nedelja 25. maj 2008.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Mekejn i Obama počeli smotru potpredsednika

Finalisti predizbora u SAD poznati, akcenat se baca na drugu stranu

Mekejn i Obama počeli smotru potpredsednika

Obami, koji još skriva imena, potreban potpredsednik koji bi mogao da objedini njegov elektorat sa pristalicama bivše prve dame - Hilari idealan kandidat

Predizbori u SAD još se nisu završili, ali su finalisti praktično već poznati. Za predsednika će se boriti Barak Obama i Džon Mekejn. U vezi s tim, Mekejn i Obama krenuli su u potragu za potpredsednicima. Obama moguće kandidate skriva, Mekejn je, međutim, svoje pozvao sebi na ranč.

Hilari Klinton ima samo teoretske šanse da se vrati u „veliku trku“, jer u ukupnom zbiru vodi senator iz Ilinoisa Barak Obama (1.965 glasova), a ona zaostaje za njim za više od 100 glasova (1.780). Čak ako ona i dobije tri preostala duela, ukupna situacija se neće promeniti. Tim pre što Klintonovoj predviđaju samo jednu pobedu - u Portoriku, a u Montani i u Južnoj Dakoti, skoro sigurno, očekuje se Obamin trijumf.

A kada je reč o republikancima, njihov kandidat poznat je još od početka marta - senator iz Arizone Džon Mekejn. Na taj način kampanja ulazi u finalnu etapu, u kojoj se za Belu kuću bore dva nepomirljiva tabora. Nalazeći se sada u opoziciji, Demokratska stranka spremna je da republikancima oduzme glavni simbol vlasti - predsedničku fotelju. O početku „finalnog obračuna“ ne govore samo očigledni sukobi između Obame i Mekejna, već i poslednje informacije plasirane iz oba tabora.

NEMA ŽURBE

Sve u svemu, niko još ne žuri. Samo se Hilari Klinton istrčala, predlažući, svojevremeno, Obami da dobrovoljno odustane od borbe i udruži se s njom, ali je tu ponudu on s prezrenjem odbacio. Međutim, ima razloga da se predomisli. Sociološka istraživanja biračkog tela Klintonove („bela“ radnička klasa, penzioneri i meksikanci) ni pod kojim uslovima neće da glasaju za Obamu. I više od toga: polovina njih bi se opredelila za republikanskog kandidata! Pa tako, Obami je potreban potpredsednik koji bi mogao da objedini njegov elektorat sa pristalicama bivše prve dame. Idealan kandidat u tom slučaju bila bi sama Hilari Klinton. Druga je stvar da li bi se Obama tome obradovao, ali rukovodstvo demokrata imaće takođe šta da kaže.

HILARI KLINTON: NIŠTA NIJE GOTOVO, SETITE SE UBISTVA ROBERTA KENEDIJA

DAKOTA - Hilari Klinton je tokom predizborne kampanje u Južnoj Dakoti u tamošnjem listu Argus lider izrazila čuđenje zašto je mediji i ugledni zvaničnici Demokratske stranke preklinju da odustane od pokušaja da osvoji predsedničku nominaciju, podsetivši novinare na ubistvo Roberta Kenedija, prenose agencije.
„Ni Bil nije bio osigurao nominaciju sve do predizbora u Kaliforniji, znači do sredine juna. A svi se sećamo da je Bobi (Robert) Kenedi ubijen u junu u Kaliforniji“, podsetila je Hilari Klinton novinare objašnjavajući svoje neodustajanje od kampanje, iako matematički ima još samo teoretske šanse.
Navela je da je senator Robert F. Kenedi ubijen u junu 1968. godine, i to upravo posle svoje velike pobede u Kaliforniji, kada se činilo da ima stranačku nominaciju u džepu.
Na te reči odmah je reagovala kampanja Baraka Obame, rekavši da je „spominjanje atentata bilo nesrećno i da nema mesta u kampanji“. Hilari je reagovala saopštenjem u kojem tvrdi da je reč o nesporazumu i zaista nesrećnom izboru reči izazvanom „čestim pominjanjem porodice Kenedi“.

Prema Si-En-Enu, Barak Obama računa na poznatog političkog konsultanta Džima Džonsona, koji bi se pozabavio traganjem za potpredsednikom. Ipak, posmatrači u tome nisu videli dobar znak, s obzirom na to da je Džonson svojevremeno pomagao da se isto pitanje reši za demokrate Džona Kerija (2004) i Voltera Mondejla (1984) koji su u finalnom obračunu izgubili od republikanaca. U Obaminom štabu odbili su da komentarišu pomenutu informaciju.

Bivšu prvu damu Hilari Klinton javno su već otpisali. Ove nedelje Vašington post je pisao o tajnom sastanku glavnih sponzora i partijskog rukovodstva demokrata. Bosovi su se dogovorili da se okupe oko Baraka Obame da bi već sada ujedinili snage za borbu protiv Mekejna.

Džon Mekejn traga za potpredsednikom od početka aprila. Konkretna imena još nije pomenuo, ali politikolozi su napravili svoju listu od deset imena. Nedavno im je senator iz Arizone olakšao zadatak. Povodom nacionalnog praznika, 30. maja, Mekejn je na svoj ranč u Arizoni pozvao njemu bliske republikance. Među njima je sadašnji guverner Floride Čarli Krist, bivši guverner Masačusetsa i bivši Mekejnov suparnik u predizborima Mit Romni, i guverner Luizijane Bobi Džindal.

Međutim, ta informacija nije izazvala veliko iznenađenje, pomenuta imena su već odavno na užoj listi „Mekejnovih potpredsednika“. Ali, na spisku pozvanih nema još jednog poznatog političara - bivšeg guvernera Arkanzasa Majka Hakabija, koji se održao u trci za nominaciju do kraja i odustao je od svoje kandidature kad je Mekejn dobio potreban 1.191 glas delegata nacionalnog kongresa.
Bivši baptistički sveštenik, kao niko drugi, otvoreno računa na funkciju potpredsednika. U svakoj pogodnoj prilici hvali kandidaturu 71-godišnjeg veterana vijetnamskog rata. A istupajući nedavno na sastanku Nacionalne streljačke organizacije, važnog uporišta republikanaca, Hakabi je našao za shodno da ismeje Obamu. Naime, u jednom momentu Hakabija je prekinula neočekivana galama iza kulisa, pa je on rekao da je to možda Obama tresnuo s bandere.

Ni Mitu Rumniju nije manje stalo da bude potpredsednik. U stvari, milijarder ne namerava da ode iz politike.

Ključne reči:

Komentari

Gospodja Klinton je jasno porucil Obami sa moze da mu se desi. Ali to mu se lakse moze desiti ako ovu novu reinkarnaciju Olbrajtove nominuje za podpredsednicu, koja bi ako se njene prognoze (zelje)
ostvare, zaobilaznim putem postala predsednik. Nadajmo se da Obama nece sam sebi iskopati jamu i odlučiti da ide na izbore u paru sa Klintonovkom, jer bi mozda mogao postati slavan i poznat kao i Martin Luter King (ali i ubijen), što Klintonovka beskrupulozno i zeli!

Bar Srbi nemaju nikakvog razloga da zale sto će ova aždaja u ljudskom liku ispasti iz izborne trke, a ni Obama nije valjda naivan da je predlozi za potpredsednicu, jer ona ne krije da mu radi o glavi!