utorak 27. maj 2008.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Vlada sa „Đelićem“ u fioci?

(Ne)očekivani obrt - Koštunica spreman na kompromis sa Dačićem i Palmom povodom SSP

Vlada sa „Đelićem“ u fioci?

ANDREJA MLADENOVIĆ: Stav DSS-a o SSP je nepromenjen, ali smo spremni da dođemo do kompromisnog rešenja u razgovorima sa budućim koalicionim partnerima MLAĐAN DINKIĆ: Pitanje dana je kada će evropske snage formirati vladu. Dosta je ucena i pridavanja značaja Dačiću, čovek mora da se odluči hoće li u Evropu ili neće. Ako hoće, dobar je, ako neće, njegov problem

BEOGRAD - Stav DSS-a o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju je nepromenjen, ali smo spremni da dođemo do kompromisnog rešenja u razgovorima sa budućim koalicionim partnerima - naglasio je juče portparol te stranke Andreja Mladenović.

Pošto su Palma i Dačić odneli šalu, Koštunica je i zvanično rešio da spusti loptu i suštinski napravi zaokret od tvrdokornog stava „ili poništavanje SSP-a ili ništa“. Vlast je vlast, pa je lider DSS-a spreman na kompromis u pokušaju da udovolji koaliciji SPS-PUPS-JS koja neće ni da čuje za anuliranje dokumenta utanačenog sa EU. Međutim, ni Koštunica ni njegova zvanična usta ne govore o kakvom je „kompromisu“ reč, da li „kompromis“ podrazumeva odustajanje DSS-a od najavljivanog poništavanja SSP-a? Da li bi taj „kompromis“ bio, možda, garancija da, u najmanju ruku, vlada neće problem SSP-a potezati bar godinu-dve. Ili, možda, čak sve dok članice EU ne ratifikuju taj dokument, za šta je obično potrebno tri do četiri godine, a to je koliko i jedan mandat naše vlade. Koštunici na ruku ide i to što je blokirana primena sporazuma koga je vicepremijer Božidar Đelić potpisao 29. aprila, kao i što je uslov za stupanje na snagu privremenog sporazuma puna saradnja Srbije sa Haškim tribunalom. A imajući u vidu ko bi, u slučaju sklapanja ovakvog dila, bio u vladi, primena SSP-a bi verovatno morala da sačeka neku novu vladajuću garnituru. Takođe, po beogradskoj čaršiji se pričalo i da bi Koštunica mogao da zažmuri na glasove koje bi Dačić i njegovi saveznici mogli da daju prilikom eventualnog glasanja o ratifikaciji SSP-a u novom sazivu parlamenta. Bilo bi tada male krize vlade, ali bi ona brzo došlana na onu „i vuk sit i ovce na broju“. U međuvremenu, Koštunica i Tomislav Nikolić spremni su i da još više ponude Dačiću, pa bi tako lider socijalista, nezvanično saznajemo, dobio na raspolaganje i funkcije zamenika ministara odbrane i prosvete.

Iako su Dačić i njegovi partneri Jovan Krkobabić i Dragan Marković Palma među sobom rešili da su ratifikacija sporazuma s EU i socijalna pravda uslov bez koga se ne može u Namanjinu 11, te i da o bi tome trebalo da se zbori sa Koštunicom i Nikolićem, zvaničnog susreta juče nije bilo.

Za svaki slučaj, Mladenović je pojasnio da će oni narednih dana nastaviti razgovore o vladi, a i najavio potpisivanje koalicionog sporazuma između SRS, SPS-a i DSS-NS za Beograd možda već danas.

- Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je veoma važna tema. Razgovaraćemo o tome, iznećemo argumentaciju i očekujemo da ćemo doći do kompromisnog rešenja. Važno je da Srbija dobije nacionalno odgovornu vladu i pozivam SPS-PUPS-JS da ne oklevaju u pravljenju koalicija i izraze jasnu političku volju. Mi nikoga ne teramo da razgovara sa nama, a za nas nijedna tema, pa ni SSP, nije stvar o kojoj se ne može razgovarati - naglasio je Mladenović, koji očekuje dogovor „u narednim danima“, a o čemu će obavestiti predsednika Srbije.

