ponedeljak 24. decembar 2007.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Katolici proslavljaju Božić

Nadbiskup Stanislav Hočevar služi ponoćnu misu u crkvi Krista Kralja

Katolici proslavljaju Božić

BEOGRAD - Praznik Rođenja Isusa Hrista za vernike Rimokatoličke crkve počinje u ponoć. Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar služiće ponoćnu misu u crkvi Krista Kralja, prenosi Tanjug.

Ponoćnoj prazničnoj službi prethodi misa u beogradskoj katoličkoj katedrali Svetog Antuna, koju će nadbiskup Hočevar služiti u 22 časa i koju će prenositi Radio-televizija Srbije.

Na dan Božića, beogradski nadbiskup služiće od 10 časova, takođe, u crkvi Krista Kralja. Praznik Hristovog rođenja proslaviće sve hrišćanske crkve koje su prihvatile reformisani Gregorijanski kalendar, među kojima je i većina pravoslavnih crkava. Ruska pravoslavna crkva, Srpska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta gora, koje su zadržale Julijanski kalendar, Božić će proslaviti 13. dana kasnije, odnosno 7. januara po Gregorijanskom kalendaru.

Prema predanju, Isus je rođen 25. decembra u Vitlejemu i to je datum koji poštuju sve hrišćanske crkve, koje ovaj praznik podešavaju prema svojim bogoslužbenim kalendarima.

Razlike su nastale posle reforme kalendara u 16. veku kojeg je zbog veće tačnosti prihvatila i većina hrišćanskih crkava.

Komentari

Božić ne proslavljaju samo katolici po Gregorijanskom kalendaru već i pravoslavni Grci, Rumuni, Bugari, Kopti...
JEdna od najevćih gluposti podeljenog hrišćanstva je i postojanje dva kalendara. Pošto je poznato da bi i po "pravoslavnom" kalendaru, koji je izradio čuveni profesor Milanković, "pravoslavni" Božić bio 24./25. decembra kao i u ostatku sveta, i pošto je poznato da je dokazano da je Milankovićev kalendar precizniji od Greogorijanskog (i samim tim od "katoličkog" za verske "čistunce") nije mi jasno zašto SPC konačno ne uskladi verske praznike i računanje vremena po ovom kalendaru? Na kraju, Milanković je bio i Srbin i pravoslavac.