nedelja 25. maj 2008.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Rešavamo, pustite nas na miru

Mrkonjić iz SPS negira tvrdnje da je savez sa SRS i DSS-NS već gotova stvar

Rešavamo, pustite nas na miru

SPS još nije odlučio s kim će u vladu i nema potrebe za žurbom, niti za tim da nas svi konstantno jure i pritiskaju. Nije nas Papandreu pozvao zbog priče o vladi. Da neko od nas ode na Mars, ovde bi govorili da smo otišli jer i tamo neko lobira za neku partiju iz Srbije

BEOGRAD - SPS još nije odlučila hoće li i s kim u novu vladu. Pokušavamo da na miru razmislimo i, jer smo svesni da od nas zavisi budućnost države, donesemo odluku koja će biti najbolja za građane. Nema potrebe za žurbom, niti za tim da nas oni koji su prošle godine istim povodom tri meseca zamajavali narod konstantno jure i pritiskaju, kaže za Glas funkcioner socijalista Milutin Mrkonjić i dodaje da su svakodnevne spekulacije i licitiranje datumima formiranja nove vlasti koje se iz drugih partija plasiraju medijima potpuno neosnovane i neprimerene.

Lider Nove Srbije Velimir Ilić najavio je da će već početkom ovog vikenda biti formirana „vaša vlada“, odnosno vlada socijalista, narodnjaka i radikala. Ima li istine u njegovoj tvrdnji?

- Kakva vlada, kakvi bakrači! Tek smo doputovali iz Grčke. I tek je tri dana proteklo od objavljivanja konačnih izbornih rezultata. Nečuveno je što svi od nas zahtevaju da se izjasnimo u tako kratkom roku i da bez razmišljanja nesmotreno vučemo poteze. Sramno je da to čine isti oni koji su posle prethodnih parlamentarnih izbora skoro pet minuta pre isteka zakonskog roka sastavili vladu.

Ostalim partijama se očigledno žuri da vas privole na svoju stranu, a pošto bez vas ni jedni ni drugi ne mogu, možete li bar, na osnovu dosadašnjeg toka pregovora, nagovestiti hoćemo li uskoro dobiti novo državno rukovodstvo?

MIRU NE OPTEREĆUJEMO

Informacija da ste se u četvrtak čuli sa suprugom pokojnog partijskog lidera Mirjanom Marković uzburkala je ovdašnju javnost. O čemu ste razgovarali i da li je tačno da vam je ona sugerisala savez sa radikalima i narodnjacima?
- To je bio privatni razgovor, a sa Mirom se čujem svaki dan, i to po dva-tri puta dnevno. Nismo govorili o vladi. Ne želimo da je time opterećujemo. Pa, ni mi sami još ne znamo šta dalje, a kako bi tek ona znala i mogla da sugeriše bilo šta kada u Srbiji nije već godinama i ne poznaje ovdašnje trenutne političke prilike.

- Ma, ni kandidate za poslanike još nismo odredili, kao ni ostale partije. Ostalo je još bezmalo mesec dana do isteka roka za konstituisanje Skupštine, tako da još nema odluka o eventualnoj koaliciji. Druge partije su nas pritiskale da se odlučimo pre drugog kruga pokrajinskih izbora ne bi li ubrali neki glas više. Ali, SPS neće ishitreno reagovati, a građani sigurno ništa neće izgubiti u periodu dok mi razmišljamo.

Sa partijskim liderom Ivicom Dačićem u petak ste bili u gostima kod čelnika Socijalističke internacionale Jorgosa Papandreua, za koga se zna da je u dobrim odnosima sa vrhom Demokratske stranke. O čemu je bilo reči tokom posete i imaju li osnova spekulacije ovdašnjih medija da je on lobirao za vaše priklanjanje „proevropskim snagama“?

- Naravno da nije tako. Da neko od socijalista ode na Mars, ovde bi se pričalo da smo otišli jer tamo neko lobira za neku partiju iz Srbije. Život ne može da stane samo zato što je u toku formiranje vlade. SPS od svog nastanka vodi borbu za ulazak u Internacionalu, jer pripadamo porodici socijalističkih partija sveta.

Ali, nemoguće je ne primetiti da je taj sastanak održan baš sada, usred natezanja o novoj vladajućoj većini.

- Nema nikakve veze da li je to baš sada ili kasnije. Taj sastanak je samo jedan od naših koraka u naporima da se priključimo Internacionali.

Ključne reči:

Komentari

Zasto laze? Nravno da mu je Papandreu postavio uslov, sa DS u socijalisticku internacionalu!

Ovaj Mrkonjic mi se vec gadi, misli covek da se cio svet vrti oko njega i Palme. To nije tako, i neka nas ne pokusava uveriti da mu treba tri meseca pa da se odluci na koju ce stranu. Kako to da SRS, DSS, NS, DS znaju gde ce samo on jadni neznaju. Pa kako ce kad nisu odlucili hoce li ostati socijalisti ili evropejci. Ja verujem da im treba vise vremena da se odluce jer treba prouciti sve ponude od mafije, tajkuna, Solanei Oli Rena, Buscha, Hasim Tacija, kako bi znali koji najvise daju, a to ce izgleda odrediti i stranu. Tadica nisam posebno naveo jer on je mafijas i spada u tu kategoriju. Kod nas u srbiji stari narod kaze coveka se drzi za rec, a svinju za nogu. Dacic je izigrao poverenje clanova partije, a izgleda da je dobio zadatak da jednom zauvek unisti partiju, samo to mu nece poci za rukom, jer ako se opredeli za Tadica trazicemo njegovu smenu, kako bi partija ostala netaknuta i sa tim dobila nove simpatizere.