sreda 26. mart 2008.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Propao kroz binu na koncertu

Estradne zvezde često su junaci sudskih hronika, tuže se zbog uvrede, odštete... (12)

Propao kroz binu na koncertu

BEOGRAD - Posle osam godina vođa i pevač nekada popularne beogradske pop-grupe „Divlji kesten“, Igor Starović, dobio je sudski spor sa SO Prokuplje, koja se obavezala da članovima grupe plati 840.000 dinara, oko 14.000 evra, na ime pretrpljenog bola i straha, kada se prilikom njihovog nastupa u tom gradu provalila bina. Starović je, nastupajući u Prokuplju povodom jubileja Šest vekova imena grada, u oktobru 1995, propao kroz daske na binu u centru grada i sa polomljenim rebrima, povredama glave i drugih delova tela završio na Hirurškom odeljenju prokupačke bolnice.

- Opština je Staroviću po pravosnažnoj presudi platila 378.963 dinara, a preostali iznos odnosi se na celu grupu „Divlji kesten“ - izjavila je opštinski pravobranilac u Prokuplju Danijela Petrović. Potom su u novinama ostali članovi grupe napali Starovića da je pohlepan i da je uzeo ceo iznos novca za sebe, dok im je on odgovorio javno „kako se miševi i previše bune“. Ne znamo kako je novac raspodeljen te 2003. godine, ali se zna da je posledica ovog spora raspad „Divljeg kestena“, jedne od naših najuspešnijih pop grupa svih vremena.

U izdanju Plejboja za Srbiju i Crnu Goru 2002. godine, na naslovnoj strani duplerice pojavile su se obnažene fotografije devojke koja je zaista podsećala na pevačicu Gogu Sekulić. Redakcija ovog časopisa umesto pravog imena devojke (Ruža Dodić) pored obnaženih fotografija stavila je ime Goge Sekulić i navela da se pevačica slikala za hrvatsko izdanje veselog zečića, iz koga su slike i tekst, navodno, preuzeti. Goga je odmah uložila tužbu sudu zbog povrede časti, navodeći da to nisu njene slike. Nakon dugotrajnog pretresa, gde je Goga podvrgavana premeravanju telesnih oblina, kako bi se utvrdilo da na slikama objavljenim na naslovnoj strani ovog časopisa nije zaista ona, kao i više desetina ročišta, Goga je napokon uspela da istera pravdu i dokaže da se nije slikala obnažena. Plejboj je Gogi platio višemilionsku odštetu. Namerno ili slučajno, kada je sprala ljagu sa svoga imena, na njenom novom albumu jedan hit je nosio simboličan naslov „Keš„!

Na estradnim relacijama Hrvatska-Srbija nastao je 2002. godine pravi problem, kada su u zagrebačkom „tisku“ preneli reportažu iz beogradske štampe, odnosno revije ID, o poseti zagrebačke pop-pevačice Ivane Banfić koleginici sa folk scene Svetlani-Ceci Ražnatović na stadionu FK Obilića u Beogradu, kojoj je prisustvovao u hrvatska pop-zvezda Sandi Cenov. „Navijam za Cecu i Obilić“ šokirao je tamošnju javnost, pa su estradni poslenici i novinari žestoko kritikovali Banfićevu zbog takvog, kako su ga nazvali, „poltronstva“ i „uvlakačkog ponašanja prema nepoželjnima u Hrvatskoj“.

Ivana je stvarno bila sa Cecom, slikala se na terenu stadiona Obilić, s obzirom na to da je njen album izdala beogradska diskografska kuća „ITMM“. Ta reportaža u reviji ID bila je za nju sjajna reklama“. Međutim, ne lezi vraže. Ivana Banfić i njen suprug podneli su međunarodnu tužbu protiv beogradske revije ID (koja više ne izlazi) i njenog tada, glavnog i odgovornog urednika Predraga-Pece Jeremića. Ivana se (dosta neuverljivo) pravdala hrvatskim novinarima:

- Tako nešto nikada ne bih izjavila. Sve mi je to namešteno na ružan i neprofesionalan način, pa moram sudskim putem da odbranim svoju čast i ugled kod svojih obožavalaca u Hrvatskoj. Bila sam žrtva lista ID...

Po svemu sudeći, Ivanu Banfić najviše boli što joj je tada, posle slabe prodaje očajnog albuma, propala turneja po Srbiji, a slikanje sa Cecom bio je samo deo marketinškog plana za bolju posetu na koncertima koji su listom - otkazani!