petak 26. oktobar 2007.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Kazna za neplaćeni porez na imovinu

Građane će skupo koštati prebacivanje nadležnosti Poreske uprave na lokalni nivo

Kazna za neplaćeni porez na imovinu

Poreskim obveznicima koji zbog zakašnjenja rešenja nisu izmirili akontaciju obračunaće se zatezna kamata

BEOGRAD - Poreska uprava će kazniti građane koji, pošto nisu dobili rešenja za porez na imovinu, nisu platili akontaciju do marta, kada je inače rok. Ova dažbina će biti uvećana za iznos zatezne kamate. Rešenja su, naime, kasnila jer je od ove godine naplata poreza na imovinu građana prebačena u nadležnost lokalnih samouprava, ali je uprkos tome većina gradova i opština odlučila da ovaj posao ne obavlja samostalno, već da ga poveri republičkoj Poreskoj upravi, koja je i do sada vršila naplatu.

Međutim, u onim gradovima čije su vlasti odlučile da same uberu porez, došlo je do problema, pošto rešenja o porezu građanima nisu poslata u maju, kako je uobičajeno, već tek nedavno, zbog čega mnogi sada kasne sa uplatom.

Kamata neizbežna

- Građani imaju obavezu da na svaka tri meseca plaćaju akontaciju za porez na imovinu prema poslednjem računu koji su dobili, tako da to što im je ove godine rešenje o porezu stiglo kasnije, ni na koji način ne utiče na tu dužnost. Kada obveznicima stignu rešenja za ovu godinu, oni će moći da doplate koliko je potrebno, a ako su kao akontaciju dali više novca od ukupnog iznosa poreza, višak uplaćenih sredstava im se prebacuje kao akontacija za sledeći kvartal - objašnjava Snežana Skulić iz Poreske uprave, dodajući da je zbog toga naplata zatezne kamate neizbežna.

Prema njenim rečima, čak 140 gradova i opština odlučilo je da im Poreska uprava sprovodi naplatu prihoda, dok su se samo grad Beograd sa 17 opština, Kragujevac, Vrnjačka banja, Žabari i Vranje opredelili za samostalnu naplatu.

Žiteljima glavnog grada rešenja o porezu će početi da stižu tek sledeće nedelje umesto da su ih dobili još u maju, ali Renata Milić-Radujko, gradski sekretar za finansije, tvrdi da to nije krivica beogradske uprave.

Grad čekao poresku upravu

- Grad je dobio nadležnost za naplatu poreza 1. januara ove godine, a Poreska uprava je trebalo da nam prošlog decembra ustupi 77 zaposlenih koji bi radili na obračunu poreza. Međutim, radnici su stigli tek u avgustu, a poreski podaci tek u septembru, tako da smo mi za samo mesec dana uspeli da obradimo 700.000 rešenja, koja ćemo sledeće nedelje početi da šaljemo građanima - kaže Milić-Radujko.

Ona dodaje da Grad nije povećavao poresku osnovicu, „upravo zato što su kasnila rešenja“, ali da će već sledeće godine porezi morati da se povećaju bar za stopu inflacije.

Kašnjenje krivicom vlade

Kako saznajemo, do kašnjenja u prenosu radne snage i informacija na relaciji Poreska uprava - lokalne samouprave, došlo je zbog administrativne blokade, nastale zastojem u formiranju Vlade Srbije. Naime, prethodna vlada nije donela takozvani Akt o preuzimanju, zbog čega je prebacivanje nadležnosti u praksi moralo da sačeka formiranja nove vlade.

Renata Milić-Radujko naglašava da je grad Beograd „samo hteo da radi svoj posao“, koji će „sigurno raditi mnogo bolje i imati mnogo bolju naplatu“ nego što je to do sada bio slučaj. Situaciju na sličan način objašnjavaju i u SO Kragujevac, gde su rešenja obradili u avgustu i počeli da ih šalju obveznicima krajem septembra i u oktobru. Prema tvrdnjama predstavnika lokalne samouprave ovog grada, iako su ove godine rešenja kasnila, sledeće će „sigurno stići na vreme“.

Komentari

Da li državna uprava zna da su oni radi građana, a ne građani zbog njih. Građani ih plaćaju, a oni lepo za svoj javašluk, neorganizovanost sada još poručuju da će i da kažnjavaju građane. Bestidnosti i tretiranja građana kao budale u ovoj državi nema kraja. Svi su činovnici primili uredno svoje plate i umesto da budu kažnjeni za nerad, oni sada kažnjavaju građane - svoje poslodavce zbog njihovog nerada. Ovakav odnos prema građanima verovatno postoji samo još u zemljama totalitizma Afrike i Južne Amerike, a mi hoćemo u Evropu. VRLO TEŠKO ! !

ne placajate djubradima nista !!! sta vam mogu uzece vam vile i mercedese ? nezaposleni ce izgubiti posao ?

Gradjani po obicaju placaju kazne.Ja bih volela da znam da li je nekada neko iz vlade bio kaznjen za svoje promasaje.Mnoge porodice jedva prezivljavaju od svojih primanja i penzija a ova vlast gleda na svaki moguci nacin da ih kazni.Sramota............

Ne placajte nikom nista jer lopovi pare kradu. A i ne mogu nam nista,, sto ovaj ispod kaze; uzmi mi pare koje nemam, odpusti me sa posla koji nisam dobio.

Stanovnistvo nije krivo zato sto u upravi rade nepismeni ljudi. Kazne treba da plate oni, koji zaposljavaju svoju rodbinu i prijatelje bez odgovarajuce fakultetne spreme. U upravama i ministarstvima na odgovornim mestima rade daktilografi, pevaci, cistaci. Cinovnicka mafija je najjacija u Srbiji i jos nije dosla na red za hapsenje a treba da dodje.