subota 26. april 2008.
RSS
• Slobodno vreme •
Početna > Slobodno vreme > Raskošna vaskršnja trpeza

Najradosniji hrišćanski praznik je dan kada je cela porodica na okupu

Raskošna vaskršnja trpeza

Postoje tradicionalna jela za svaki praznik, a za Vaskrs je to jagnjetina koja ima simbolično značenje. Na svečanoj trpezi je neizbežna i topla, mirisna pogača-pletenica i, naravno, torta. Uostalom, kakvo bi to slavlje bilo bez slasnih peciva, čiji se recepti prenose generacijama

Vaskrs, najradosniji hrišćanski praznik je dan kada je cela porodica na okupu oko svečano aranžiranog stola.

Vaskršnja trpeza, pri tom, može biti postavljena tradicionalno ali ponekad je dozvoljeno, ukoliko je domaćica sklona modernom dizajnu, i malo improvizacije i mnogo kreativnosti. Vaskrs obeležava vaskrsenje Isusovo i za njega su vezani najlepši običaji u našem narodu.

Kada svane dan Vaskrsa, domaćin sa porodicom odlazi u crkvu na svetu vaskršnju službu. Narod se međusobno pozdravlja rečima: „Hristos Vaskrse!“ i „Vaistinu Vaskrse!“ i tako sve do Spasovdana. Kad se dođe iz crkve kući, domaćin pali sveću, uzima kadionicu i tamjan, okadi sve ukućane koji stoje na molitvi, a potom i celu kuću. Posle zajedničke molitve, seda se za svečano postavljenu trpezu.

Na stolu stoji činija sa ofarbanim jajima.

Domaćin prvi uzima jedno vaskršnje jaje, a za njim svi ukućani. Tada počinje takmičenje čije je jaje najjače. U celom hrišćanskom svetu, pa i kod nas Srba, za ovaj praznik je vezan običaj darivanja jajima. Na Vaskrs se prvo jede kuvano vaskršnje jaje, a onda ostalo jelo. Toga dana, ako gost dođe u kuću, prvo se poslužuje farbanim jajetom, pa onda ostalim đakonijama. Jaje je simbol obnavljanja prirode i života. Kao što badnjak goreći na ognjištu daje posebnu čar božićnoj noći, tako vaskršnje crveno jaje znači radost za one koji ga daruju.

Naš narod sve praznike vezuje uglavnom za hranu, pa se ni za ovu priliku ne pravi izuzetak. Postoje tradicionalna jela za svaki praznik, a za Vaskrs je to jagnjetina koja ima simbolično značenje. Jedan od omiljenih prazničnih specijaliteta je jagnjetina dinstana sa mladim belim lukom. Na taj način pripremljeno, jagnjeće meso se lepi za prste i ima savršen slatkast ukus i prosto se ne zna koliko je dosta. Pored jagnjetine na prazničnoj trpezi je neizbežna, topla i mirisna pogača-pletenica. Uostalom, kakav bi Vaskrs bio bez slasnih peciva, čiji se recepti prenose generacijama.

Pored jagnjetine, pogače-pletenice, jagnjeće čorbice neizbežna je i vaskršnja torta sa čokoladnim jajima.

Prijatan vaskršnji ručak!