redom.Amerika bas i ne mari ko ce se od koga odvojiti .Njihova jedina briga je domoci se sirovina i vladati svetom.Sve drugo su price za malu decu.Kada se svet bude osvestio sta se radi , bicemo duboku u trecem svetskom ratu.Cak i Sveto pismo o tom epise.Mozemo i da se nadmudrujem pravilima , znanjem i ko cime jos ali to vise ne znaci nista .Ovo je doslo nvo doba nemorala i svega sto ne valja .Al Kapone je zavladao svetom ili pokusava.Do sada je uspevao.

Predlazem Gospodinu Srdjanu, da u cilju realizacije ove ideje, napusti svoje ugodno mesto u SAD i da sa Kostunicom dr Vojislavom, Premijerom, iz Srbije krene u 10.... godisnju borbu protiv umornog imperijalizma, sa strateskim partnerima iz Rusije.
Ili, ako smatra da bi mu to ugrozilo konfor, prestane da nama ovde soli pamet i uspaljuje nezrele politicare, a pusti narod da se ipak okrene EU i kakvim, takvim blagodetima poznog imperijalizma, protiv koga nek se bore neki drugi narodi, a ne kao protiv Turaka, Austrougara, Nemaca, NATO ... ovaj izmoren i desetkovan narod.
STOP MENTALNOJ I EKONOMSKOJ IZOLACIJI.

невероватно је колико дефетизма и јадиковања долази од ових окциденталиста. Сви су листом подсвесни Југословени, недоучени учењаци, квазиинтелектуалци одрасли на Титовој бајки....Па сви смо прошли 90е! Јесмо живи и здрави? Ево већ 8 година причају како ћемо пропасти без Европе, а ми скоро деценију без ње изгурасмо! Како то? Сигурно је због огромне уштеде коју смо остварили уз помоћ донација јапанских аутобуса и швајцарских трамваја у Београду.

Европска Унија се од економске регионалне интеграција на прелому века већ потпуно трансформисала у политичку регионалну интеграцију која постепено преузима ингеренције суверенитета националних држава-чланица. Давно се предвиђало да ће се ЕУ ширити у таласима због два примарна разлога: а. Ширење тржишта у корист корпорација везаних за земље северозападног режња Европе (које представљају језгро и највеће кориснике буџета утицаја и повластица ЕУ апарата) б. Искоришћавање басена јефтине радне снаге и природних ресурса нових земаља чланица.

Економски ефекат ширења ЕУ се поништава после одређеног периода и потребно је постићи следећи талас ширења који је по правилу краћи и лабавији по критеријумима. Наравно, бољитак живота је само медијско-прогандна перцепција и статистичка фатаморгана која се у реалном животу не осећа. Узмимо за пример Пољску. Велика, снажна, бројчано и индустријски јака држава источног блока расформирала је своју индустрију у року од 10 година и постала извор јефтине радне снаге за Италију, Француску (где раде илегално) Ирску, Енглеску. Квашњевски није имао ни могућности да испреговара боље квоте ЕУ фондова због политичке натегнутости у земљи која већ читаву деценију ради на уласку у ЕУ и стално одлагање чланства је могло дестабилизовати ситуацију те су ушли под врло неповољним условима. Економија се опоравила после слома комунизма, али не због финансирања из ЕУ него због отворености тржишта, али је то плаћено потпуном зависношћу од Немачких и Француских корпорација.

Много исплативија и уноснија трговинска размена са земљама бившег СССР која се развила у периоду између 1989-2004 када Пољска још није била члан ЕУ је морала бити заустављена јер границу са истоком контролишу цариници ЕУ. Пољска је била приморана да се тржишно окрене ка Западу по принципу "Купи циглу". Банални примери: ПМБ успешна месна индустрија са широким приступом пост-совјетском тржишту одлично послује - купују је Немци, фирму распарчавају и задржавају само експорт одељење и сад они извозе у Русију. Пољска војска поклања мигове немачкој војсци као расходоване, они их прераде на НАТО стандарде и по огромним ценама Пољска сада мора да купи те исте мигове у оквиру обавеза НАТО чланица. Цене се изједначавју са западноевропским због јединственог тржишта али плате расту далеко спорије.

