ponedeljak 24. decembar 2007.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Bivšim vojnicima penzije kao civilima

Objedinjavanjem penzionih fondova rešava se problem vojnih osiguranika

Bivšim vojnicima penzije kao civilima

U Vojsci su korekcije penzija vezane isključivo za rast plata i zato je, tvrde u Ministarstvu odbrane, nemoguće načiniti ovu profesiju atraktivnijom i podići plate za oficire, jer onda treba povećati primanja za 55.000 penzionera

BEOGRAD - Vojni penzioneri koji su se penzionisali pre 2004. godine, njih oko 46.000, počeli su da dobijaju nova rešenja o penzijama u kojima su im u penzijski osnov uračunate i naknade koje su dobijali dok su bili u aktivnoj vojsci. Na osnovu novih rešenja, mesečna primanja korisnika vojnih penzija biće uvećana između 2.000 i 7.000 dinara, zavisno od toga koje su i kolike naknade dobijali za vreme vojne službe.

Međutim, vojni penzioneri kažu da se ovim rešenjima naknadno primenjuje uredba iz 2005. godine po kojoj je trebalo da i naknade uđu u penzijski osnov.

- Ta uredba godinama je ignorisana kada je reč o korisnicima penzija od pre 2004. godine. Sada se to ispravlja, pa ćemo sa decembarskom penzijom koja nam sleduje u januaru iduće godine dobiti i veće iznose - kažu u Udruženju vojnih penzionera Srbije.

Ipak, u tom udruženju ostavljaju rezervu i navode da time nepravda nije sasvim ispravljena budući da se još ne zna kako će penzioneri biti obeštećeni zato što su ranije godinama primali manje penzije nego što im je po zakonu pripadalo.

- Po tom osnovu država korisnicima vojnih penzija duguje između tri i četiri mesečne penzije. Imamo neke nezvanične najave da će se naći pare za vraćanje tog duga, ali zvaničnu informaciju kada ćemo novac primiti još nismo dobili - ističu u Udruženju.

Država će, tvrde u Ministarstvu odbrane, sukcesivno isplatiti nastalu razliku kada za to budu stvoreni uslovi.

U Vojsci Srbije trenutno je aktivno 12 generala, dok je u penziji čak 756 oficira sa tim činom. Ova računica pokazuje da nasuprot jednog aktivnog generala stoji čak 63 penzionisanih kolega, čije se penzije usklađuju prema rastu plata oficira.

U Ministarstvu odbrane kažu da je visina tih penzija različita i zavisi od čina, najveće su generala armije, koju prima bivši načelnik Generalštaba SRJ i tadašnji ministar odbrane, haški optuženik Dragoljub Ojdanić.

Primanja penzionisanih oficira iznose od 40.000 do 60.000 dinara, a ako se ima u vidu da se iz istog izvora na plate potroši 27 odsto sredstava, Vojsci ostaje manje od polovine budžeta za sve ostale namene. Da bi se Vojska oslobodila takozvanih „personalnih opterećenja“, pokrenuta je inicijativa da se Vojni penzioni fond priključi civilnom. Integracija je planirana za sledeću godinu.

- Kod nas su korekcije penzija vezane isključivo za rast plata i to nas dovodi u situaciju da nismo u stanju da vojnu profesiju načinimo atraktivnijom i da podignemo plate za aktivne oficire, jer onda treba da povećamo primanja za 55.000 penzionera. To urušava ceo sistem, ali sa tim problemom izaći ćemo na kraj kada fondovi budu objedinjeni. Tako da će se bivšim vojnicima penzije usklađivati kao i civilima - kažu u Ministarstvu odbrane.

Na povećanje broja penzionisanih oficira uticale su reforma Vojske i sistema odbrane. Tako je 2005. godine tadašnji Vrhovni savet odbrane doneo odluku o penzionisanju generala-admirala rođenih 1952. godine i ranije, posle čega je veliki broj oficira silom prilika otišao iz aktivne službe. 

