utorak 25. septembar 2007.
RSS
• Slobodno vreme •
Početna > Slobodno vreme > Cikorija - sirotinjska kafa

Biljka koja se u narodnoj medicini koristi za jačanje imuniteta

Cikorija - sirotinjska kafa

Cikorija lat. Cichorium intybus u narodu je poznatija kao vodopija, goluguza, kažiput, konjska trava, radić, sunčevo cveće itd. Raste svuda kao korov, najviše pored staza i puteva, po pašnjacima i livadama i obodima šuma. Ponegde se gaji radi korena od koga se spravlja surogat kafe (cigura). Cela biljka je gorka i vrlo čvrsta tako da se teško kida i čupa. Vadi se u jesen, tako što se očisti od zemlje i nadzemnih delova, iseče po dužini, zatim naniže na konac i suši u hladu na promajnom mestu. Listovi i cvetovi, koji su retko u upotrebi beru se za vreme cvetanja.

Cikorija se uglavnom koristi u narodnoj medicini za lečenje oboljenja jetre, zatim kao sredstvo za jačanje, a takođe pomaže u varenju hrane i sastavni je deo mešavina za prolećno čišćenje organizma. Za jačanje organizma i protiv malokrvnosti upotrebljava se sok svežeg nadzemnog dela biljke, dok se čaj priprema od osušenog korena i koristi kod bolesti jetre i žučnih puteva.

Interesantna je upotreba ove biljke kao zamena za omiljeni crni napitak, poznatija kao „Frankova cigura“ ili „sirotinjska kafa“. Sprema se tako što se koren ispeče i samelje u prah, a zatim skuva, procedi i gusti sadržaj se dodaje kafi u odnosu 3:1 (kafa: cikorija). Pošto je inulin polisaharid koji hidrolizom daje fruktozu ili voćni šećer, kod nas ga u narodnoj medicini koriste dijabetičari.

CIGURA

- tri male šolje integralnog pirinča
- jedna mala šolja pšenice
- šoljica i po azuki pasulja
- dve male šolje leblebija
- šolja korena od cikorije (cigura, vodopija)

Sve sastojke propržiti dok ne postaju zlatno braon, te ih samleti u fini prah (janoa) koji će se koristiti za pravljenje kafe. Na jednu šolju ključale vode, dodati jednu veliku kašiku janoa i kuvati 5-10 minuta.

Komentari

Kada se vadi koren ako hocemo da pravimo kafu?

U proljece i u jesen i susi se isecen po duzini jednom ili dvaput ako ja veci koren okacen na tavanu