ponedeljak 24. decembar 2007.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Nisu opasne samo kineske igračke

CE oznaka nije garant bezbednosti igračaka, jer je dodeljuje proizvođač

Nisu opasne samo kineske igračke

S obzirom da su se u javnosti pojavile informacije da je CE oznaka na deklaraciji dečjih igračaka garant bezbednosti, roditeljski portal „Bebac“ upozorilo je javnost da to nije tačno.

- Sama oznaka CE nije garant bezbednosti igračaka. Istina je da bi CE oznaka trebalo da garantuje da igračka zadovoljava minimalne zahteve sigurnosti proizvoda, ali ovu oznaku ne dodeljuje organizacija, već sam proizvođač i to da bi označio da je proizvod izrađen u skladu sa primenjivim direktivama. Tako proizvođač obezbeđuje slobodno kretanje proizvoda u okviru EU tržišta - kažu u ovom udruženju.

Na srpskom tržištu se može naći veliki broj dečjih igračaka koje poseduju CE oznaku, a ne i ostale potrebne podatke o proizvođaču, poreklu, hemijskom sastavu, rukovanju, čišćenju, i slično, a koje su neophodne da bi se znalo da je igračka bezbedna za upotrebu upozorava ekipa „Bebca“ koja je sprovela svojevrsno ispitivanje ponude igračaka kod nas.

- Pogrešno se veruje da se otrovne i opasne igračke mogu naći samo u kineskim prodavnicama. Proizvode slične onima koji su povučeni sa tržišta Evropske unije zbog toksičnosti pronašla i u renomiranim prodavnicama dečjih igračaka, kao i u veletrgovinama velikih distributera - naglašava se u saopštenju.

Oni poručuju da su sve igračke koje su povučene sa tržišta sredinom godine zbog toga što nisu bile bezbedne za decu imale su CE oznake. Isto je i sa proizvodima američkog proizvođača igračaka „Matel“, koji je u avgustu sa tržišta povukao 18 miliona igračaka, proizvedenih u Kini, pre svega lutke Barbi Batman, kao i razne automobilčiće, imali CE oznaku.

Roditeljski portal „Bebac“ traži od nadležne inspekcije da hitno reaguje i sankcioniše prodavnice u kojima se mogu pronaći igračke bez deklaracije i poziva roditelje da ukoliko vide ili kupe neku od potencijalno opasnih igračaka, o tome obaveste sanitarnu ili tržišnu inspekciju.