Имајмо у виду да је пример Пољске далеко бољи од онога што чека Србију. Србија неће бити чланица Ц класе него чланица Д класе земаља. Идите у Бугарску и погледајте колико је тамо ЕУ видљиво помогла. Уопште не пуно. Следећи талас ширења у којем би, не дај Боже била Србија, би уследио много брже, и са много мањим правима и привилегијама (наравно са истим дужностима и обавезама) него Бугарска и Румунија. Значи једина корист коју Србија реално може извући је чисто политичко-психолошка: "Е, сад смо и ми чланови!" и можда укидање виза (које се може постићи и без уласка у систем ЕУ). Перспектива нам је рад на прљавим пословима земаља ЕУ бившег источног блока. Све остало је на чисту штету наших националних интереса.

Нека мало ове досманлије (знам да је ово примитивна Шешељева кованица, али паше)пропутују по Европи, како источној тако и западној, и нек не седе само по хотелима и конференцијама НВО где их часте и причају им бајке о њиховом развоју и соле памет како ћемо и ми једног дана бити тако мудри и просветљени као и они. Нека мало оду по селима, нек се друже мало и са градском сиротињом и нек виде како обичан свет живи. Нека прошетају по француским предграђима пуна бесних незапослених Арапа. Нека оду у Берлин Истамбул и Беч и нека покушају да нађу разлике. Унија је пред распадом, Запад је осиромашио финансијски, политички, стратешки и демографски. Пре 2. светског рата америка и европа су чиниле 25 % светске популације док данас чине једва 12%. Још праве добру презентацију свог живота али реално им је стање итекако погоршано.

Само економски јака, економски заокружена Србија, независна, војно неутрална (или у савезу са Русијом) како енергетски, пољопривредни и индустријски лидер Југоисточне Европе може нам обезбедити просперитет (па и купити улазак у Шенгенску зону) и напредак. Да се уздамо само у се и у своје кљусе (али не претерано и у Русе) постали бисмо економски џин у окружењу квазичланица ЕУ. Видећете како би онда Хрвати вапили за српским месом и српским житом када због малих лимита на производњу коју ће им наметнути ЕУ небуду могли производити. Видећете како ће онда шиптари да постану лојални грађани кад буду тражили посла у српским фабрикама. Видећете како ће онда и БиХ и Црна Гора и македонија постати обични сателити Београда. Ако кренемо по оној где сви Турци ту и мали Мујо, грдно ћемо се преварити.

Живели

Када "НАТО деца цвећа" немају друге аргументе онда посежу за оним најнижим, најпримитивним. Очекују да се др. Трифковић повуче са места универзитетског професора и пресели у њихове "мишије рупе" у којима чувају мале заставице са којима ће поздравити своје "ослободиоце". Они од тих "анђела" очекују да их ослободе самих себе, свога порекла, свога писма, културе, свога Белог анђела и на крају свога народа. Да им подсеку корен, да их узму у наручје и пренесу у рајске вртове, неки чардак ни на небу ни на земљи, саграђен негде у магли између Високих Дечана и Парламента ЕУ.

Gospodin Trifkovic ima apsolutno pravo na svoje misljenje kao veliki patriota i borac za Srpska prava u diaspori tj Americi da budem precizniji. Nije fino da neki pojedinci koji neznaju ili nisu upoznati sa atmosferom koja vlada kod Srba u Americi prave neumesne komentare jer opet kazem komentar u njegovom clanku je njegovo licno vidjenje celokupne siruacije i dosta toga je nazalost tacno. Albanci jesu potplatili masu senatora u Americkom kongresu i to nije neka tajna ali ono sto mene vise brine je nastavak nejedinstva medju Srbima sto u matici sto u dijaspori i upravo tu nas dusmani lako cepaju i igraju na tu kartu. Pravde u svetu vise nema i nama samima smo samo mi ostali i treba da se zajedno borimo i drzimo dok nas god i ma gde to bilo ima! Mi nemozemo i netrebamo preterano racunati ni na Rusku ni na Kinesku podrsku vec mudro vagati stvari. Srbi su kroz istoriju ocuvavali i gajili svoj identitet samo onda kada su bili jedinstveni sa svojim ciljevima i ruku na srce bili relativno nedodirljivi. Imajmo svoj cilj i ovoga puta i neka to bude Kosovo u sastavu Srbije pa makar to bilo i vestacki. Utakmicu ne dobija ekipa koja igra bolje vec koja manje gresi i koristi protivnicke greske! Nastavimo sa protestima i te kako vredi!!!

Pozdrav citaocima Glasa.