subota 26. januar 2008.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Karcinom se može sprečiti

Počelo obeležavanje Evropske nedelje borbe protiv raka grlića materice

Karcinom se može sprečiti

Srbija se nalazi na prvom mestu po stopi obolevanja od raka grlića materice. Ispitivanja su pokazala da u srpskoj prestonici od 100.000 Beograđanki njih 32 boluje od ove vrste karcinoma. Ovi alarmantni podaci podstakli su Ministarstvo zdravlja da pokrene nacionalni program za prevenciju karcinoma grlića materice. Tim povodom, u okviru Evropske nedelje borbe protiv ove bolesti, u Starom dvoru juče su održana predavanja za sve zainteresovane Beograđanke o temi „Rak grlića se može sprečiti“.

- Rak grlića materice nalazi se na drugom mestu u svetu po broju novoobolelih od karcinoma. Svake godine na našoj planeti otkrije se 490.000 pacijentkinja sa ovim malignim oboljenjem, od čega u Srbiji svake godine oboli 1.400 pripadnica nežnijeg pola - rekla je dr Ana Jovičević Bekić, naglasivši da se svega 32 odsto žena javi na vreme, kod kojih u preko 90 procenata dolazi do izlečenja.

Nacionalni program za prevenciju karcinom grlića materice sprovodiće se u naredne tri godine i obuhvatiće 2,35 miliona žena u Srbiji od 25 do 69 godina, kojima će pozivi za pregled stizati lično na adresu. Svoje predavanje doktorka Bekić završila je citatom iz knjige dr Alkalaja iz 1928. godine da „zdravlje nije samo privatna stvar pojedinca, nego se tiče celog naroda“.