ponedeljak 24. decembar 2007.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Izrael zida hiljadu stanova i kuća

Uprkos ranijim obećanjima da neće širiti izgradnju na okupiranoj Zapadnoj obali

Izrael zida hiljadu stanova i kuća

Izrael planira da izdvoji fondove za izgradnju preko 1.000 stanova u istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali, u okviru budžeta za 2008, uprkos ranijim obećanjima da neće širiti izgradnju na okupiranoj Zapadnoj obali, javio je juče izraelski vojni radio, prenosi Tanjug.

U Har Homi, koju Izrael smatra jevrejskim kvartom u istočnom Jerusalimu biće izgrađeno 500 stanova, a još 240 u jevrejskom naselju Maale Adumim. Izrael je početkom ovog meseca objavio tender za izgradnju dodatnih 307 kuća u Har Homi.

„Nikada nikome nije obećano da se neće graditi u Har Homi jer je to unutar opštinskih granica Jerusalima,“ kazao je vojnom radiju ministar Rafi Ejtan, zadužen za Jerusalim.

Homi je i Har Hamu i Maale Adumim označio delom Jerusalima.

Pozivajući se na izvore u Ministarstvu stanovanja, radio je javio da će Izrael čekati na povoljan trenutak kako ne bi izazvao talas međunarodnih protesta zbog planova izgradnje.

REŠENJE PROBLEMA - ZAMENA TERITORIJE?

Izrael je preoteo kontrolu nad Zapadnom obalom i istočnim Jerusalimom od Jordana u šestodnevnom ratu 1967, kada je osvojio i pojas Gaze od Egipta.
Istočni Jerusalim je kasnije anektiran i izraelski zvaničnici tvrde da će ostati zauvek pod suverenitetom Izraela.
Palestinske vlasti žele da taj deo Jerusalima bude glavni grad buduće nezavisne Palestine.
Palestinska uprava je, međutim, izrazila spremnost da razmotri eventualnu zamenu teritorije na Zapadnoj obali za delove izraelske teritorije.
Sa druge strane, izraelski vicepremijer Haim Ramon je pre nekoliko dana prvi put javno predložio takav potez, prenosi Tanjug.

Planove je s druge strane osudio generalni direktor levičarskog pokreta Mir sada (Šalom akšav) Jariv Openhajmer.

„Taj potez će minirati diplomatske pregovore, pre nego što su i počeli. Uprkos vladinim saopštenjima da će zamrznuti izgradnju, budžet za 2008. dokazuje da stvari izgledaju drugačije na terenu,“ kazao je Openhajmer.

Međunarodna zajednica je već kritikovala Izrael zbog objavljivanja tendera za izgradnju novih kuća u Har Homi.

Tender je objavljen samo nedelju dana posle međunarodnog skupa o Bliskom istoku u Anapolisu u Sjedinjenim Američkim Državama u novembru, kada je dogovoreno da mirovni sporazum između Izraela i Palestinaca bude postignut do kraja 2008. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Đi-mun i američki državni sekretar Kondoliza Rajs su upozorili da izraelski tender nije od pomoći.

Maale Adumim, u kome Izrael namerava da izgradi nove stanove, već ima oko 30.000 jevrejskih naseljenika i jedno je od tri jevrejska naselja koja hoće da zadrži pod svojom kontrolom, na osnovu svakog mirovnog sporazuma s Palestincima.

Međutim, tzv. Mapa puta ka miru na Bliskom istoku, mirovni plan koji podržavaju SAD, predviđa da Izrael zaustavi svaku izgradnju u jevrejskim naseljima, uključujući i širenje zbog prirodnog rasta stanovništva, prenosi Tanjug.

Ključne reči: