petak 26. oktobar 2007.
RSS
• Tema •
Početna > Tema > FBI bez pravih odgovora

Advokati roditelja poginulih gardista u Topčideru traže novo veštačenje

FBI bez pravih odgovora

Laboratorija dala samo balistički nalaz, bez mišljenja i nisu radili sudsko-medicinsko veštačenje. Treba da se utvrdi da li su Amerikanci od suda dobili nalog za to

Da bi se došlo do istine o smrti gardista u Topčideru potrebno je obaviti i sudsko-medicinsko veštačenje i zato će pravni zastupnici porodica vojnika Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića tražiti prijem kod ministra pravde, predsednika Vrhovnog suda Srbije i republičkog tužioca i zahtevati da se formira tim sudija i tužilaca koji bi se bavili tim predmetom, ali da u njemu ne budu ljudi koji su radili u vojnom pravosuđu. Laboratorija FBI dala je samo balistički nalaz, bez mišljenja, i nisu radili sudsko-medicinsko veštačenje, pa zato treba da se utvrdi da li su od suda dobili nalog za to.

Advokat Vladan Batić, jedan od trojice pravnih zastupnika porodica Milovanović i Jakovljević, rekao je juče na konferenciji za novinare da izveštaj FBI potvrđuje nalaz Nezavisne komisije, prema kojem je dvojicu vojnika ubilo treće, NN lice, i to, kako su Amerikanci utvrdili, sa razdaljine do 3,3 metra.

- Nalaz FBI potpuno isključuje prvu verziju vojnih pravosudnih organa, po kojoj je Dražen Milovanović prvo ubio Dragana Jakovljevića, pa sebe. Isključuje i drugu verziju po kojoj je Jakovljević ubio Milovanovića, a zatim izvršio samoubistvo rafalom od tri metka - rekao je Batić.

Advokatski tim je ukazao i da nalaz FBI pokazuje da je jedan metak u Jakovljevićevo telo ispaljen iz blizine, a da su ostala dva došla sa daljine do tri metra.

- Jedan hitac, teoretski, mogao je da ispali iz blizine, ali ne i druga dva. Nijedan čovek nema toliko duge ruke da bi iz puške mogao da se ubije sa tolikog rastojanja - ukazali su advokati Batić i njegove kolege Predrag Savić i Ante Bošković.

Prema njihovim rečima, stručnjaci FBI otkrili su i neke defekte na odeći kojih nije bilo u dve istrage vođene u Srbiji, kao i kontaminaciju uzoraka, poput rđe na jednoj od pušaka koja im je stigla neispravna. Savić je rekao da uniforme koje su slate FBI nisu bile osušene, zbog čega je došlo do buđanja, niti su bile spakovane kako to pravila nalažu, zbog čega su uklonjene barutne čestice i čađi. Pored toga, FBI je uzorke primio tek 16. novembra 2006. godine, iako je naredba za veštačenje izdata još 28. decembra 2005. godine. Batić je istakao da za porodice vojnika i njihove pravne zastupnike nema dileme da su oni ubijeni, kao i da „postoji uzročno-posledična veza između skrivanja haških optuženika i ubistva gardista“.

IZVEŠTAJ O UBISTVU VOJNIKA

Iz sadržaja nalaza Federalnog istražnog biroa (SAD) o ubistvu gardista u beogradskoj kasarni „Topčider“ ne može jasno da se vidi da li je u pitanju dupla likvidacija vojnika, ili ubistvo i samoubistvo.

NJihov stručni nalaz i mišljenje nije finalan već se zaustavlja isključivo na analizi dokaza. Nalaz superveštačenja koje je sudija Lazarević, kako se navodi u naslovnici izveštaja, naredio još 26. decembra, 2005. godine, počinje nabrajanjem dokaza koji su poslati na ekspertizu.

FBI je detaljno laboratorijski i vizuelno analizirao i odeću poginulih vojnika Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića. Prvi dokaz LJ1 je pancirni metak iz familije kalibra 30 u koju spada i kalibar 7,62h3mm. Na njemu postoje oznake tragova osnovnih balističkih karakteristika koje proizvode puške K1 i K2. Međutim, zbog nedostatka dovoljnih korespondirajućih pojedinačnih mikroskopskih osnovnih markera, ne može sa preciznošću da se utvrdi da li su ispaljeni meci iz puške K1 ili K2 - piše pod rubrikom „analiza oružja“. Drugi deo superveštačenja odnosi se na laboratorijsku analizu odevnih predmeta, kako bi se utvrdilo sa koje je razdaljine pucano. Analiza je obavljena na osnovu barutnih ostataka, a analiziran je samo spoljni deo odeće. Sa tela Milovanovića pregledana je maskirna jakna sa 13 rupa. Oblast oko rupa je vizuelno mikroskopski i hemijski analizirana na prisustvo barutnih gasova. Dokazi ispitani u vezi metaka ispaljenih u vojnika Dragana Jakovljevića su LJ 299 - maskirna jakna. Na njoj se nalazi šest rupa od metaka. Puška K2 je korišćena za ovaj test baš kao u scenariju u kojem se Jakovljević koristeći ovu pušku ubio. Puška K1 proizvodi slične efekte kod istog testa - doslovce se navodi u izveštaju.

Na kraju je napomena da će dokazi biti vraćeni u Legat Sarajevo.

NEPOZNATA SUDBINA VOJNIKA PAPIĆA

Batić je izjavio da je juče saznao da je umro vojnik Mirko Papić, treći član patrole koja je 5. oktobra 2004. godine obilazila vojne objekte na Topčideru.
- Ovu informaciju treba uslovno prihvatiti, jer je neproverena i nepotvrđena. Voleo bih da nije tačna - rekao je Batić i objasnio da nema druge detalje osim činjenice da je Papić umro i da je „to nekako skrajnuto od očiju javnosti“.
Četiri sata kasnije Batić nas je pozvao i rekao da nisu uspeli da dobiju potvrdu o smrti vojnika Papića.

- Imamo potvrdu smrti vojnika iz okoline Šida koji je imao saznanja o smrti dvojice gardista. Ne znamo da li se radi o Papiću. Možda je on, a možda nije - kratko nam je u telefonskom razgovoru rekao Batić.
NJegov kolega Predrag Savić objasnio je na konferenciji za novinare da je Papić, koji je kobnog dana u dogovoru s Jakovljevićem ostao kod stražare, dok su se Jakovljević i Milovanović uputili ka ulazu u „Karaš“, na saslušanju pred Nezavisnom državnom komisijom na čijem čelu je bio advokat Božo Prelević dao dosta informacija koje ukazuju na to da verzija o ubistvu i samoubistvu nije moguća.
Prelević je Glasu rekao da ne zna ništa o sudbini vojnika Papića, kao i da prvi put čuje da on možda nije među živima.

Prema izvoru bliskom „drugoj strani“, vojnik Mirko Papić jeste saslušavan, a njegova sudbina je nepoznata.
- Iskaz ovog vojnika nije rasvetlio sam događaj, jer nije bio očevidac pogibije gardista. On je ostao na kapiji i samo je čuo pucnje - rekao je ovaj izvor, koji je tražio da mu se ne pominje ime.
 

Komentari

UBILA IH JE BANDA ZLIKOVACKA , TO JE I VRAPCIMA NA GRANI JASNO.....

Do kada cemo se praviti da je sve ok? Jel i dalje svi idemo logikom "cuti bre, mogli su i mene ubiti"? Cela vlast nam je korumpirana, od sluzbenika u Ljermontovoj do samog vrha vlade. A mi shatro nista i dalje ne znamo...

Jaooooo BRE!