ponedeljak 24. decembar 2007.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Suviše mnogo "astmatičara"

Rang-lista za socijalne stanove pod lupom zbog neuobičajenih prijava

Suviše mnogo "astmatičara"

Imam tešku astmu, probada me nešto s leve strane, ali ne pijem nikakve lekove, navela je jedna od učesnica konkursa. Neke dijagnoze bile su ispisane na običnom papiru, bez memoranduma... Za teža oboljenja dobijalo se do 20 poena

Od useljenja u 174 socijalna stana u Kamendinu do Nove godine, neće biti ništa. Na ključeve će morati da pričekaju mesec-dva, jer je postupak oko formiranja konačne rang liste vraćen na početak kako bi se ponovo proverila pristigla dokumentacija.
 
  Kako saznajemo, razlog preispitivanja celokupnih konkursnih prijava su, najblaže rečeno, šokantna dokumenta o zdravstvenom stanju prijavljenih na konkursu. Zato je od Sekretarijata za zdravstvo Beograda zatraženo da se proveri sve ono što su učesnici konkursa podneli kao dokaz o njihovom zdravstvenom stanju.
 
  Prema našim informacijama, jedan od razloga vraćanja na početak pregleda dokumentacije, je to što je bilo neuobičajeno mnogo "teško obolelih", među kojima su prednjačili astmatičari. Pomenimo da se za teža oboljenja dobijalo i do 20 poena!

NEKIMA KAMENDIN BIO SUVIŠE DALEKO
 
  Na konkurs za 174 stana za socijalno ugrožene građane, pristiglo je oko 1.200 prijava. Planira se izgradnja još oko 1.500 i to uglavnom u Kamendinu, Zemun polju, na području Novog Beograda, Ovče, Borče... Nekim učesnicima konkursa za pomenutih 174, zasmetala je "udaljenost" od centra grada. Mojović kaže da oni koji se usele u neki od 174 stana u Kamendinu, neće moći da se kasnije presele u neki drugi stan koji će se graditi na drugoj lokaciji.
  - Ne znam kako nekom, ko dobije pravo da za mesečni zakup od oko 1.500 dinara plus odgovarajući popust na komunalne usluge preko "Infostana", stanuje u socijalnom stanu, može da zasmeta lokacija stana, istakla je Mojović.


  
  - Bila sam šokirana kada sam neke od tih papira sa dijagnozama bolesti videla. Neke dijagnoze bile su ispisane na običnom papiru, bez memoranduma sa lekarskim pečatima - rekla je za Glas Gorica Mojović pomoćnik v. d. gradonačelnika Beograda. Mojović je istakla da je, primera radi, jedna žena koja je konkurisala, podnela papir da ima tešku astmu, da je probada nešto s leve strane, ali da ne pije nikakve lekove. Odgovarajući na pitanje iz kojih su domova zdravlja pristigli "sumnjivi" papiri, Mojović je rekla da je to prilično osetljivo pitanje jer se ne može sa sigurnošću utvrditi ko je, i da li je baš dotični lekar udario pečat na takvom papiru ili je to uradila možda neka medicinska sestra.
 
  Ona je navela da se, osim provera vezano za dokaze o zdravstvenom stanju, proveravaju i druga dokumenta učesnika konkursa.
 
  - Dosta njih stanuje u neuslovnim prostorijama, ali je bilo i onih koji nemaju nikakav smeštaj. S druge strane, nismo mogli uzeti u obzir prijave onih koji nisu državljani Srbije, koji su, makar i jedan dan zakasnili u predaji dokumenata. Naravno, upravo zbog takvih slučajeva, i opravdanih prigovora morali smo čitavu stvar vratiti na početak. Nije u redu da neko za koga smo utvrdili da je podneo neodgovarajuće papire, bude na rang-listi - rekla je Mojović.
 
  Pomoćnik v. d. gradonačelnika dodaje da svi podnosioci ispravne dokumentacije nemaju čega da se plaše, i da, na već formiranoj, takozvanoj "tehničkoj rang-listi" neće biti većih pomeranja.