sreda 26. mart 2008.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Osnovni programi na srpskom

Ministarstvo za telekomunikacije nudi lokalizaciju besplatnog softvera

Osnovni programi na srpskom

BEOGRAD - Ministarstvo za telekomunikacije i Informatičko društvo juče je zvanično predstavilo lokalizaciju besplatnog softvera na srpski jezik. Reč je o distribuciji operativnog sistema Fedora Linudž, OpenOffice paketa (ekvivalent Majkrosftovom ofisu) i Muzilin pretraživač Firefodž i Thundrbird, program za korišćenje elektronske pošte.

- Cilj ovakvog poteza države je smanjenje uvoza softvera i razvoj domaće industrije računarskih programa. Srbija godišnje uveze preko 100.000 računara, a komercijalni softver košta koliko i sami računari - rekao je državni sekretar Milenko Cvetičanin.

On je napomenuo da je država u obavezi da obezbedi osnovni softver korisnicima koji nemaju novca ili potrebu za raznim komercijalnim rešenjima.

- Država je dužna da pored glavnih autoputeva na kojima se plaća putarina obezbedi i sporedne puteve koji se ne plaćaju. Tako mora da postoji alternativa komercijalnom softveru. Time takođe štitimo autorska prava, pa ko ima novca i potrebu da koristi komercijalne računarske programe neka plati - rekao je Cvetičanin.

Na projektu su radili timovi Matematičkog fakulteta u Beogradu i Elektronskog fakulteta u Nišu.

- Slobodan softver (softver otvorenog koda) ima poseban značaj u obrazovnim ustanovama, gde deca mogu da se upoznaju sa samim implementacijama programskih rešenja umesto da budu samo obični korisnici - rekao je dr Duško Vitas, profesor Matematičkog fakulteta u Beogradu i šef tima.

On je napomenuo da je sa ovim projektom počeo i rad na jezičkim rešenjima za informatičke izraze.

- Neka od ovih rešenja nisu adekvatna, ali su zadovoljavajuća. Slobodni softver je živa stvar koja konstantno napreduje, pa će tako i jezička rešenja vremenom napredovati. Prevod na srpsku ćirilicu i latinicu će približiti ove programe korisnicima, odnosno učiniti ih prihvatljivijim - rekao je Vitas.

Softver se može preuzeti sa sajta Ministarstva za telekomunikacije i Informatičkog društva kao i sajta Matematičkog fakulteta.