nedelja 25. maj 2008.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > „Kraljevi konaci“ kao „Luka Beograd“

Država ne računa atraktivne parcele kao imovinu preduzeća

„Kraljevi konaci“ kao „Luka Beograd“

„Zlatibor turist“ osim „Kraljevih konaka“ ima i 13,5 hektara zemljišta koje, međutim, nije ušlo u procenu firme jer se, prema tumačenju nadležnih, daje samo na korišćenje. Zbog slične situacije vlasnik „Luke“ vodi spor sa državom

BEOGRAD - Preduzeće „Zlatibor turist“ sa čuvenim „Kraljevim konacima“ biće ponuđeno na prodaju 13. juna, a niska početna cena od samo 37,83 miliona dinara ili oko pola miliona evra razlog je za spekulacije da se ovaj čuveni zlatiborski turistički brend sprema za jeftinu prodaju nekom tajkunu. Na aukciji se nudi 43,75 odsto državnog udela koji su u posedu Akcijskog i PIO fonda, a preostalo vlasništvo ima 449 radnika i penzionera. U sastavu preduzeća su 23 apartmana od 1.015 kvadrata, poslovni prostor površine 405 kvadrata, restoran „Jezero“ od 348 kvadrata, ali i ono što je možda najvrednije, 13,5 hektara građevinskog zemljišta u društvenoj svojini.

Baš zbog ovog zemljišta ova privatizacija podseća na slučaj „Luke Beograd“, kada je ova firma prodata jeftino iako je imala preko 200 hektara, na kojima je planirana gradnja ekskluzivnog prostora. U oba slučaja pravni status zemljišta bio je isti, i kod „Luke“ se sada vodi spor između kupca, Miroslava Miškovića, i države jer obe strane tvrde da su parcele njihove.

Prema ceni koju je država odredila za svoj udeo, ispada da cela zlatiborska firma vredi samo oko pet miliona evra, jer je početna cena na aukciji uvek petina knjigovodstvene vrednosti kapitala koji se prodaje. Međutim, samo vrednost apartmana na Zlatiboru po ceni od 4.000 evra po kvadratu iznosi oko četiri miliona evra, a tu su još restoran, poslovni objekat i građevinsko zemljište, na kojem će sutra možda moći da se grade novi apartmani.

ODLOŽITI PRODAJU

U „Zlatibor turistu“ kažu da su se u postupku procene vrednosti firme u svemu ponašali po zakonu, da je to potvrđeno i rešenjima Ministarstva privrede i Višeg trgovinskog suda i da je zemljište koje se vodi na ovu firmu njihovo samo formalno. „Zemljište koje se nalazi na korišćenju ne može se otuđiti, prodati, ne možemo ništa na njemu da gradimo. Ono je samo formalno naše. Korišćenje tog zemljišta za nas znači da smo dužni da ga kosimo, uređujemo, znači samo troškove, a nema valorizacije tog zemljišta bez građevinske dozvole“, kaže Ratko Jeremić, direktor „Zlatibor turista“. Jeremić ističe da je sada najbolje rešenje da se aukcijska prodaja državnog paketa akcija odloži dok se ne reše imovinsko pravni odnosi sa opštinom Čajetina, odnosno ne završe svi sporovi koji se oko „Zlatibor turista“ vode pred sudom.

U Akcijskom fondu, na pitanje ko je obavio procenu preduzeća, kažu da nije ni rađena jer se preduzeće prodaje prema podacima iz bilansa za prošlu godinu. „Članom 5 Uredbe o prodaji kapitala i imovine javnom aukcijom propisano je da je početna cena, ako se prodaju udeli, korigovana knjigovodstvena vrednost prema poslednjem bilansu uvećana za iznos duga koji je otpušten prema državnim poveriocima“, saopštavaju iz ove državne institucije.

Činjenicu da u vrednost „Zlatibor turista“ nije ukalkulisano i atraktivno zemljište, na kojem je i čuveno zlatiborsko jezero, državni službenici objašnjavaju argumentom da građevinsko zemljište po zakonu ne može biti privatna svojina već se daje samo na korišćenje.

