nedelja 25. maj 2008.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Toma i Voja nude Ivici još više?

Toma i Voja nude Ivici još više?

BEOGRAD - Uprkos optimizmu Velimira Ilića, njegova koalicija nije uspela da juče „skocka“ vladu. S obzirom na to da ima indicija da će Ivica Dačić sa svojim koalicionim partnerima možda tek danas sesti za sto radi „konačnog opredeljivanja“, a i da ono može potrajati i dan i dva, sasvim je moguće da pre ponedeljka ili utorka neće biti jasno kome će se trio Dačić-Krkobabić-Marković „privoleti carstvu“.

Dačić i vrh SPS su juče bili van Beograda, ali su zato oba tabora koja se otimaju o naklonost SPS juče radila na više razboja. Prema izvorima Glasa, Vojislav Koštunica i Tomislav Nikolić su sinoć bili na pragu da ponešto krupno osmisle u svom gledanju i na samo formiranje vlade i na ponudu koaliciji SPS-PUPS-JS.

Svi su izgledi da će popustiti socijalistima i Markoviću Palmi povodom SSP-a da će Koštunica odustati od svog predizbornog obećanja da će taj dokument poništiti odmah posle formiranja vlade. Prema Glasovim saznanjima, formula će biti ovakva: SSP se formalno ne stavlja na dnevni red vlade, u njega se ne dira, nova skupštinska većina (ako se Dačić i njegovi pridruže SRS i DSS-NS) neće žuriti sa njegovom (ne) ratifikacijom bar tokom prve godine mandata novog saziva.

Osim ovoga, navodno, spremni su da Dačiću i njegovima - umesto četiri, kao dosad - ponude dva, možda čak tri ministarstva više. Uključujući i jedno od najvažnijih. A da Milutinu Mrkonjiću, pored celog Ministarstva za NIP koje je dosad držao Đilas, ponude i građevinarstvo, isključivši ga iz Ministarstva za kapitalne investicije Velimira Ilića, tako da bi njemu ostali „samo“ putevi.

Juče su, kao i prethodnih dana, „radili“ i biznismeni koje obično nazivamo tajkunima. Jedan od njih se, recimo, sreo bar tri puta sa Dačićem do njegovog odlaska u Atinu. A u formiranje vlade uključeni su i drugi koji u tom procesu zasad formalno i vidljivo ne učestvuju.

Komentari

Ovo vise lici na prostituciju , nego na ozbiljne politicke dogovore.A SRS dodje kao makro koji sabira odakle ce dobiti vise para.Kako covek da veruje ovakvim politicarima?Svi bi da sednu na fotelju .Moj predlog ili kupite vise fotelja ili sednite jendu drugom u krilo.Vidim da ste spremni na sve , samo da ostanete iza kormila.

Velika je bruka da Srbija zavisi od ovakvih likova kao što su Koštunica, Tadić, Nikolić i Dačić. Sve su to likovi kao iz crtanog filma! Srbijo moja, na koje grane si spala!! Zar je to taj tvoj "intelektualni potencijal"? Vredja mi inteligenciju da pišem dalje od njima... Pozdrav iz emigracije.

Pa najveca katastrofa za Srbiju je upravo u tome sto zavisi od takvih spodoba i kreatura a la Tadic-Francetic,Canak,Draskovic, Sutanovac,Dinkic, Batic i l slicni uljezi. I meni je puka ne mogu dalje ima ih nazalost jos dosta...

Pa ti se onda sve zajedno sa Nikolicem seli negde na Bliski Istok...Tamo je mentalitet mnogo blizi tvom, Srbija je ipak mnogo bliza Evropi.

Zasto bih se ja selio seli se ti i to na tvoj "voljeni Zapad' zajedno sa Borisem Tacijem i drustvom njima jos uvek fali fizicka radna snaga .

Co mysliš že ti tu v EÚ budu padať do huby pečené holuby? Vlada u Srbiju DS +LPD+ SPS katastrofa pre Srbiju. Taka isto kako u Slovački v 1998 godine. Nigdo ta u zapadu nečaka. Neemigruj Anioman čo misliš že EÚ je raj ne len globalno moloch ktoru vede rat zločinec Chavier Solana.

