ponedeljak 25. februar 2008.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Univerzitet iz Prištine na Festu

Mladi autori na 36. međunarodnom beogradskom festivalu

Univerzitet iz Prištine na Festu

Studenti treće godine glume o opredeljenju za umetnost u vremenu ugrožene egzistencije. Mladi hrvatski reditelj Kristijan Milić predstavio film „Živi i mrtvi“, koji se takmiči za nagradu festivala u programu „Evropa van Evrope“

Studenti treće godine glume Univerziteta umetnosti iz Prištine koji je iz matičnog grada, kao i ceo Univerzitet, izmešten u Kosovsku Mitrovicu, specijalni su gosti Festa. Mladi entuzijasti u klasi profesora Svetozara Rapajića svoje opredeljenje za umetnost u vremenu ugrožene egzistencije obrazlažu velikom ljubavlju prema budućoj profesiji, za koju su se odlučili pre tri godine kada dramatični događaji nisu bili manjeg intenziteta. Naviknuti na restrikcije struje i vode, oni studiraju u zgradi koja se nalazi na samo sto metara udaljenosti od mosta na reci Ibar, koji deli grad. Kažu da su sve vreme u tenziji i pod pritiskom, da im se nije desilo ništa konkretno neprijatno, ali da preteći pogledi onih koji misle da im tu nije mesto i te kako plaše i unose nemir.

- Ovaj poziv beogradskog Festa doživljavamo kao priznanje našoj školi, kao potvrdu da smo deo školskog sistema Srbije - kažu studenti. - Inače, naše školovanje koje se odvija u specifičnim okolnostima, mnogo je napornije nego u sličnim školama u Srbiji, jer ono što naše kolege pređu za tri nedelje, mi moramo da uradimo za nedelju dana. Ipak, naš život je mnogo lakši u odnosu na meštane, jer mi smo samo nekoliko dana u nedelji, dok traju predavanja, smešteni u Kosovskoj Mitrovici. Ranije smo slušali predavanja i imali kolokvijume u Zvečanu, a sada je deo odeljenja umetnosti preseljen u Mitrovicu. Niko od nas nije rodom iz Mitrovice, a većina već igra u mnogim pozorištima u Srbiji.

DANAS NA FESTU - POBEDNIK KANSKOG FESTIVALA

Na Festu će danas biti prikazan dobitnik Zlatne palme na Festivalu u Kanu, rumunski film mladog reditelja Kristijana Munđijua „Četiri meseca, tri nedelje i dva dana“. Smešten u poslednje dane vladavine režima Nikolaja Čaušeskua, film kroz priču o dve studentkinje i jednom ilegalnom abortusu donosi svu teskobu i žilavost okrutnog režima na zalasku. Bez ijedne eksplicitne rečenice optužbe, snagom verističkog rediteljskog postupka, izvrsne kamere i maestralne glume, troje glumaca čija imena valja zapamtiti - Anamarija Marinka, Laura Vasiliju i Vlad Ivanov. Nemojte propusti ovaj film, jer on nije mračna priča sa Istoka koja se udvara Zapadu. Sa istom snagom sa kojom je kroz hiperralističke kadrove dočarao olovna vremena, toplinu jednog prijateljstva i monstruoznost nadrilekara koji izvodi abortus, Munđiju je otvorio pitanja koja nadilaze vreme u koje je priča smeštena.
Pored rumunskog filma (Centar „Sava“, 17 časova) danas na Festu u udarnom terminu (19.30 časova) gledamo film „Pokajanje“ reditelja Džoa Rajta snimljen po romanu Ijana Mekjuana „Iskupljenje“ (igraju Kira Najtli, Brenda Bletin, Vanesa Redgrejv). Film „Zakletva“ kultnog kanadskog reditelja Dejvida Kronenberga sa Naomi Vots i Vigom Mortensenom prikazuje se od 22 časa.


Film mladog hrvatskog reditelja Kristijana Milića „Živi i mrtvi“ (dve ratne priče, Bosna i Hercegovina 1993. i Drugi svetski rat 1943), koji u okviru programa „Evropa van Evrope“ konkuriše za Politikinu nagradu biće prikazan danas u Dvorani kulturnog centra Beograda.

- Moji uzori su stara rediteljska garda, Sem Pekinpo i Volter Hil. Uticaj ovog drugog jasno se vidi u mom filmu, koji podseća na „Južnjačku utehu“. Nastao je prema knjizi Josipa Mlakića koji ju je adaptirao u filmski scenario - kaže reditelj čiji film nosi moto iz proze Iva Andrića „Svi smo mi mrtvi, samo se redom sahranjujemo“.

- „Živi i mrtvi“ je film sa jakom antiratnom porukom. Prikazuje apsurdnost i besmislenost svih ratova koji su nam se dešavali. Ako roditelji posle ovog filma kupe svojoj deci pet pušaka manje, nešto smo značajno postigli - kaže glumac Slaven Knezović.
Na festivalu u Puli Milićev film je osvojio najveći broj nagrada, a na Festivalu „Braća Manaki“ u Bitolju Zlatnu kameru.