ponedeljak 24. decembar 2007.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Tri dana nemaju struju

Žitelji Ledina juče sat i po blokirali put prema Surčinu

Tri dana nemaju struju

Poslednjih pet godina u zimskom periodu, naselje ostaje bez struje od 10-12 sati, a neretko i po ceo dan

Pedesetak revoltiranih stanovnika novobeogradskog naselja Ledine, juče oko 16 časova, blokiralo je lokalni put prema Surčinu, na raskrsnici kod "Grand kafe", jer već tri dana nemaju struju! Po rečima okupljenih građana, poslednjih pet godina u zimskom periodu, ostaju bez struje od 10-12 dnevno, a neretko svih 24 sata.
 
  Žitelji tvrde da je njihovo naselje legalno i da su svi žitelji uplatili po 1.000 evra za priključak struje, i da svoje račune na vreme izmiruju.
 
  - Poslednjih 60 sati nemamo osnovne uslove za život. Iz dana u dan problem je isti, dispečer dođe na teren, priključi struju, i posle 15 minuta opet je isključe. Na sve moguće apele nismo dobili odgovor, i jedino što nam je preostalo je da zaustavimo saobraćaj, kako bi skrenuli pažnju na naš problem - rekao nam je jedan od ogorčenih građana.

 EDB: PREOPTEREĆEN SISTEM, IMA I KRAĐA STRUJE
 
  Prema rečima Sandre Alagić, portparola EDB-a, do isključenja struje u ovom naselju dolazi zbog preopterećenja električne mreže.
  - Poslednjih godina, u naselju se izgradio veliki broj kuća, i većina njih se greje na struju. Takođe, postoji i problem krađe električne energije - rekla je Alagićeva i dodala da se nada da će rešenje sa građanima biti postignuto.


  
  Među prisutnim građanima bilo je i dece. Saobraćaj je prvi put zaustavljen oko 15 časova, nakon čega je policija intervenisala, i vozila su nastavila da se kreću. Ipak, posle sat vremena građani su se vratili na ulicu posle čega je saobraćaj potpuno zaustavljen, ali ovoga puta nekoliko prisutnih policajaca nisu mogli da intervenišu.
 
  Iz Elektrodistribucije "Beograd" građanima je rečeno da trafo nema dovoljno snage. Međutim, okupljeni žitelji su nam rekli da je upravo iz tog razloga jedan od stanovnika ustupio deo svog placa kao lokaciju za trafo-stanicu, ali da EDB i posle toga nije ništa preuzeo.
 
Posle više od sat vremena, građani su odlučili da se raziđu, ali sa dogovorom da danas u 18 sati ponovo blokiraju put ukoliko se njihov problem ne reši.

Komentari

"kradja struje" ???
pa toga gotovo i ne bi bilo kada bi mi sa Ledina-Surcina mogli regularno da dobijemo prikljucke! U mojoj ulici, elektrodistribucija nam je dala elektro-energetske saglasnosti i uredno smo svi platili po otprilike 32.000 din. za participaciju, kako bi edb mogao da izgradi potrebne objekte za neprekidno napajanje strujom. Sami smo u ulici finansirali nn mrezu u vrednosti oko 7.000 eura i pri tome smo bili prevareni od bivsih radnika edb-a.
Sada nam spore mrezu, a opstina Surcin nam neda upotrebne dozvole za njih (samo nas zamajavaju da dodjemo sutra, prekosutra dok vide sta tacno treba od dokumenata...)
Mi vec 3 godine ne mozemo da resimo problem kako bi regularno imali prikljucke i mi smo prinudjeni da "na divlje" koristimo struju.
Nikoga ne interesuje nas problem i nemamo kome da se zalimo!
Dok edb i opstina ne smisle neko resenje mi cemo biti prinujeni da i dalje bespravno koristimo struju :(