ne daj te im nista i onako svaka vlada ima da traje 99 dana

Zasto je G.Dragan Markovic,opasan?
Pitanje pristajanja Dragana Markovica iz Jagodine na koaliciju SPS-SRS-DSS ne sme da bude sudbinsko pitanje za Srbiju, ali jeste. A tragedija je u sledecem:Formiranjem Nacionalne vlade, konacno bi se povratilo dostojanstvo i razum u smislu uspostavljanja pregovora za ulazak u EU sa pregovaracima koji vode racuna i o interesima svog naroda. Na drugoj strani, (ne verujem da nije procitao SSP), Dragan Markovic indirektno, za sada,pristaje na drugi tip koalicije a s obrazlozenjem „ da SSP cuva teritorijalni integritet Srbije“. A gde je istina? SSP je i bez sporne odredbe oko Kosova pogubno stetan po ekonomske interese Srbije. Jer,sporazumom se stvara zona slobodne trgovine izmedju EU i Srbije u periodu od 6 godina, sto znaci da bi u tom periodu Srbija trebalo da u potpunosti ukine sve carine na uvoz robe iz EU. A za posustalu i nekonkurentnu srpsku privredu nije tesko predvideti da ce Srbija samo uvoziti i unistiti i ono malo srpskih preduzeca sa pozitivnim bilansom.Dakle SSP je ovde u interesu uvoznickog lobija. Sledece,u SSP je naznaceno da se u sledece tri godine pocnu primenjivati pravila konkurencije i na sva javna preduzeca i otvori ih za konkurenciju iz EU. i najgore sto je predvidjeno, a na sta nije pristala do sada nijedna zemlja potpisnica SSP-a, je da se preduzecima iz EU daje pravo sticanja vlasnistva nad nepokretnostima, jednako kao i domacim, kao i koriscenja javnih dobara i dobara od opsteg interesa, sto znaci prirodnim bogatstvima, poljoprivrednim zemljistem, sumama i sumskim zemljistem Srbije pri cemu su svi zagovornici preispitivanja ovog dela sporazuma saglasni da bi se zemlja ( daleko jeftinija nego u zemljama EU) kupovala iskljucivo u spekulativne svrhe, a u situaciji kada hrana poskupljuje u svetu, ovo je zaista velikodusan poklon Uniji. Clan 17 obavezuje Srbiju da uspostavi zonu slobodne trgovine i sa Turskom, koja je ustanovila carinsku uniju sa EU.Sta bi to konkretno znacilo, najbolji odgovor vam mogu dati direktori tekstilne i kozarske industrije, kao i prehrambenih proizvoda. Dusan Janjic, neemotivni zastupnik evrointegracija, smatra da ce ovakav sporazum od Srbije napraviti 100.000 enormno bogatih gradjana, dok ce ostalima zapasti uloga puke sirotinje. Da ne pricamo o ugrozavanju proizvodnje semena u poljoprivredi, u cemu je ova grana dostizala svetske rezultate i bila retko uspesna grana u Srbiji, jer se ovim Sporazumom daje prednost genetski modifikovanoj hrani!
Ako neko ko se pita, kao sada g.Dragan Markovic iz Jagodine, zna ovo i druge detalje SSP-a a ne dozvoljava da se oni u pregovorima sa EU izdefinisu ili koriguju,pitam se zar nije licemerno ucestvovati u bilo kakvom pokusaju pregovora sa predstavnicima stranaka koji bi da formiraju Nacionalnu vladu, jer ako ovakve detalje SSP-a znate i podrzavate ih, kao sto to cini g.Markovic-Palma onda je jasno da ne branite nacionalni interes, dapace, da ste progutali ili terate druge da progutaju „sarenu lazu“ i da vam je zapravo mesto u grupi onih koji su SSP potpisali levom rukom a predstavljaju se kao „srpske patriote“ dok u unutrasnjem dzepu sakoa nose , recimo francuski pasos. A opasnost u smislu odugovlacenja formiranja Vlade (bilo koje), sto za sobom povlaci silne finansijsko-ekonomske gubitke Srbije, pada na dusu navedenom gospodinu zajedno sa svim posledicama (o kojima nazalost nikada dovoljno i detaljno necemo saznati- mi obicni ljudi).

Izvanredan komentar pravog i postenog specijaliste.
To je ono sto sam vec rekao: Taj Palma je obican mangup. A Srbija je puna takvih mangupa koji su se obogatili. I sta sad?

