utorak 25. septembar 2007.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Brane se ćutanjem?

Saslušani Luka Bojović (34) i Veljko Banović (34)

Brane se ćutanjem?

Ministar Dragan Jočić izjavio da policija nema saznanja ko su bile potencijalne mete uhapšenih kriminalaca, kod kojih je pronađena veća količina oružja koje nije bilo u redovnoj upotrebi

BEOGRAD - Luka Bojović (34) i Veljko Banović (34) privedeni su juče posle podne u Palatu pravde, gde je trebalo da ih sasluša dežurni istražni sudija Okružnog suda. Beogradsko Okružno javno tužilaštvo zatražilo je pokretanje istrage protiv Bojovića, poznatog pod nadimkom Pekar, i Banovića, zvanog Votka, i još jedne osobe, sumnjičeći ih za neovlašćeno držanje vatrenog oružja i eksplozivnih materija, kao i za neovlašćenu proizvodnju, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Tužilaštvo je zatražilo i pritvor za okrivljene. Osumnjičeni su juče kasno popodne privedeni istražnom sudiji Draganu Ćesaroviću, pred kojim su se najverovatnije, kako je najavio jedan od branilaca, branili ćutanjem.

Opasni kriminalci

Tokom jučerašnjeg dana, kako smo nezvanično saznali, „lomila su se koplja“ i oko pravne kvalifikacije dela koja će osumnjičenima biti stavljena na teret, pa su se pominjala čak i dela iz oblasti organizovanog kriminala. Tome su svakako doprinele zvanične informacije koje su stigle iz policije, kao i jedna nezvanična - da je treći osumnjičeni uspeo da pobegne prilikom akcije hapšenja.

RANIO DIVCA

Luka Bojović devedesetih godina je teško ranio u stomak Mihajla Divca, poznatog beogradskog kriminalca. Obračun se dogodio u bašti kafića „Trozubac“ u Nušićevoj ulici. Do sukoba je navodno došlo zbog toga što su se mrko pogledali. Bojović je tada iz pištolja „CZ“ kalibra 10 milimetara pucao u Divca. Mihajlo Divac je kasnije likvidiran u obračunu na parkingu hotela „Putnik“, a ubio ga je bivši bokser. Bojović je bio pripadnik Arkanovih „tigrova“ i slovio je za njemu blisku osobu. Bojović je pominjan i prošle jeseni kao učesnik pucnjave kod vile „Jelena“ kada je ranjen „voždovčanin“ Vladan Kontić Konta. Bojović, inače, ima još jedan krivični postupak i to u Prvom opštinskom sudu, pred kojim je optužen da je između 2002. i 2004. koristio dve falsifikovane lične karte.

Naime, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije tokom vikenda je saopštilo da su Bojović i Banović uhapšeni zbog sumnje da su pomagali u skrivanju članova „zemunskog klana“ i počinili više teških krivičnih dela na teritoriji Srbije i u inostranstvu. Bojović i Banović su, kako je saopštio MUP, „vođe jedne od najopasnijih kriminalnih grupa“. Takođe, zbog sumnje da su aktivno učestvovali u skrivanju članova „zemunskog klana“, kako je saopšteno, nastavlja se kriminalistička obrada nad njima zbog utvrđivanja svih bitnih činjenica.

Kako su preneli pojedini mediji, Bojovića traže crnogorska i holandska policija, zbog sumnje da je umešan u ubistvo Srđana Miranovića prošle godine u Podgorici, koji je poznat kao bliski saradnik Sretena Jocića - Joce Amsterdama. Mediji spekulišu i da su Bojović i Banović deo grupe „mafijaša“ iz Holandije Vilijema Holedera i da su spremali ubistvo Andrije Draškovića.

Tihe likvidacije

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Dragan Jočić izjavio je da policija nema saznanja ko su bile potencijalne mete uhapšenih kriminalaca Luke Bojovića i Veljka Banovića, kod kojih je pronađena veća količina oružja.

- Ne bih ih povezivao za mogućim likvidacijama koje su navodno tek trebalo da se dese, ali s obzirom na količinu oružja, vrstu oružja koje nije u redovnoj upotrebi i oružje sa integralnim prigušivačima, sigurno je da je ono bilo namenjeno za tihu likvidaciju - rekao je Jočić novinarima u Skupštini Srbije.

On je naveo da policija tek treba da utvrdi šta je mogao biti predmet napada i istakao da je bitno da su „uhapšene vođe jedne od opasnijih kriminalnih grupa u Srbiji“.

- Međutim, policija nema podataka da je to zaista i bila namera - zaključio je ministar Jočić.

Prema njegovim rečima, nisu proveravani medijski navodi da su uhapšeni krili oružje i u beogradskom zoološkom vrtu. Jedan od uhapšenih, Luka Bojović, sin je direktora ZOO vrta Vuka Bojovića. Jočić je dodao da je policija „proveravala informacije o tri stana u Beogradu, jednom u Novom Sadu i jednom u unutrašnjosti“.

Komentari

Српска добровољачка гарда (формација појачаног пешадијског батаљона) била је елитна јединица у саставу Српске војске Крајине. Називањем Српске добровољачке гарде паравојном формацијом указује се, да је Република Српска Крајина била виртуелна творевина. То није тачно. Републике Српска Крајина државно-правно је установљена 1991. године на територији тадашње (сецесионистичке) Социјалистичке Републике Хрватске где су Срби били већински народ. Тадашња Социјалистичка Федеративна Република Југославија повукла се са државне територије Републике Српске Крајине и тзв. Венсовим планом из јануара 1992. године поверено је мировним трупама Организације уједнњиних нација (UNPROFOR) заштита живота држављана Републике Српске Крајине и заштита државне територије Републике Српске Крајине. Организација уједињених нација није заштитила држављане Републике Српске Крајине ни државну територију Републике Српске Крајине, омогућивши хрватским сецесионистичким побуњеницима да 1995. године оружаном побуном привремено заузму државну територију Републике Српске Крајине. Сваки учесник српског ослободилачког отаџбинског рата поносан је на свој допринос у борби за крст часни и слободу златну.-

Pa i ovi krimosi CRNOGORCI?
Leleeeeeee
Pa dokle vise oni da prave probleme i ubijaju po nasoj zemlji.

Idite kod MIla pa tamo tucite,silujte ubijajte.
Za bolje ne znate.

Ah, kako ste stidljivo provukli ovu vest... Naročito onu pretposlednju rečenicu. Vi ste, beše, ona novina što je, još koliko pre mesec i po dana, predlagala Vuka za gradonačelnika? Probajte ponovo, možda vam uspe.

Kakve to ima veze sa VUkom BOjovicem, shta je on kriv shto mu je sin ret, ajde pochnite one priche da mu u detinjstvu zbog posla nije stigao pruziti dovoljno ljubavi i paznje, pa da sechem ....