ponedeljak 28. januar 2008.
RSS
• Vesti •
Početna > Vesti > „Staro zdanje“ u jadnom stanju

Propada dragulj Bukovičke banje

„Staro zdanje“ u jadnom stanju

Milutin Đurić: Ako se uskoro ne promeni stav Republičke direkcije za imovinu, opština Aranđelovac će sanirati ovaj objekat

ARANĐELOVAC - Simbol i dragulj Bukovičke banje hotel „Staro zdanje“, dvorac Miloša Obrenovića, osnivača Aranđelovca, je ruiniran, krov sklon padu, delovi stolarije vise niz fasadu, a počeli su da popuštaju i temelji, pa zgrada tone. Svi pokušaji lokalne zajednice da ovo zdanje stave u funkciju ostali su bezuspešni, jer je u nadležnosti Republičke direkcije za imovinu, a pod zaštitom je Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu.

Građevina je puštena u rad 1872. godine, a svojom arhitekturom slična je Kapetan-Mišinom zdanju u Beogradu. Raspolaže sa 9.000 kvadratnih metara prostora i prvobitno je bila namenjena za zasedanje letnje skupštine Praviteljstvujuščeg sovjeta Kneževine Srbije. Međutim, od te namere se odustalo, zbog promena unutrašnje politike i ubistva kneza Mihaila, Miloševog sina.

U hotel „Staro zdanje“, takozvanim „šetnim vozovima“ iz Beograda dolazili su gosti na balove, a u centralnom delu parka Bukovičke banje, na jezeru mineralne vode vozili su se čamcima. Bilo je to zlatno doba ovog šumadijskog raja kada je grad imao više gostiju nego stanovnika.
- Ako se uskoro ne promeni stav Republičke direkcije za imovinu, opština Aranđelovac će, svakako, krenuti uz pomoć građanstva u akciju saniranja „Starog zdanja“ i na taj način zaštititi od daljeg propadanja. Prema strategiji razvoja turizma, koju su nedavno usvojili odbornici Skupštine opštine Aranđelovac, „Staro zdanje „ treba da preraste u hotel sa pet zvezdica. Tako ćemo ponovo da vratimo Aranđelovac na mapu banjskih turističkih centara ovog dela Evrope - kaže Milutin Đurić, gradski menadžer.   

Komentari

tužno je što su vlasti dozvolile da jedan tako vredan i lep objekat dodje u ovakvo stanje....
nadam se da će uskoro neko da uradi nešto korisno za arandjelovac i ovaj objekat,jer je jako velika da i dalje propada....

Stojim ispred "Starog zdanja" ,shvatam da niko više ne može da oseti "duh prošlih vremena",niko više ne može da zamisli atmosferu na balovima,dugacke haljine,raskošne šešire,gospodski nameštene frizure,romantična udvaranja mladih momaka,već ispred sebe vidim jednu "tužnu",napuštenu i zanemarenu građevinu,koja uz samo malo volje može ponovo zablistati i može svakog od nas odvesti u sopstvenu bajku!