- Procena vrednosti kompletne imovine „Zlatibor turista“ rađena je na osnovu knjigovodstvenih podataka koje je dostavilo preduzeće. U toj proceni nema prava korišćenja na 13,5 hektara zemlje. Na bazi takve procene Ministarstvo privrede donelo je rešenja iz kojih proizilazi vrednost firme koja se sada pominje. Prosto je neverovatno da pravo korišćenja 13,5 hektara građevinskog zemljišta u najekskluzivnijem delu Zlatibora nema nikakvu vrednost - kaže Milun Bučevac, koji zastupa pedesetak vlasnika udela „Zlatibor turista“.

Procenu vrednosti društvenog kapitala uradio je 1993. godine „Ugoprogres“ iz Beograda i u elaboratu se napominje da ovo preduzeće nema vlasništvo nad zemljištem koje koristi. Iz vlasničkog lista vidi se da je zemljište opštedruštvena svojina i da je preduzeću dato na korišćenje, bez prava na samostalno raspolaganje i otuđenje - navodi se u tom dokumentu.

Direktor jedne revizorske kuće, koji je želeo da ostane anoniman, smatra da niska početna cena nije toliko važna jer će tržište, odnosno nadmetanje učesnika na aukciji, odrediti konačnu prodajnu sumu. „Ako se na aukciji za atraktivnu firmu pojavi samo jedan zainteresovani kupac, to izaziva opravdanu sumnju da je prodaja nameštena. Takođe, ako iz Agencije za privatizaciju procuri informaciji ko se sve prijavio za nadmetanje, moguće je da jedan učesnik milom ili silom natera ostale da odustanu od ‘Zlatibor turista’“, objašnjava naš sagovornik.

U Agenciji za privatizaciju podsećaju da imaju pravo da nameštenu aukciju ponište. Međutim, od njihove profesionalnosti nekada nema koristi jer se dešavalo da njihovu odluku posle žalbe okrivljenog kupca Ministarstvo za privatizaciju poništi, kao što je bilo 2005. godine sa „Geoinženjeringom“.

Komentari

Zaüso se uspesno preduzece prodaje na aukciji? Zato sto nekom tajkunu treba. Naravno, bice kupljeno od nekog konzorcijuma, ali iza toga ce bit neko od tajkuna ili politicara. Ko moze da zaustavi ovakve manipulacije? Niko, jer su svi korumpirani.

Jos jedan primer "tajkunizacije" Srbije. Radnici - spremite kofere. Ovi nikoga nisu zadrzali na poslu. Skupite pare i gledajte da kupite sami, inace - crno vam se pise.

Dakle, resili su da rasprodaju sve sto u Srbiji vredi. Ovo je sigurno uradjeno u saglasnosti sa ministarstvom za privatizaciju i sigurno je sve namesteno. Neko od tajkuna je zainteresovan i nema te sile u Srbiji koja ga moze zaustaviti. Ljudi se kupuju za male pare, a tajkuni uz njihovu pomoc zaradjuju velike pare. Tako je to u zemlji Srbiji. I niko ni prstom da mrdne. Politicari jer ih taj tajkun finansira, lokalna samouprava takodje, a sigurno imaju i svog coveka u samoj firmi, kome su obecali mesto Direktora. Nakon par meseci i njega ce se otresti, kao i obicno. Stara dobra taktika, koju u Srbiji primenjuje vecina. Narode, dokle cete trpeti rasturanje imovine? Dokle ce se bogati jos vise bogatiti na vas racun?

Sramota je za Srbiju da se ovakve stvari dogadjaju. Ovako nesto se ne moze uraditi bez saglasnosti u samom vrhu. Kao i mnoge druge vredne firme, i ova ce otici nekom "novopecenom" bogatasu, koji ce sve to rasparcati i rasprodati, a radnici ce ostati bez posla. Vreme je za revoluciju u Srbiji, nema druge.