nedelja 25. maj 2008.
RSS
• Tema •
Početna > Tema > Rodiću priznanje Kongresa srpske dijaspore

Rodiću priznanje Kongresa srpske dijaspore

BEOGRAD - U Domu Narodne skupštine u Beogradu juče je osnovan Srpski svetski kongres dijaspore koji se zalaže za očuvanje jezika i identiteta Srba u svetu, javlja Tanjug.

Tim povodom dodeljene su plakete najzaslužnijim predstavnicima iz dijaspore i matice. Među nagrađenima je i vlasnik Glasa javnosti i Kurira Radisav - Raja Rodić, u ime koga je nagradu primio njegov sin, direktor „Kurir neta“ Vukadin Rodić. Predsednik SSK Zoran Jovičić naglasio je doprinos Radisava Rodića, „koji je radio u Americi, a vratio se da pomogne matici“. Zlatne plakete dobili su predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić, direktor Radio-televizije Srbije Aleksandar Tijanić, pobednica Evrosonga Marija Šerifović, Mira i Slobodan Pavlović kao najveći srpski zadužbinari. Madlena i Filip Cepter su nagrađeni za mecenstvo.

On je rekao da je plaketa dodeljena i porodici osnivača Evrosonga Marsela Bezenkona. Jovičić je ukazao da na današnji dan Evrosong slavi svoj 53. rođendan i da Srpski svetski kongres dijaspore obeležava svoju slavu - Sveti Ćirilo i Metodije. Skupu su prisustvovali lideri stotinak dijaspora iz sveta, među kojima grčke, jevrejske, indijske, kineske.

- Ono što želite vašoj dijaspori u inostranstvu omogućite ostalim dijasporama u vašoj zemlji - poručio je okupljenima Jovičić.

Komentari

Evo jos jednog foliranta. Ko je taj Jovičić?Kako se samo «setio» da nagradi baš Dulića i Tijanića, dva totalna diletanta i dve antisroske perjanice. Gde nadje Ceptera trgovca oruzijem? Pa naravno, gde ce prati prljave pare nego u kulturi? Ipak, najveci biser je sto im je slava sveti Cirilo i Metodije? Ova dva vatikanska agenta su podmetnuta Srbima da im «daruju» pismo, iako su Srbi imali pre toga svoje pismo vec hiljadu godina. Tako su srpsko pismo srbicu prekrstili u kirlicu. Ovo pismo je poznato i kao glagoljica. A to pismo je bilo toliko glupo i komplikovano da se nije ni moglo pisati. Ali, bio je to vesto smisljen plan Vatikana da se Srbi sludjuju i zaglupljuju i da im se istorija potpuno falsifikuje. Posledice su prisutne i danas.
danas se Srbi dive sto uce da govore i pisu na engleskom, jedno rugobatnom jeyiku nesavrsenog pisma i gramatike.
Eto, sta znaci kad se narodu ispere mozak, prava vera i zatru koreni. Onda nastupaju «velicine» poput Dulica, Tijanica... a slavi se Cirilo kao «srspki identitet». E , pa srecan nam Titindan.

Ma ko se to javlja u ime Srba iz dijaspore? Zivim van Srbije vec dvadeset godina, uredno prijavljen nasoj ambasadi i ostalima. medjutim za nekakve kongrese dijaspore nikada nisam cuo. Sve mi se cini da je to neformalna grupa beogradskih grebarosa koji su nasli dobar nacin da besplatno 'dofuraju to Begisa', da podele nekakve narucene izjave i nagrade, i toliko. Voleo bih da se varam.

Svaka cast Rodicu,pravi patriota,i dva mala saveta:
1.Uvedite on-line vesti kao na B92,da se menjaju iz minuta u minut,zasto se niko od patriotskih glasila toga nije setio nego moram i ja koji ne podnosim B92 da idem da se tamo informisem jer je najbolja informacija ona koju cujes na vreme a ne "dan posle!
2.Smanjite kritiku u Kuriru na racun gay osoba,mnogi medju njima su mnogo vise patriotski nastrojeni nego sto mislite(primer www.srbijagay.com/dionipolis) i ne treba ih povezivati automatski sa LDP-om,steta sto su te tetke najglasnije(i placene iz inostranstva)!

Koji je Rodic? Pretpostavljam da je to taj izbezumljeni s leva sa nekakvom kovertom u ruci, a da je dijaspora taj desni beogradski grebaros koji je nasao nacin da besplatno dofura do Beograda. Zasto ne objavite i koji su to bili kriterijumi. I sta vam je to dijaspora?

Emigracija iz Stockholma salje Totalnu podrsku familij Rodić - zahvalni smo što možemo da pratimo vesti bez kojih bi smo se osećali izgubljenim - čim e izdanje uvede preplatu svi kao jedan ćemo se preplatiti -Boris Dimitrijević

Pa ja zivim u Dijaspori i ne osecam se kao u "Emigracij ili Emigrant",vec Srbin koji zivi u Jevropi.

Samo zahvaljujuci nasoj Crkvi u dijaspori Srpski jezik se nije zaboravio kao ni kultura,izmedju skole jezika folklornih klubova nije ni cudo sto bi neko da se i nama okiti.Ali gledat cemo vas i pratiti, na koji cete to nacin i vise pomoci nama koji se sami pomazemo vise od osamdeset godina i ciji cak i unuci,ili treca generacija i cita i pise Srpski.
Na zdravlje.