nedelja 25. maj 2008.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Trguje se foteljama, NIP-om, pa i strahom

Šta se u pregovorima o izvršnoj vlasti radi ispod žita i kakav se ishod očekuje

Trguje se foteljama, NIP-om, pa i strahom

BEOGRAD - Gotovo sve političke stranke su se uoči izbora klele da neće, kao što je već bio slučaj, odugovlačiti sa formiranjem vlade, te da će odmah po objavljivanju rezultata obelodaniti saziv budućeg kabineta, ali (ne) očekivane brojke koje su saopštene već u izbornoj noći svima su pomrsile konce. Tako, dok Ivicu Dačića obasipaju komplimentima i nude sve što im padne napamet, ne bi li konačno prelomio i krenuo na jednu (SRS-DSS-NS) ili na sasvim suprotnu (DS-G17-SPO-LSV) stranu, kako nam reče jedan analitičar, mašta prosečnog građanina, ali i novinara i političkih komentatora ne doseže toliko daleko da bi obuhvatila čime se sve trguje, odnosno, ko ili šta pravi srpsku vladu.

Zoran Stojiljković, profesor Fakulteta političkih nauka:

1. Za sastav buduće vlade se ne pitaju samo domaći političari, već veliki uticaj imaju i svetske organizacije i privrednici koji igraju ulogu veto igrača. Nisu u igri samo ministarska mesta ili upravni odbori.

2. Sudeći prema najnovijim izjavama i zapletima na političkoj sceni, veće šanse dajem demokratskom bloku.

3. Srbija je trenutno u drugoj fazi tranzicije, guši nas serija afera, korupcija i kriminal, imamo još siromašno društvo, pa koja god vlada da se sastavi, neće joj biti lako da se sa svime izbori. A ta trenutna politička podeljenost društva i činjenica da vlada u bilo kom sastavu neće imati neku značajnu većinu je u drugom planu.

TRI PITANJA GLASA

U pokušaju da javnosti predoči šta se, osim onoga što se javno pominje, radi ispod žita u vezi sa formiranjem izvršne vlasti, Glas je istraživao:
1. Šta je u pregovorima o budućoj vladi izvan očiju javnosti (unutrašnji, ali i spoljni faktori)?
2. Koji blok trenutno ima veće šanse da pridobije koaliciju oko SPS-a i formira vladu?
3. Kakvu situaciju, posle formiranja vlade u bilo kom sastavu, „obećava“ trenutno stanje, s obzirom na veliku podeljenost Srbije, odnosno, koliko će vlada, ko god da je formira, biti stabilna i sa čime će se suočiti?

Aleksandar Pavić, politički analitičar

1. Mašta prosečnog čitaoca novina, pa i samih novinara je mala da obuhvati sve čime se trguje u pregovorima o vladi. Činjenica je da najbitniji faktor koji nam određuje izvršnu vlast uvek ostane izvan očiju javnosti. Trenutno mnogo veći uticaj ima zapadni faktor nego ruski. Ono što je zanimljivo je da se koalicija oko SPS-a sada protivi poništavanju SSP-a, a sa druge strane, u prvi plan stavlja socijalni faktor. Sve veće širenje kapitalizma i socijalna pravda ne idu zajedno.

2. Težu artiljeriju ima takozvani proevropski blok, jer je iza njih cela EU. Iako članstvo SPS-a koči eventualnu koaliciju sa demokratama, ogroman je pritisak sa strane, pa trenutno veće šanse ima taj blok.

3. Koja god vlada da bude napravljena, neće biti stabilna. Približan broj mandata govori da će ovog puta opozicija biti mnogo žešća, neće se birati sredstva. To je još jedan od razloga zašto Rusi mudro ćute.

Branko Radun, politički analitičar

1. Nešto što se u javnosti potcenjuje, a što će imati popriličan uticaj na formiranje buduće vlade je lokal. Manje stranke, kakva je SPS, mogu da se podmire na lokalu. Osim dobro poznatih stvari - javna preduzeća, ministarska mesta, u pregovorima je veoma zanimljiv i NIP. Takođe, trguje se nekim obećanjima koja su često nerealna, pa se tako obećavaju milionske investicije, radna mesta... Bitan faktor u trgovini je i strah - potencijalni partner se zastrašuje da će, ako ode sa protivničkim blokom, njihova vlada biti nestabilna, da im taj mandat neće dugo trajati...

2. Trenutno veće šanse, bez obzira na izjave Dragana Markovića, dajem patriotskom bloku.

3. Vlada u bilo kom sastavu neće biti stabilna. Patriotska vlada bi bila stabilna da nema stranih pritisaka, a verovatno će ih biti. Stabilnost proevropske vlade je ugrožena unutrašnjom heterogenošću, jer bi bila sastavljena od stranaka sasvim suprotne orijentacije, te bi se njihovi birači osećali izneverenim.

Komentari

Uospte mi nije jasno , zasto izbori uopste i postoje .Tako da ib jednog dana okrivili narod za sve greske i promasaje.Koliko je nepostovanje gradjnja u vezi izbora , pokazale su sada sve stranke.Narod ustvari ne odlucuje o nicemu.Nama ne samo da komanduje (ne) demokratska stranka , vec i oni koji su tu i postavili da odrade radnju za njih.To vec ceo svet zna.Najbolje bi bilo ibzbrisati sa spiskova sve ove stranke , koje su upisane jer ni JEDNA ne mari za gradjane Srbije.Otimaju se za fotelje i daju sve moguce i nemoguce , samo da dobiju vlast.Da li jos neko veruje da oni to rade , radi gradjana Srbije.Ko veruje , veoma ce se razocarati./Mi smo zemlja koja se raspada po svim savovima , jer ovih 7 godina smo izgubli snajderke ali imamo veoam dobro placene rasparivace.Hoce sada da se pokolju ko ce ostati da unisti i ono malo sto je ostalo u Srbiji a toga je veoma malo.