ŠEŠELJ NE SMETA PREGOVORIMA

Funkcioner SRS-a Zoran Krasić ocenio je da izjava Vojislava Šešelja o Zvezdanu Jovanoviću neće smetati pregovorima radikala sa „narodnjacima“ i SPS-om o vladi.
-On je kazao i da je „Šešelj sigurno imao razloga da tu rečenicu upotrebi,pošto je i Karla del Ponte slično rekla“.
- Što se tiče mog ličnog mišljenja o Đinđiću - Šešelj je pokazao veliki stepen humanosti - rekao je on.

Miroslav Markićević o svom sukobu sa Tadićem

ZA LIKVIDACIJU I NA POLIGRAF!

- Spreman sam da idem na poligraf ako sam slagao da mi je predsednik Srbije Boris Tadić na konsultacijama o formiranju vlade rekao da prenesem Velimiru Iliću da ne znači da on ne bi mogao nekoga da likvidira. Pa ako poligraf pokaže da sam lagao, daću ostavke na sve svoje funkcije, a ako bude suprotno - tražim da Tadić podnese ostavku - kazao nam je Miroslav Markićević iz NS-a, koji je na konsultacijama kod predsednika Republike, 22. maja, bio u delegaciji koalicije DSS-NS.
On je naveo i da se sve to desilo tokom neformalnog razgovora u zdanju na Andrićevom vencu, a posle zvaničnog dela susreta, kao i da je cela priča počela od toga što je potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić kazao da potpisivanje SSP-a sa EU posredno znači izdaju.
- Na to je Tadić prešao na kampanju, nerviralo ga je to što je nazivan izdajnikom, što su pominjane motke. Tačno je da je to sve govoreno, ali je on posle toga kazao o likvidaciji. I što je najgore, kada smo se pozdravljali, pitao sam ga da li ovo da prenesem Iliću, on je kazao: „Da, obavezno“ - veli Markićević.

Portparol Koštuničine partije je juče, na konferenciji za novinare, na više puta ponovljena direktna pitanja da li kompromis znači da bi DSS mogao da glasa za ratifikaciju SSP-a, izbegao konkretan odgovor, ponavljajući da je SSP veoma važna tema i da treba naći rešenje koje je najbolje za državu, a ne za stranke.

Lider G17 plus Mlađan Dinkić izjavio je da evropska Srbija ima većinu i da će vlade sigurno biti sa socijalistima ili bez njih.
- Evropska Srbija imaće većinu u Skupštini i pitanje je dana kada će evropske snage formirati vladu i uvesti Srbiju u EU - kazao je Dinkić.
On je dodao da socijalisti treba da odluče da li će da budu proevropska stranka ili ne.
- Potpuno je jasno da narodnjačka koalicija i radikali ne mogu formirati većinu u parlamentu. Nemoguće je da SPS bude sa listom „Za evropsku Srbiju“ u republici, a sa radikalima u Beogradu. Dosta je više raznih ucena i pridavanja značaja Dačiću. Čovek mora da se odluči hoće li u Evropu ili neće. Ako hoće, dobar je, ako neće, njegov problem - naglasio je Dinkić.

A predsednik Gradskog odbora SPS-a Aleksandar Antić izjavio je da će to telo sprovesti odluku predsedništva stranke koje je prihvatilo predlog sporazuma koalicije SPS-PUPS-JS sa DSS-NS i SSR o formiranju vlasti u Beogradu.
Vjerica Radeta iz SRS-a kazala nam je da „u pregovorima sa SPS-om nikada nije bilo sporno hoće li Vučić biti gradonačelnik Beograda“.
Ipak, kandidat DS-a za gradonačelnika Beograda Dragan Đilas uveren je da Aleksandar Vučić neće biti gradonačelnik prestonice, kao i funkcioner DS-a Nada Kolundžija, koja veli da odluka predsedništva SPS ne znači i konačnu odluku o usvajanju sporazuma.

SRS je ocenila da su pokušaji DS-a i G17 da na silu zadrže vlast u Beogradu „usmereni isključivo na prikrivanje korupcije i brojnih afera“. A Čedomir Jovanović kazao je da LDP ne pristaje da prestonica bude „predata u ruke Šešelju .
- SPS ne može pre podne da se savetuje u Sheveningenu, a po podne u Briselu. Pozivam DS da kao odgovor na ovu mračnu koaliciju odmah sa LDP-om formira evropske koalicije na opštinama Vračar, Stari grad, Savski venac, Palilula, Novi Beograd i Zvezdara - rekao je on.

