nedelja 25. maj 2008.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Politika - ukratko...

Politika - ukratko...

Klaus se stidi

 PRAG - Češki predsednik Vaclav Klaus priznao je za Mladu frontu Dnes da se stideo kada je juče primio ambasadora Srbije u Pragu Vladimira Vereša pred njegovo povlačenje u Beograd na konsultacije zbog toga što je Češka 21. maja priznala nezavisnost Kosova, javlja Fonet.
- Veoma su me uznemirile reči ambasadora Vereša da Srbi nisu doživljavali lično kada su Kosovo priznale zemlje kao Finska, Holandija ili Nemačka, ali da ih je korak češke vlade pogodio - rekao je Klaus u tekstu koji je naslovio „Kako sam se stideo“.

EU i UN zabrinuti

 BRISEL - Evropska unija i Ujedinjene nacije su veoma zabrinute, ali nisu u stanju da se dogovore o zajedničkom delovanju na Kosovu posle 15. juna, saznaje agencija Beta u evropskim diplomatskim izvorima u Briselu. Samoproglašene vlasti u Prištini najavile su da 15. juna proglašavaju stupanje na snagu ustava na celoj teritoriji pokrajine. Evropska unija namerava da na Kosovu razmesti svoju misiju Euleks, koja nije utemeljena odlukom Saveta bezbednosti UN, a Rezolucija 1244 SBUN će i dalje ostati na snazi.

Sveti Sava praznik

 PRIŠTINA - Vlada Kosova trebalo bi da nakon konsultacija sa predsednikom Kosova i predstavnicima srpske zajednice donese odluku koji srpski praznici će biti na listi „memorijalnih praznika“, prenosi list Koha ditore, a javlja Beta. Prema pisanju lista, kao jedan od praznika srpske zajednice navodi se Dan Svetoga Save. Na listi memorijalnih praznika su i 23. april - Dan Turaka, 8. april - Dan Roma, 15. februar - Dan Egipćana, 28. septembar - Dan Bošnjaka i 6. maj - Dan Goranaca.

Vojvodina bira

 BEOGRAD - U Vojvodini se danas održava drugi krug pokrajinskih izbora, na kojima će građani, po većinskom sistemu, izabrati preostalih 60 od 120 poslanika u pokrajinskoj skupštini, javlja Fonet. U drugom krugu glasanja nadmetaće se po dvoje prvoplasiranih u svih 60 izbornih jedinica iz prvog kruga, održanog 11. maja, a pobediće kandidat koji dobije više glasova, bez obzira na odziv birača. Najviše kandidata, 51, imaće Koalicija „Za evropsku Vojvodinu“, Srpska radikalna stranka 39, Mađarska koalicija 11, koalicija oko Demokratske stranke Srbije četiri kandidata.

Povratak Srba

 PRIŠTINA - Srbi su najavili povratak na radna mesta u opštinskoj administraciji u Gnjilanu, javili su juče kosovski elektronski mediji, a prenosi Beta. To je potvrdio potpredsednik Skupštine opštine Gnjilane Srđan Jovanović, koji je u redovnom kontaktu sa njima. I Sami Saliju, direktor Direkcije za administraciju i personal, rekao je elektronskim medijima da ima najava povratka Srba na radna mesta u Opštinskoj civilnoj službi Gnjilana, gde su radili ranije.