Komentari

Država nastavlja da maže masnoj guski dupe.Kolika je razlika između vojnih i civilnih penzionera to je neverovatno.Šta dobijaju radnici koji su IZJURENI iz svojih fabrika zbog privatizacije kojima fali manje od 5 godina do penzije.Gospodo ogromna većina tih radnika prima na birou rada 11700.00 dinara i to maksimalno do 2 godine,a onda ostaju i bez toga.ŽALOSNO.Vojni penzioneri pored beneficiranog staža ne idu na biro nego bez obzira na godine staža i godina života odlaze direktno u penziju.Čime su oni zadužili zemlju možda KRAJINOM,BOSNOM ILI KOSOVOM ili IZDAJOM.
DA LI SU ZASLUŽILI I OVO ŠTO IM SE SADA ISPLAĆUJE.

Naravno da su zasluzili, jer su se casno borili, a za gubitke teritorija pitajte tadasnje politicare. Kao sto nemogu biti svi u ovoj zemlji ambasadori tako isto nemogu biti ni oficiri. Vrata Vojne akademije u Bgd su sirom otvorena za sve, pa ako mislite da je zivot oficira lep posaljite vase dete i onda ce Vam biti mnoge stvari jasnije.

Da li znate da aktivni vojnici nisu dobili platu?Za penzionere iz civilstva nadjene su pare za isplatu duga,za isplatu penzije pre vremena 22.12.2007,(da bi bila isplata penzije pred izbore 18.01.2008)>Da li vam to lici na nesto vec vise puta vidjeno i pod bivsim i sadasnjim rezimom....Al pamcenje imam ko slon

"Kod nas su korekcije penzija vezane isključivo za rast plata i to nas dovodi u situaciju da nismo u stanju da vojnu profesiju načinimo atraktivnijom i da podignemo plate za aktivne oficire, jer onda treba da povećamo primanja za 55.000 penzionera. To urušava ceo sistem, ali sa tim problemom izaći ćemo na kraj kada fondovi budu objedinjeni. Tako da će se bivšim vojnicima penzije usklađivati kao i civilima - kažu u Ministarstvu odbrane."-завршен цитат
Дајем неколико информација и коментар:
Члан 193 Закона о Војсци Србије став 2 гласи: "Влада Републике Србије у року од 90 дана од дана ступања на снагу овог закона донеће акт којим ће уредити начин, поступак и динамику измирења доспелих, а неизмирених обавеза према корисницима војних пензија, које су настале по прописима из пензијског и инвалидског осигурања војних осигураника до ступања на снагу овог закона.
Члан 197. гласи: "Даном ступања на снагу овог закона престаје да важи Закон о Војсци Југославије ("Службени лист СРЈ", бр. 43/94, 28/96, 44/99, 74/99, 3/02 и 37/02 и "Службени лист СЦГ", бр. 7/05 и 44/05).
До доношења прописа о војној обавези, социјалном, здравственом и пензијском и инвалидском осигурању професионалних војних лица остају на снази следеће одредбе Закона о Војсци Југославије: ...Пензијско и инвалидско осигурање ( чл. 240. до 260. и од 262. до 278.) ..."-завршен цитат.
Чланом 244 Закона о ВЈ се одређује висина пензије а чланом 266. усклађивање. Те одредбе остају на снази. Срамно је да у МО покушавају да дају нетачне информације, а још горе је да непоштовање законских одредби о висини плата старешинама оправдавају војним пензионерима. Не дају нама пензије, као милостињу просјацима, појединци из МО који очито не знају шта је војска. Пензије се исплаћују из посебног фонда и не терете буџет из којег се исплаћују плате активних лица. Генерала у пензији има 430, скоро 50 генерација, од којих најстарији Божо Лазаревић има 93 године. Ако им одузмете по 20 хиљада динара осталим војним пензионерима можете да повећате пензију за око 200 динара. Нечасне намере су оних који подофицирима у пензији оправдавају понижавајућу социјалну помоћ уместо пензије бројем генерала у пензији. Војни пензионери, посебно генерали, су грешни јер не умру чим оду у пензију. Преко 70 хиљада захтева за исплатом плата и пензија према закону који се не поштује од 2000. године је у војном правобранилаштву, а преко 10 хиљада је тужби редовним судовима.