Komentari

Djilas i Kolundzija veruju da Vucic nece biti gradonacelnik i uradice sve da do toga ne dodje. A sta cete to da uradite? Demonstracije, batine... sta? Ako se ta koalicija dogovorila, onda je to gotovo. Sta se stalno vi iz DS-a bunite cim neko drugi dobije vecinu? Hocete po scaku cenu da ostanete na vlasti pa to ti je. Djilas je izgubio uticaj u Delti, sada samo ima Milku Forcan (koja je na "duzem odmoru") a izgubio je Miskovica, pa gleda da nadoknadi gubitak tako sto ce na silu postati gradonacelnik i moci da prosiri svoj monopol i dradju. Stvarno ste preterali. Kakva vasa vecina? Vecina je ono sto cini vecinu, a u ovom slucaju je ocigledno ko je tu vecinu napravio. Da ste vi sastavili koaliciju sa SPS na nivou Beograda, onda bi to bilo u redu, jel? Ovako ne valja. Koja je to demagogija? Dosta vise!!!!!!!!!!

Emili(j)a,odakle ti komentarišeš,iz Srbije ili iz Švajcarske?????O kakvoj ti većini pričaš???Gradjani su
se izjasnili na izborima za Evropsku Srbiju,a ako narodnjačka koalicija i konstituiše vlast u Beogradu neće to biti dugog veka , nemoj da se mnogo raduješ,u ostalom videli smo kako su radikali vladali u Zemunu to je i budali jasno.

Тачно је "и будали је јасно" али Вама господине изгледа још увек није јасно да 66 посланичких места у скупштини Србије ( колико жути имају тренутно) није већина

Gospodine,žuti ,kako ih vi nazivate su na izbore izašli sa svojim koalicionim partnerima,prema tome imaju 102 poslanička mesta u skupštin.Ni radikali nemaju većinu jer imaju 78 mandata.i

Mozda se emilija javila i sa marsa jer gde ko zivi nema nikakve veze sa stvaranjem vlade u Srbiji. Ovi sto su za takozvanu evropsku Srbiju govore o boljem zivotu vec 8 godia a evo u zadnjih pola godine samo spominju vize. Njima medjutim (kao ni meni) nisu potrebne vize da odamo po svetu pa se cudim sto svi vi kojima vize nisu ni potrebne brinete brigu onih gradjana Srbije kojima je Kosovo prece od viza. Vama nit je potreban bolji zivot nit su vam potrebne vize jer vi imate i dodatna drzavljanstva. Eo Djelic i LDPova kandidatkinja za gradonacelnicu su drzavljani Francuske ali im izgled lakse zaradjivati u Srbiji. Onda bi bilo dobro da oni odu nazad u Francusku a za njima i svi oni koji imaju hrvatski, slovenski, bosanski ili madjarski pasos pa bi se oslobodila mnoga radna mesta za ove gradjane koji eto nemaju vize za rad van Srbje. Ujedno bvi se smirile tenzije u Srbiji pa bi Srbija konacno pocela da se brine o SEBI i o svojim gradjanima nego sto se brine o Evropi i evropskoj potrebi. Eto da nebi opet pitao odakle se javljam ja ti pisem da se javljam iz Norveske koja je DVA puta na referendum rekla ne u EU a evo bas u ove dane je objavljeno novo misljenje i gradjani su jos jace za NE nego ikada. Uveravam vas da EU Norvesku nece zbog toga proglasiti NEDEMOKRATSKOM. Moeram jos jednom da pozove PALMU da se opredeli za Jedinstvenu Srbiju sa Kosovom ili da menja ime stranke.

Ti komunjarko bez J, daj proslavi postavljanje pedera Vucica,kod "Plavog mosta".Neko ce se naci ako mu platis da se zajedno proveselite.

Kostunjavi se ponasa u stilu: "Ocu kakim, necu kakim."

lepo je sto su ljudi spremni da idu na Poligraf ali ako Bandit poput Bore Banjca sa svojim poligrafom treba da presudjeuje sta je istina - a sam je učestvovao u mučenju privorenika vezanih za radijator konkretno mislim na sebe % Boris Dimitrijevic % teško da bi se tako došlo do istine jer taj čovek nema ni obraza ni časti # Ako gospdin Banjac tvrdi da nije bandit - uvek može da se pojavi na sudu gde ga čekam već punih 8 godina -dokle će takvi banditi da se shrivaju preko uniforme koju su i ostamotili

Па док су ту његови ментори ова жута напаст, он и њему слични, нече имати проблема. Зелена трансверзала ради брате.

