subota 27. oktobar 2007.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Klackalica za Šišića

Stručnjaci različito tumače jedan dogovor - prepisku našeg i italijanskog pravosuđa

Klackalica za Šišića

Pokrenuta polemika da li je sud u Novom Sadu, odbacivši da pusti pilota Emira Šišića na uslovnu slobodu, doneo „poniznu“ ili „autonomnu“ odluku. Kakvu težinu ima prepiska dva ministra pravde?

BEOGRAD - Dogovor koji je Ministarstvo pravde Srbije prošle godine postiglo sa italijanskim kolegama u vezi sa izručenjem majora Emira Šišića, nekadašnjeg pilota JNA, podrazumevao je da on kod nas ne može biti pušten na uslovnu slobodu, ukoliko se zemlja izručilac, u konkretnom slučaju Italija, ne saglasi sa tom odlukom.

Pre dva dana Okružni sud u Novom Sadu odbio je molbu Šišićevog advokata za uslovno puštanje na slobodu, konsultujući prethodno italijansku stranu, što je bivši resorni ministar Zoran Stojković protumačio kao sudijsko nepoznavanje prava i nedostatak nezavisnosti.

Momčilo Grubač, profesor Pravnog fakulteta Union, kaže da u ovom slučaju osuđenik Šišić ne može koristiti pogodnosti srpskog zakona, ali i da mu nisu poznati svi detalji dogovora srpskog i italijanskog pravosuđa.

- Šišić ne može da traži vanredno ublažavanje kazne ili da podnese molbu za pomilovanje, niti da bude amnestiran, pod uslovom da je naše ministarstvo postiglo takav dogovor sa Italijanima - ističe za Glas javnosti profesor Grubač.

On dodaje da se naš zakon u tom slučaju ne može primenjivati i da je onda opravdano što je Ministarstvo pravde Srbije tražilo mišljenje italijanske strane.

- Ipak bi trebalo videti šta tačno piše u prepisci i na osnovu toga zaključiti koje u pravu - oprezan je Grubač.

Zoran Stojković, bivši ministar pravde, izjavio je za naš list da Međunarodna konvencija o transferu osuđenih lica u članu 12 propisuje da smanjenje kazne, pomilovanje ili amnestiju može dati država koja je izrekla kaznu, u ovom slučaju to je Italija, kao i zemlja gde lice izdržava kaznu, dakle Srbija.

Međutim, Grubač objašnjava da bi to bilo moguće samo ukoliko Srbija nije dala garancije da major Šišić neće biti pušten na slobodu.

- U tom slučaju, član 12 te konvencije bio bi irelevantan za ovaj slučaj - kaže Grubač.

Profesorka Pravnog fakulteta Union Nataša Mrvić-Petrović objašnjava da je naš vojni sud ranije već oslobodio majora Šišića, te da nije jasno zašto je Ministarstvo pravde Italije uopšte i tražilo takve garancije.

- Ministarstvo pravde Italije prihvatilo je stav srpskog ministarstva da, prema Međunarodnoj konvenciji o transferu osuđenih lica, postoje osnove da major Šišić nastavi izdržavanje kazne u domaćem zatvoru. Kada je Šišić prebačen u naš zatvor, za njega važe domaći propisi, ukoliko dogovorom ministarstava Italije i Srbije nije drugačije definisano - objašnjava Mrvić-Petrović.

Ona kaže da nije jasno zašto je sud u Novom Sadu pitao izvršni organ, odnosno Ministarstvo pravde Srbije šta dalje da čini.

- Izgleda da smo mi još ponizni u odnosu prema nekim državama, pa tražimo njihovo mišljenje - rekla je naša sagovornica.

Milorad Panjević, advokat Emira Šišića, tvrdi za Glas javnosti da ne postoji nikakav dogovor između dve države.

- Pogrešno je da se prepiska Zorana Stojkovića i italijanskog Ministarstva pravde tumači kao državni dogovor. Okružni sud u Novom Sadu je to propratno pismo protumačio na neodgovarajući način i pri tom dodao rečenicu koja čak i ne postoji u njoj - objašnjava Panjević.

