četvrtak 27. septembar 2007.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Za dobra stara vremena

Povratnički koncert „Proarti“ u Domu sindikata

Za dobra stara vremena

Posle 30 godina, večeras će se okupiti „Proarte“. Čobi i grupa „Proarte“ će u velikoj dvorani Doma sindikata održati veliki povratnički koncert u organizaciji „Mjuzik star produkcije“

Za ponovno okupljanje grupe koja je osamdesetih prestala da postoji zaslužan je jedan od najslušanijih pevača lakih nota kod nas Vladimir Savčić Čobi:

- Ideja da se sastanemo i oživimo neka „poštena vremena“ bila je moja, i Slobo (Misavljević), Jopa (Josip Jurić) i Šento (Slobodan Kovačević) su već pristali da to napravimo. Đorđe se nešto nećkao, onda je njega ponela ideja. Tako je početkom ove godine bio u pregovorima sa Rakom Marićem, a namera nam je bila da nastupimo na Budvanskom festivalu u jednoj od revijalnih večeri. Ali desilo se to što se desilo. Jedno vreme bili smo u šoku, da bi se neko setio, da baš zbog toga što Đorđa Novkovića više nema treba da izguramo ovo okupljanje. Tako će se sada, ne umesto, ali u ime Đorđa, na koncertu „Proarti“ pojaviti Boris - rekao je Čobi na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

„Proarte“ su nastale 1967. godine u Sarajevu, a poslednji Čobijev koncert sa njima u Beogradu bio je ‘75. godine pred Čobijev odlazak u vojsku, i to baš u Domu sindikata i zato je za mesto nastupa izabrana baš ova dvorana. Vladimir Savčić je u

„Proarte“ došao 1969. na Novkovićev poziv, koji je bio oduševljen čuvši na jednom nastupu Čobija kako peva pesmu „Dilajla“.

- Grupa se nije ponovo okupila samo zbog ovog koncerta, već imamo ponude i za gostovanja. U decembru su planirani koncerti u Americi i Kanadi, u novembru je gostovanje u Sloveniji. Posle Nove godine biće i eks jugoslovenska turneja, što je i logično s obzirom na to da su „Proarte“ bile najtiražniji muzički artikl kod nas posle Miše Kovača - naglasio je Savčić.

„Proarte“ obećavaju spektakl. Do Doma sindikata doći će oldtajmerima, za atmosferu će se pobrinuti voditeljski par Suzana Mančić i Vanja Bulić, grupa je najavila da će izvesti sve one hitove koje njihova publika voli poput „Takav je život“, „Pruži mi ruku ljubavi“, „Nemoj draga plakati“, „Jedna mala plava“, ili „Vratija se barba iz Amerike“. „Proarte“ su u svojoj karijeri prodali preko osam miliona nosača zvuka, što ih svrstava u najtiražnije izvođače svih vremena na prostorima bivše Jugoslavije.