četvrtak 27. mart 2008.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Brenu i Bobu „zavrnuli“ za 79.000 evra

Estradne zvezde često su junaci sudskih hronika, tuže se za uvrede, klevete, krađe... (13)

Brenu i Bobu „zavrnuli“ za 79.000 evra

BEOGRAD - Hrvatske seks-bomba Nives Celzijus reklamirala se pre nekoliko godina sa pesmom „Na koljena“, koju je napisao hitmejker Dragan Brajević Braja. Potom je zagrebačka pevačica Vesna Pisarević snimila hit-numeru „Dolje na koljena“, čiji je refren tekstualno identičan Nivesinom. Braja je podneo tužbu protiv Vesne Pisarović zbog plagijata, tražiće novčanu nadoknadu koliko sud odredi.

- Zgranut sam bezobrazlukom pevača iz Hrvatske, od koje ću mnoge da tužim čim sakupim sve potrebne dokaze. Nedavno sam dobio informaciju da su moje pesme, mahom nepotpisane, proteklih godina u Hrvatskoj imale preko 60.000 izvođenja. Tačnije, neki su me i potpisivali, ali kao Dejana Brajevića! Strašno! - ljutito je rekao.

Velikan naše estrade i zabavne muzike Đorđe Marjanović u poslednjih šesnaest godina pokazao se kao veliki naivko kada je reč o novacu.

Popularni Đoka bio je odličan prijatelj s kompozitorom zabavne muzike i dirigentom Vojislavom - Vojkanom Borisavljevićem. Priča da mu je bezrezervno verovao i u više navrata mu pozajmljivao novac, tako da mu od 1989. godine Borisavljević duguje 30.000 maraka (bez kamate). Đorđe kaže kako je bio prinuđen da sudskim putem naplati dug. Tako je, priča, još 1994. godine iz Palate pravde dobio izvršnu presudu da Borisavljević mora da mu plati 35.000 maraka sa odgovarajućom kamatom. Borisavljević tvrdi da mu ne duguje ništa. Naprotiv, Đorđe, navodno, njemu duguje za neplaćene aranžmane pesama na festivalima (i albumima). Đorđe Nacionale više ne zna kome da se požali i kaže:

- Ne znam ko štiti i ko stoji iza Vojkana Borisavljevića!? Optimista sam, ali polako gubim nadu u pravdu, jer već dugo ne mogu da povratim svoj novac. Ostaje mi da čekam, ali dokle? Neko reče: „Pravda bez moći i moć bez pravde - kakve li strašne nesreće!“

Đorđe je u međuvremenu podigao tužbu protiv bivšeg zeta Milana LJumovića, koji je, prema njegovim rečima, prevario njegovu porodicu za 60.000 evra. Đokin sin Marko Marjanović objašnjava razlog ovog procesa:

- Spor je nastao još 1997. godine kada je moj otac tadašnjem zetu Milanu LJumoviću, mužu moje sestre Natalije, dao 135.000 maraka. Milan, čije se preduzeće „Evrotrend“ bavilo izgradnjom, trebalo je da nam za te pare završi stan od 78 kvadrata u Skenderbegovoj ulici na Dorćolu. Međutim, godine prolaze, sestra se razvela, a mi nismo dobili ni stan ni novac. Potom se svašta izdešavalo. Gradnja zgrade je obustavljena pred sam završetak radova, a naš zet se obavezao da će nam refundirati troškove. Međutim, do današnjeg dana mi se sa njim neuspešno preganjamo, i jedino dobijamo obećanje da će nam vratiti novac „ovih dana“. U međuvremenu, LJumović je pootvarao nekoliko apoteka, butika, diskonta, sazidao sebi ogromnu kuću i našao se čak na vrhu liste ekstraprofitera, za druge bespravno podignute stanove na Senjaku...

U beogradskom Okružnom sudu već nekoliko godina u toku je spor protiv Stanka Pirkovića (50), Čedomira Čičkarića (53), Petra Radenkovića (44) i Branislava Vujanovića (50) iz Beograda. NJima se na teret stavlja da su obmanom i prodajom tuđeg placa prevarili i oštetili supružnike Slobodana i Fahretu Živojinović, alijas Lepu Brenu, za čak 79.000 evra. Pre nego što je postupak pokrenut, saznalo se da su optuženi isti plac u beogradskom kraju Zvezdara prodali pokušali da prodaju i drugim građanima, od kojih su unapred dobili izvesne sume novaca, navodno u ime kapare. Taj deo afere biće rasvetljen tokom suđenja koje je u toku. Pa ipak, za Riplija je podatak da je Živojinovićeve obmanjivala jedna lažna „tetka Anka“, sve dok se nisu pojavili pravi vlasnici placa!    n Draško Aćimović

(Nastavlja se)