Da odmah u startu raščistim jednu stvar - ja sam za to da SRS/DSS/NS formiraju patriotsku vladu s koalicijom oko SPS-a. Ali onda i samo onda ako ta vlada bude ČVRSTA oko politike prema Kosmetu! Za mene nije toliko problem sam SSP već ono što stoji kao argument ZAŠTO se taj dokument u POSTOJEĆEM obliku ili prihvaća ili odbija. Nisam ekspert za pitanje SSP-a sa EU i možda bi se tu moglo eventualno i popustiti koaliciji oko SPS-a koja zahteva da se taj dokument u postojećem obliku MORA ratifikovati. No ona ključna stvar koja me zanima jest PRIRODA tog zahteva koalicije oko SPS. Dakle što stoji iza tog njihovog zahteva? Ako je taj tvrd zahtev posledica toga da je koalicija oko SPS-a SIGURNA da postojeći tekst nije sporan za suverenitet Srbije na Kosmetu onda je to OK ali pod uslovom da SPS koalicija uveri koaliciju SRS/DSS/NS i sve nas kako se po tom postojećem dokumentu ne narušava suverenitet Srbije na Kosmetu ako se njime istovremeno traži saglasnost Srbije da ne menja "postojeće stanje", a to "postojeće stanje" za većinu članica EU jest "nezavisno Kosovo". Ali ako se iza tog zahteva krije nevoljnost koalicije oko SPS-a da se Srbija odlučnije suprotstavi EU u vezi njene politike prema Kosmetu onda sam ja odlučno protiv takve vlade! To je onda novi DS u vladi Koštunice i mislim da bi u tom slučaju SRS/DSS/NS napravile kolektivni politički suicid pristajući na takvu koaliciju. A možda to neki baš i žele? Možda je nekima baš i cilj ugurati SRS u vladu u kojoj bi SRS-u ruke bile potpuno vezane a onda za godinu-dve namerno srušiti tu vlast novom većinom i onda kazati: "Eto vidite kako SRS ništa nije napravio, a osim toga pre izbora je govorio protiv SSP-a, a na kraju ga je prihvatio". Glavni smisao OZBILJNOG pregovaranja s bilo kime je uveriti suprotnu stranu da ozbiljno mislite i da postoje crte koje se ne mogu preći. Nema ozbiljnih pregovora ako EU zaista ne bude uverena da je Srbija ozbiljna i da zaista ne misli ući u EU bez Kosmeta u Srbiji, što je barem deklarativno cilj svih stranaka u Srbiji osim LDP-a. Ako EU sazna za neku JS ili PUPS u vladi SRS-a i sazna da su tim partijama SSP isto što i Bibilja hrišćanima onda EU sigurno neće praviti nikakve ustupke Srbiji, neće popuštati i onda od ozbiljnih pregovora Srbije i EU u vezi Kosmeta nema ništa. Pregovori mogu biti pregovori onda i samo onda ako obe strane misle i obe su ubeđene da suprotna strana misli ozbiljno i da oko nekih ključnih principa neće biti popuštanja. Držim da je za SRS dugoročno bolje da ne ulaze u mlitavu vladu, da ne prave vladu sa onim strankama koje će im unapred vezati ruke u borbi za Kosmet. Zato bi bilo najbolje da SRS istera na čistac SPS, i jednom zauvek reši dilemu može li se sa SPS-om praviti jedna ČVRSTA patriotska vlada ili ne! Slično je i Sanaderov HDZ napravio u Hrvatskoj kada je jasno i glasno rekao da je svaki glas za, HDZ-u sličan, HSP glas za opozicionu SDP jer je jasno i glasno poručio biračima da zbog pritiska izvana ne može koalirati sa njima bliskom ekstremističkom strankom HSP. Rezultat? HDZ je tako naterao glasače HSP-a da svoj glas daju njima bliskom HDZ-u i tako je HSP prestala biti parlamentarna stranka u Hrvatskoj. Ako SPS sada odluči da mu patriotska vlada SRS-a sa ČVRSTOM politikom prema EU ideološki ne odgovara, ili ako bude postavljao uslove u vezi EU (npr. SSP) koji nisu ideološki bliski SRS-u, tada SRS treba uraditi isto što i Sanader u Hrvatskoj - dakle PRE sledećih izbora JASNO i GLASNO poručiti biračima u Srbiji da neće biti nikakve koalicije sa SPS-om i da je svaki glas za SPS glas za Tadića! S obzirom da su glasači SPS-a velikom većinom ideološki bliski SRS-u, a sušta suprotnost DS-u, SRS bi takvim potezom doveo stvari na čistac, a SPS zauvek nestao sa scene. Za SRS vlast nije i ne sme biti svrha sama po sebi, već samo instrument za ostvarivanje političkih ciljeva, i ako će se u novoj vladi SRS imati neki novi DS onda bolje takvu vladu ni ne praviti. Pa čekaćemo ako treba još 4 godine ali niko još nije bio na vlasti zauvek. Jednom će se svi računi morati naplatiti...

Necemo cekati cetiri godine. Ima da zuta gamad sidju s vlasti po kratkom postupku.

STO CE OVI DA USRECU SRBIJU.