On dodaje da u pismu Stojkovića piše da Ministarstvo pravde Srbije izveštava Italijane da će kazna koju su oni odredili biti potvrđena i da Šišić neće biti odmah sa aerodroma pušten na slobodu, već da će biti upućen u zatvor u Sremskoj Mitrovici.

- Uslovni otpust nema nikakve veze sa smanjenjem kazne. Šišiću kazna ostaje kolika je i izrečena, ali je razlika što je on na slobodi. Ukoliko Šišić prekrši zakon, vraća se u zatvor da odsluži propisanu kaznu zatvora - ističe Panjević.

Naš sagovornik kaže da prepiska nije isto što i garancija.

- Da je postojao bilo kakav dogovor te vrste on bi morao biti potvrđen u Skupštini Srbije. Skandal je što sud u Novom Sadu obrazlaže svoju presudu na osnovu mišljenja stranog ministarstva pravde - dodao je Šišićev advokat.

Komentari

Strasno je da niko nema komentar na ovo. Jadan covek koji je sasvim korektno radio svoj posao. A, nikoga to ni ne zanima. On je krenuo na lecenje u inostranstvo preko Madjarske, a nase sluzbe "nisu znale" da ga napolju traze. Kao i onaj pukovnik sto je, pre par godina, uhapsen u Bugarskoj.

Trebalo je duplo da brinu o Sisicu, a verovatno im smeta i to sto nije Srbin. Bas me zanima gde i kako sada zivi gospodja Tepic i njegova deca.

Sve ce to narod pozlatiti.

Glavno da idioti idu u EU i evroatlantske integracije.

Dajte, bre, pustite coveka.

Kakav komentar treba?

Pa poceli smo ubirati rezultate demokratske podilazece politike i potpisivanja dokumenata na slepo.
Nije ovo jos nista sta su sve oni potpisali.

Covek je samo radio svoj posao. Nije im sasekao kabl od zicare na njihovoj teritoriji, vec je skinuo uljeza na nebu Jugoslavije. Ali on nije NATO vojnik kome se sve moze...

Trebalo je poslati Adjzica, Kadijevica , Jovica na optuzenicku klupu a ne jadnog piona, koji je samo izvrsavao posao. Neka se objavi izvestaj kontrole leta sa helikopterom, neka se pokazu dokazi da je helikopter imao pravo preleta doticne teritorije, pa onda sudite..
Pa ti isti zapadnjaci pucaju i na vrapca kad predje granicu a ne helikopter..
svaka podrska postenom radniku, -u ovom slucaju rodoljubu i oficiru . maj. Sisicu, i zelim mu da se vrlo brzo pridruzi svojoj izmucenoj i razocaranoj porodici a komentar da li je Srbin ili .. nema nikakve veze sa zdravim razumom i humanoscju. Gde su sada Kandicke, Vuco i ostla majke u Crnom, NVO (citaj pvo -placenicke organizacije) da kazu neku rec u odbranu hrabrog coveka.
Gde je fond za hum. pravo... da se bori za bolesnog coveka, bilo koje vere i roda...S r a m o t a

Zasto ne objavite ko je majoru Siscu naredio da ispali raketu ili ko krije tu informaciju i tog naredbodavca.

NATO PILOTI POBISE MILIONE LJUDI SIROM SVIJETA ,BOMBARDUJU ZEMLJE BEZ SAGLASNOSTI UN -a U SVOJIM ZEMLJAMA SU HEROJI IAKO SU NAJGORI KRIMINALCI I UBICE . A COVJEK KOJI JE VJEROVAO ,POSTOVAO OFICIRSKU ZAKLETVU I STO JE NAJVAZNIJE BRANIO SVOJU ZEMLJU UNUTAR NJENIH JOS POSTOJECIH GRANICA ISPADE KRIMINALAC.I NIJE BITNO STO NIJE SRBIN JER ONI GLEDAJU SAMO SVOJE EKONOMSKE INTERESE I DOK CUTIMO SVE JE U REDU. ONI SU DEMOKRATE A MI SMO DIVLJACI.ONI SU VECI , BOGATIJI (NOVCEM) MI MORAMO RADITI PO STAROJ IZRECI KOJA GLASI-- SVEZI KONJA GDJE TI AGA KAZE-A VI POSALJITE HELIKOPTERE KA EU BEZ DOZVOLE LETA DA VIDIMO GDJE CE ZAVRSITI.