četvrtak 27. mart 2008.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Ukus i miris prvih pokretnih slika

Počeo Festival dokumentarnog i kratkometražnog filma

Ukus i miris prvih pokretnih slika

U Pozorištu na Terazijama, u atmosferi koja je pratila stare filmove, otvoreno 55. izdanje kratkog metra. Nagradu za životno delo profesoru Marku Bapcu uručio naš najuspešniji mladi reditelj Stefan Arsenijević

Ceremonija otvaranja Festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma u Pozorištu na Terazijama proteći će u znaku, u atmosferi i uz muziku sa prvih filmskih projekcija najavljeno je juče uoči početka pedeset petog izdanja beogradskog Kratkog metra. Nagradu za životno delo ovogodišnjem laureatu profesoru Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, utemeljivaču Katedre za montažu, scenaristi i reditelju Marku Bapcu uručiće naš najuspešniji mladi reditelj Stefan Arsenijević. Pre početka takmičarskog programa biće prikazan dokumentarni film „Krunisanje kralja Petra Prvog Karađorđevića“ iz 1904. godine.

Marko Babac, jedan od osnivača Kino kluba Beograd, autor više filmskih knjiga, reditelj „Grada“, jedinog sudski zabranjenog filma u bivšoj zemlji, rekao je da ga za taj period vežu sećanja na prijatelje koji su mu pružali podršku. - Nikada se nisam osećao sam - istakao je Babac, rekavši da su se Žika Pavlović, Makavejev, Vuksan Lukovac, on i mnogi drugi autori iz Bosne, Hrvatske i Makedonije čvrsto držali i da je od slovenačkog reditelja Jožeta Pogačnika upravo dobio telegram čestitku povodom aktuelne nagrade. Profesor Babac, koji je prvo završio beogradski Medicinski fakultet, a potom se uspešno bavio praktičnim radom na filmu i teorijom i istorijom sedme umetnosti i radom na televiziji, rekao je da se film ne može voleti na parče. Svoju odluku da u mladosti napusti jedno respektabilno zanimanje i posveti se filmu obrazložio je činjenicom da je film pedesetih godina prošlog veka bio umetnost ozbiljno tretirana svuda u svetu. - Danas je akcenat na komercijalnom, najvažnije su cifre, koliko je jedan film zaradio prvog vikenda, prve nedelje, prvog meseca prikazivanja. Mediji se bave irelevantnim informacijama, poput onih ko se od glumaca tokom snimanja razveo, a u moje vreme centar filmskog univerzuma, njegov kreator bio je reditelj, a svi ostali su bili samo njegovi saradnici. Mislim na velika rediteljska imena kao što su Felini, Tarkovski, Hičkok... - rekao je Babac, naglasivši da je vrlo srećan što njegovi studenti osvajaju prestižne nagrade na velikim međunarodnim festivalima.

DRUGAČIJI POGLED

Autor Boris Mitić, koji je publici Kratkog metra poznat po nagrađivanim radovima „Priti Dijana“ i „Unmik Titanik“, najavio je da će uskoro završiti svoj treći po redu film.
- Već treću godinu radim dugometražni satirični dokumentarac o srpskim aforizmima, o jednom drugačijem pogledu na svet. Ništa strašno, samo 250 pročitanih knjiga, 50.000 kilometara vožnje po Srbiji i Republici Srpskoj, 300 sati otkačenih snimaka, na hiljade sati pregledanih arhiva, bezbroj verzija scenarija... I tračak nade da će sve ipak biti gotovo za premijeru u Amsterdamu u novembru - rekao je Mitić, koji nema formalno filmsko obrazovanje, naglasivši da su njegovi prvi radovi nastali spontano i slučajno, a da je dar i umeće brusio tokom protekle tri godine intenzivnog bavljenja dokumentarnim filmom.

Mladi reditelj Jovan B. Todorović, jedan od članova selekcione komisije koja je odabrala program domaćih filmova koji će se takmičiti za festivalski Gran pri (druga dva člana su profesor Nevena Daković i montažer Goran Mitroivć), ocenio je selekciju kao vrlo slabu.

- Dokumentarni film nije svaka televizijska reportaža i emisija. Prijavljenim filmovima je nedostajala filmska forma, dramaturgija i celovitost koja bi im dozvolila da se uopšte klasifikuju. Iste ocene važe i za eksperimentalni film koji se često graniči sa video-art radovima i džinglovima. Srpska produkcija dokumentarnih filmova se nalazi u nezavidnoj poziciji - rekao je Todorović i naglasio da televizije ne podstiču i ne razvijaju kvalitetne dokumentarne filmove koji imaju filmski potencijal, niti u toj oblasti umeju da razmišljaju strateški.