Pa, ja neznam vise sta da kazem. Slusam Vas samo i slusam, i pitam se kad ce biti dosta. Narod je glasao. Glasovi su takvi kakvi su. Istina je jedino da je Demokratska stranka dosla u istu situaciju, u kojoj je bio Slobodan Milosevic oktobra 2000. godine. Tadic nece da prizna poraz, kao sto nije hteo ni Milosevic, a ne bi ni ja sigurno, ni ti da si u njihovoj situaciji, razume se.
Problem je sledeci, sto se to sada tako ne gleda jer je u pitanju DS. Realno je jedno. DS je izgubio ove izbore, kao SPS 2000. godine, i to treba prihvatiti. Ako neko ne misli isto, neka mi objasni razliku izmedju oktobra 2000 i pada Milosevica i maja 2008. kada DS neve formirati Vladu iako je dobio, kao pojedinacna koalicija najveci broj glasova, ali nedovoljan za samostalno sastavljanje Vlade Srbije.

ma sta oni ima kome da ponude, golje i nule!!!
nek puste prave ljude da se prave politikom, a oni nek idu u penziju, i nek voze rolere po adi...

Uglavnom se slazem sda navodima komentatora "Prostitucija SRS" (ma da je adekvatniji moj naslov), ali se pitam kako ce Srbija da prezivi i godinu dana sa vladom sastavljenom od izdajnika, separatista, kvazi fasista i oportunista? Kosovo ce, naravno, biti prepusteno americkim globalistima i njihovim slugama iz Evropske Zajednice (propracen poslednjim egzodusom srba iz te nase, bivse, pokrajine), zgadicemo se Rusiji i izgubiti njenu potporu, gasovod (Rumunija jedva ceka da uskoci) i jos mongo sto-sta, izgubicemo postovanje i dobre odnose sa svim onim zemljama koje su nas jos uvek gledale sa simpatijama (opominje neizbor za odbor za pravo pri UN), raprodacemo do gole koske sve sto je jos ostalo u drustvenom sektoru nase privrede... Naravno, ostace nam maneken za pretsednika, kome vec dodaju od miloste i prezime njegovog dede po majci (Francetic), kao i gomila skorojevica od kojih ne znas ko je gori, i kojima je stalo do Srbije kao do lanjskog snega!

Nedajte im vise.Neka idu sa DS .Ima da puknu brzo jel su izdali svoje glasace.Na novim izborima njhovi glasovi idu SRS i DSS u.SPS ne prelazi cenzus.NEDAJTE DA VAS UCENJUJU

ma ovako ljudi.
ja sam zapalio iz srbije zeljan rada za pare. ne mogu nikoga da ubedjujem u to da su ovi ili oni politicari u srbiji dobri ili losi.
kakvi su , takvi su, sami ih birate i ponajbolje cete znati gde vas i koliko svrbi onda kada zasvrbi.
a zasvrbece sigurno i to jako.
posle ce opet drugi biti kriv, opet neki sloba ili zoran, a vi cete narode i dalje deci samo pomije od zivota biti u stanju da ponudite.
eto , pa razmisljajte...

Pustimo ih da se smisle a nema tu sta da se puno misli. Znas kad vidim ovog naseg predsednika onako elegantan i sportski tip moze i da prodje nekako ali ovi sto ga prate( Canak , Draskovic, LJajic i Ceda Jovanovic sa svojom ekipom) su nam najjaci aduti pri donosenju odluke s kim ce SPS praviti vladu. Ako ne mozete sa Vojom i Tomom nemojte ni sa ovim "gurbetima", radije cemo na nove izbore.

Narodnjacka koalicija, ako je pametna, treba odmah da ratifikuje SPP i da snazno krene u evropske integracije. Jedino tako nece imati problema. Neka se okane onih koji je nagovaraju da treba da ponosti SPP, jer ti nisu iskreni i zele da se ovi upatkaju do kraja. Palma je u pravu kada kaze da SPP cuva integritet Srbije, jer ovi vojvodjanski autonomasi samo cekaju trenutak da se skrene sa EU integracija pa da pocnu da kukaju kako je zemlja izolovana i da podbunjuju narod u Vojvodini kako treba da se Vojvodina na rferendumu izjasni za samostalnost. Ako bi narodnjacka koalicija odmah ratifikovala SPP i krenula u EU integracije, izbila bi adute autonomasima Vojvodine. Ne treba da slusaju vise Seselja, jer Seselj im ne zeli dobro, niti njima niti radikalima. Seselj je sada, u ovom osetljivom trenutku kada se formira koalicija, sa ovim zadnjim istupima u Hagu, potpuno nepotrebnim u njegovoj odbrani, imao za cilj da spreci koaliciju DSS/NS i radikala. Seselj je jedno cudo, ne zna se ciji je, ali svakako nije ni za radikale, ni za Srbiju. sada je konacno postalo jasno kakva je uloga Seselja bila svo ovo vreme.