utorak 26. februar 2008.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > LJubav je večna

Večeras na Festu najromantičniji film i druge filmske priče

LJubav je večna

Na Festu će danas biti prikazana ostvarenja svežih oskarovaca Viga Mortensena i Havijara Bardema, filmska priča Dejvida Kronenberga „Zakletva“ smeštena u mafijaške krugove ruske emigracije u Londonu, kao i novi radovi kontroverzne Francuskinje Katrin Breja

BEOGRAD - Zasnovan na radu dva velika imena iz sveta literature romanu nobelovca Gabrijela Garsije Markesa i adaptaciji dramskog pisca i oskarovca Ronalda Harvuda film „LJubav u doba kolere“ prikazuje se na Festu večeras u udarnom terminu od 19,30 časova. Jedna od najromantičnijih priča na Festu prati glavnog junaka Florentina Ariza koji više od pola stoleća čeka ruku žene koju voli Fermine Daza. Pesnik-telegrafista Florentino Ariz gubi glavu u trenutku kada na prozoru vile njenog oca ugleda nesvakidašnju lepoticu.

Florentinova strastvena pisma bude osećanja izabranice njegovog srca, a njen otac se zaklinje da će ih zauvek razdvojiti. Fermina se udaje za bogatog aristokratu koji njihovom gradu Kartageni i Kolumbiji donosi lekove za suzbijanje kolere. Bračni par odlazi u Pariz, a kada se vrate u Kartagenu Fermina zaboravlja Florentina, ali on nju nikada...

Uloga svežeg oskarovca Havijera Bardema u ovom filmu okarakterisana je kao hipnotična, a rediteljska reputacija Majkla NJuela iza koga su filmovi „Četiri venčanja i sahrana“, kao i „Hari Poter“ preporuka su za ovaj film.

STARI KIRGISTANSKI OBIČAJ

Film kirgistanskog reditelja Ernesta Abdidžaparova „Potpuni mir“ (nagrađen na Festivalu u Marakesu) učestvuje u takmičarskom programu Festa „Evropa van Evrope“ koji se prikazuje u Domu sindikata. Mlada glumica Asema Tostobekova izjavila je da je presrećna što je pozvana da bude gošća beogradskog Festa, jer je ovo prvi međunarodni festival na koji putuje s filmom. Kroz film „Potpuni mir“, toplu priču o porodičnoj odanosti, izdaji i ljubavi u kirgistanskim planinama, provlači se tema oličena u starom kirgistanskom običaju otimanja neveste.
- Mislim da je nemoguće da se ikada u budućnosti rodi ljubav između supružnika ako je neko od njih dvoje u brak ušao na silu. Ono što smo u filmu videli sigurno nije način da dvoje ljudi započne zajednički život. Saznanje da još uvek postoji takav običaj bilo mi je strašno - kaže Tostobekova.

Ako ste propustili da sinoć vidite film „Zakletva“ kontroverznog kanadskog reditelja ne propustite danas da ispravite grešku, da „proverite“ Oskara za ulogu agenta ruskog odeljenja Skotland jarda koju je dobio Vigo Mortensen. Radnja je fokusirana na mafijaške krugove ruske zajednice u Londonu i njenu tajnu organizaciju „Lopovi u zakonu“, a osim Mortensena igraju Naomi Vots, Vinsent Kasel... Film govori o bolničarki Ani koja traga za porodicom bebe čija majka mlada narkomanka iz Ukrajine biva žrtva dobro maskiranog i integrisanog londonskog emigrantskog podzemlja. Tako se odvija klupko priče ispunjene verističkim scenama akcije i brutalnog nasilja, ali i mirnih prizora skromne svakodnevice glavne junakinje Ane, poreklom Ruskinje i njenih plemenitih namera.

Ako ste ljubitelj, kako se to učeno kaže daleko kontroverznije autorke od Dejvida Kronenberga Francuskinje Katrin Breja i njenih filmova „Romansa“, „Devica“, „Savršena ljubav“ obratite pažnju na njeno novo ostvarenje „Bivša ljubavnica“.

Kritičari su filmove ove autorke opisali kao seksualno eksplicitne i intelektualno provokativne drame, a potpisnica ovih redova nikada u njima nije uspela da otkrije išta istinski provokativno i uzbudljivo. Isti kritičari kažu da Breja u novom filmu „istresa istorijsku dramu iz njenih podsuknji sa uzavrelom pričom o boemskoj ljubavi“. Nismo proverili jer organizatori nisu omogućili novinarima da pogledaju film dan ranije kako bi ga čitaocima mogli najaviti iz prve ruke.