Narodima Srbije, a narocito srbima trebalo je skoro devet dugih godina da shvate da oni koji su dosli na vlast u Srbiji uz pomoc bombi i ulice nisu za Srbiju dobri i narode . Sve je bilo dobro dok ih nije procitao g. Kostunica , bez koga verovatno ne bi nikada dosli do vlasti u Srbiji . Sada je g. Kostunica najvise napadan politicar i diplomata i to od svojih bivsih partnera i onih koje je on licno digao u zivot , ali im sad uz pomoc naroda ne da da dalje rasturaju Srbiju . Drugo lepo im je g. Kostunica porucio sakupite parlamentarnu vecinu i ponovno vladajte i to je demokratski , zuti sa svojih osvojenih 40% ne mogu da sastave tu parlamentarnu vecinu i da bude jos gore poceli su rano da slave svoju pobedu koja je bila tada i sada je u gustoj magli i neizvesnosti , jednostavno nece niko sa njima . Sada mole stranku SPS da im pomogne u formiranju vlade , a zaboravili kako su nehriscanski postupili kada se sahranjivao covek koji je osnovao tu stranku i kako su ga drogirali i poslali u haski kazamat na najveci srpski praznik . . Bog nikom duzan ne ostaje ! Orao.

Ja uopste ne razumem DS. Umesto da gledaju da naprave republicku vladu, tj. koaliciju na republickom nivou, jer tvrde da ce samo tako Srbija otici u EU, opstati SSP itd, oni uporno prate sta ce se desiti u Beogradu. Nema drugog razloga zasto se DS toliko bori bas za Beograd, nego da im je samo stalo do novca, do provizija, da oni razvijaju svoje biznise i zato hoce bukvalno da crknu za Beogradom. Pa oni pet para ne daju za vlast i koalicije na republickom nivou, vec su im sve oci uprte u Beograd i potpuno su blokirani, nisu u stanju nista drugo da urade. Alo bre, ljudi, pa dajte vec tu republicku vladu formirajte, dajte da zemlja krene napred, okanite se Beograda, ovi hoce da u Beogradu naprave koaliciju i vi tu nista ne mozete. A Beograd je lokalna vlast i uopste nije toliko bitbo za gradjane ko ce vladati Beogradom, koliko je bitno kakva ce koalicija vladati drzavom i koji joj je program. Ali nema sta, vama je pred ocima samo gola vlast i pare, to je bre sve sto vas interesuje i nemojte vise da lazete narod kako se vi borite za evroatlanske integracije, investicije, bolji standard. Lazete bre. na Beogradu ste dokazali do cega vam je jedino stalo. Do para!!!!!!!!!!!!!!

Emilija je potpuno u pravu a ti anonimni zutacu svi ste vi poceli da budete onako vise braon nego zuti jer vas muci buducnost,kao i vaseg predsednika peskircica.Dosta je vladavine kojekakvih drogasa,izdajica i kenjatora.Nije Srbija bas sva sastavljena od debila i bolesnika kakvu ste je vi napravili.Uostalom nicija nije gorela do zore pa nece ni vasa.A kome se ne svidja daleko mu lepa kuca od Brisela do Teksasa. Jako mi je zao ali vi ste postali proslost.I sve ove glupe izjave da ce DS i G17 i neznam Ceda rakun da oforme vladu jel'te,mi sve vise lice na jadnike koji sve dublje tonu a vicu sve je "super" keve mi moje"! A kad dodjete ponovo na vlast ja cu da preplivam Atlanski okean i to jednom rukom. Nisu djabe stari govorili"da je baba imala mu.. isla bi u vojsku"!

Znajući DS i LDP, nije teško pretpostaviti kako će da obezbede većinu. I ranije su u više navrata otimali mandate i kršili ustav i zakone. Uzeli su svojevremeno 45 poslanika DSS-u, zatim poslanike SPS-u, okupljene oko Ivkovića, usvajali su zakone u Skupštini i bez većine, lažnim glasanjem i sl. Tako će i sada uzeti nekoliko mandata SPS-ovoj koaliciji i formirati većinu. To što će sud za nekoliko godina da poništi takvo otimanje, nije važno jer će tada već biti kasno.

Meni izjave DS-a i LDP-a liče na Frankove u Španiji tridesetih godina, tako je i on izgubio izbore i rekao, nije važna matematika, važno je da smo mi izabrani od Boga.