nedelja 25. maj 2008.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Nismo nikoga ubili, niti smo pljačkali

Suđenje braći LJešković, optuženima za ubistvo i više razbojništava

Nismo nikoga ubili, niti smo pljačkali

Tužilaštvo tvrdi da su LJeškovići, maskirani fantomkama, upali u stan menadžera pevača Zdravka Čolića i dok je njihov kompanjon pretio „škorpionom“, žrtvu su vezali lisicama i primorali je da im otkrije gde se nalaze dragocenosti. uuu Pred Okružnim sudom u Beogradu, LJeškovićima se sudi i zbog ubistva Ivice Perića (24), oktobra 2005. godine, u kući njihovih drugova na Dedinju

BEOGRAD - Braća Mirko (26) i Danilo (25) LJešković, po surovim razbojništvima stari znanci kako prestoničke policije, tako i onih u regionu, na suđenju u beogradskom Okružnom sudu negirali su optužbe tužilaštva da su 2005. godine ubili Ivicu Perića i da su opljačkali tri osobe, među kojima i Sandru Gojak, suprugu menadžera Zdravka Čolića, Adisa Gojaka.

Dvojica LJeškovića izjavila su da će se braniti ćutanjem, dok je Mirko dodao da „ne zna ništa“ o ubistvu Perića, kao i da ostala krivična dela za koja ih terete nemaju veze s njima.

U ovom, delimično ponovljenom procesu, braći LJešković sudi se pod optužbom da su 22. oktobra 2005. godine, oko 13 sati, u kući svojih drugova na Dedinju ubili Ivicu Perića (24) sa Kanarevog brda. Prema optužnici, LJeškovići su po prethodnom dogovoru prvi došli kod blizanaca Darka i Dejana Kljajića, dok je Perić došao kasnije. Kada su sa njim ostali sami u sobi izbila se svađa, a onda i tuča. Danilo LJešković tada je potegao pištolj kalibra 9 milimetara i jednim projektilom pogodio Perića u glavu. Ovaj je odmah umro, a braća su pobegla. Uhapšeni su u avgustu 2006. godine, u razmaku od dva dana. Prvo je u Banjaluci uhapšen Danilo, a onda Mirko na Cetinju.

Pored ovog ubistva, čiji je navodni motiv droga, LJeškovićima će se suditi i zbog učešća u tri razbojništva. Jedno od njih bilo je 25. decembra 2000. godine, kada su, s fantomkama na glavama, upali u kuću u kojoj je bila supruga Adisa Gojaka i njihovo dvoje dece. Ženu su veali lisicama i selotejp trakom i uz pretnju „škorpionom“ je primorali da kaže gde se nalaze novac, zlato i oružje.

Braća LJešković terete se da su presretali vozače na beogradskim ulicama i otimali im automobile i vrednije stvari. Tako su, 21. februara 2001. godine, oko 19 sati u javnoj garaži oteli „mercedes 200“, novčanik sa dokumentima i 100 evra.

Danilo LJešković „ubeležen“ je i kao jedan od aktera pucnjave u Knez Mihailovoj ulici u avgustu 2001. godine. Tada su ranjeni Danilo LJešković, Senad Šabotić i slučajna prolaznica Slavica Ćirović. Na njih su, prilikom navodnih pokušaja da LJeškoviću i Šabotiću otmu veću sumu novca, pucali Vladimir Cicmilović i Zoran Hadži Jovanović.

Pored LJeškovića, na optuženičkoj klupi zbog razbojništava nalaze se i Filip Petričević i Vuko Đurković. I oni su izjavili da „nemaju veze“ s razbojništvima.