utorak 25. mart 2008.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Mirkovićeva traži milion evra odštete

Estradne zvezde često su junaci sudskih hronika, tuže se zbog uvrede, klevete... (11)

Mirkovićeva traži milion evra odštete

BEOGRAD - Folkerka Dragana Mirković-Bijelić pokrenula je u Beču spor protiv Radeta Laibla, vlasnika firme „Turbo muzika“, čija je osnovna delatnost prodaja „nosača zvuka“. U slučaju da „luče iz Kasidola“ dobije tužbu, gospodin Rade bi tužilji i austrijskom sudu na ime sudskih troškova morao da izdvoji čak milion evra. Dragana objašnjava zašto se odlučila za ovaj potez:

- Taj gospodin se bavi piraterijom putem Interneta, i to je u svakoj normalnoj zemlji krivično delo. Reklamirao je moj album „Trag u vremenu“ na sajtu od početka 2004. godine, da bi potom omogućio skidanje pesama sa tog istog sajta, i to je naplaćivao. Pošto moja izdavačka kuća, beogradska „Komuna“, ne može da ga tuži jer je austrijski državljanin, da bih zaštitila njihova, svoja i autorska prava ljudi čije su pesme na albumu, bila sam prinuđena da u ime „Komune“ podnesem tužbu. Kako sam čula, to nije prvo delo te vrste koje je Laibl učinio, i „Grand produkcija“ ga je svojevremeno zbog iste stvari tužila i dobila presudu u svoju korist. On se čak i ne krije, već sve to radi otvoreno!

Rade Ivanović, trgovac iz Vinče kraj Beograda, besan na pevačicu Ekstra Nenu (Snežanu Berić), tvrdi u medijima 2003. godine:

ZABRANJENA „BRANKA“

Na albumu Sandija Cenova iz 2005. godine nalazi se pesma „Branka“, u kojoj je prepisan deo poznate numere Tome Zdravkovića „Ej, Branka, Branka“ autora hitmejkera Miše Markovića. Cenov nije tražio dozvolu od autora za korišćenje stihova, pa je Marković izdejstvovao kod izdavača, diskografske kuće „Siti rekords“, da se pomenuta pesme ne emituje na programima RTV Pink. Miša zahteva da Cenov tu pesmu ne peva na „tezgama“, ali hrvatski pevač to ignoriše. Pošto Marković ne može da kontroliše šta Sandi peva na hrvatskoj estradnoj sceni, zaštitio je svoja autorska prava na teritoriji Srbije i Crne Gore, i tužio zagrebačkog pevača zbog kršenja autorskih prava.

- Svojim novcem sam joj pomogao da pre osamnaest godina snimi prvu ploču. Ona me je danas zaboravila i odbija da mi vrati tada date pare. To me duboko pogodilo i zato sam rešio da pravdu isteram pred sudom. A kako je sve počelo?

- Te 1985. godine otišao sam na odmor u Sokobanju sa ženom i dvoje dece. U hotelu „Moravica“ pevala je meni i široj javnosti tada potpuno nepoznata devojka sa orkestrom. Nije bilo mnogo gostiju u sali, pa sam je pozvao da sedne za naš sto. Pitao sam je: „Da li bi pristala da ti dam pare da snimiš ploču?“. Tada sam bio relativno imućan, imao sam stovarište i nije mi bio veliki izdatak da izdvojim nekoliko hiljada maraka. Nena je rekla da snimanje košta oko 10.000 maraka, a ja sam kazao: „Daću ti polovinu“. Dogovorio sam se da joj odmah tu, u restoranu hotela, dam 5.000 maraka, ali uz nekoliko uslova. Prvi je bio da mi vrati uloženi novac ako uspe i postane slavna. Rok je bio 15 godina. Složili smo se, takođe, da mi ipak da neki procenat, ali u zavisnosti od uspeha na estradi. Drugi uslov je bio da, ako propadne, nema nikakve obaveze prema meni i da može zaboraviti dug. NJeno ime je tada bilo Snežana Berić. Kasnije je promenila ime u Ekstra Nena, ali obaveza prema meni joj je ostala ista.

Trinaest godina kasnije, Rade je, kao i svi Srbi, osetio pad standarda, pa se setio starog dogovora. Sve to vreme pratio je preko medija Nenin uspeh, pisao je o tome novinar Miša Karić. Novembra 1998. godine, posle dugog okretanja telefona, najzad je lično dobio Nenu. Ali, sa druge strane žice začulo se samo iznenađujuće i začuđujuće pitanje:

- Ko ste, bre, vi, ja vas ne poznajem!?

Razočaran, Rade je odlučio da je još jednom pozove, ali je sa druge strane telefonske žice od Nene hladno čuo:

- To što pričate možete da govorite samo svojima, da se hvalite, jer ste sve izmislili! Rade Ivanović kaže da je posle ovih reči podneo krivičnu prijavu protiv Ekstra Nene, zbog - prevare! I, dodaje:

- Nemam para da je tužim preko advokata. I ne trebaju mi, sve ću da isteram na čistac sam. Moji svedoci su Dragan Mladenović iz Vinče i Sveta Milutinović iz Beograda, koji su te noći sedeli sa mnom za stolom u sokobanjskom hotelu „Moravica“. Sve su oni videli i čuli. Ubeđen sam da će se na sudu Ekstra Nena setiti ko sam ja.

Komentari

jezivo ! jos para trovacima, jos para za guzosisulje zbogh cega je citav narod na stubu srama i evropa nas sve smatra ciganima i stokom ! mitrovic i banda s jedne i seljacine s druge strane, u stvari, mozda su sipci u pravu, ova zemlja ne treba da postoji

citat:
"evropa nas sve smatra CIGANIMA i stokom"

Mozda Vas neko smatra stokom ali "cigane" i ostale gradjane Srbije ne.
Dok se ovakva xenofobia ne iskoreni, EU zvezdice na Srpskoj Zastavi nece vioriti.