Kakva vojska,sve su to sami lopovi koji su iskoristili onaj Brozov sistem pa sada koriste i Vojin. Oni nisu zasluzili ni to koliko dobivaju jer su bili izdajnici i izdajnici su i ostali.Tesko drzavi sa takvim oficirima,sve to treba oterti odkud su i dosli (da cuvaju ovce ).

Sve te penzionisane oficire treba sada poslati u Irak da pomognu "saveznickim" trupama u uklanjanju minskih polja i borbi protiv raznoraznih Al kaidinih grupa u Iraku i Avganistanu. Mozda tako uskoro postanemo i saveznik "Milosrdnog andjela". I onako nisu nista korisno uradili za Srbiju u proteklih 50 godina, a penzije pozamasne.

Tacno je da 12 generala prima platu, ali je netacno da 756 generala prima penziju.Generalsku penziju primaju samo zivi, a ostatale penzije su porodicne penzije koje su 75% od punog iznosa.Isto vazi i za sve ostale vojne penzije.

Mislim da je ovo odlican potez i otkacinjanje matorih prdonja koji su jos titu lizali dupe i pomagali mu u rasturanju nase zemlje, od nove generacije vojske koja Srbiju nosi u srcu.
Samo na ovaj nacin srpska vojska moze i ekonomski da ojaca jer je tih matorih prdonja kao kusih pasa i svi su se sjatili u Beograd i zive na nasoj graci, a radili su nam o glavi za vreme komunizma.
Od njih jednostavno vojska ne moze da zivi jer da bi aktivnoj vojsci povecao platu za dinar, moras i tim neradnicima takodje da povecas, a ima ih vise od aktivne vojske.
Tek sad vojska moze da se modernizuje i da kupi poneki avion, helikopter ili pvo sistem S300.

Uz ovaj komentar upucujem i najiskrenije izvinjenje svim oficirima koji su se posteno bolili u zadnjim ratovima na strani Srbije,a koji su usli u grupu penzionera SFRJ koje smatram izdajnicima Srbije i direktnim saradnicima okupatora tita i njegovih drugih hrvatskih i slovenackih belosvetskih terorista koji su nam rasturili zemlju tako da ne moze da se oporavi za sledecih 300 godina (i ako se oporavi).

Znam samo da je moj komšija, nosilac spomenice '41. imao penziju veću od plata mojih roditelja, zajedno, a to je bilo osamdesetih. Danas, kada su moji roditelji penzioneri, opet je jedna vojna penzija veća nego njihove penzije zajedno.

Dugovanje vonim penzionerima postoji jos od 2000. godine za obe kategorije ( onih koji su se penzionisali pre 2004. god. i posle 2004. god.) i nova dugovanja prvoj grupi od 2004. god. do danas. Drazva primenom novog Zakona o Vojsci Srbije mora da nadohnadi predhodna dugovanja.Primanja penzionisanih oficira iznose od 40.000 do 60.000 dinara nije tacno vec je donji iznos 20.000 din. mozda od cina podpukovnika pa nadalje.... Mnoge stvari niste naveli kako treba i ovaj tekst predstavlja samo sturu informaciju - pravi konfuziju.

O cemu vi pricate zemlju su rascepali politicari ,a ne vojska niti je ona odgovorna za to. Za vreme ovog gradjanskog rata ona je koriscena samo kao instrument politike. Napadalo se i povlacilo umesto da se ide samo napred. Onaj ko ne razume problematiku vodjenja oruzane borbe odnosno poznavanje taktike i strategije nema prao da komentarise ovako nesto,a pogotovo ako je ne upucen u dogadaje tokom 90-ih godina. U to vreme plate PVL su kasnile i po 4 meseca. Rad vojnih lica je 24 sata dnevno, zivot im je stalno ugrozen na gadjanjima, dezurstvima, logorovanju. Za dezurstva nisu placeni nego su dobijali slobodne dane ,a broj koji mogu da iskoriste odredjivao je komadant kasarne. Neka novinari dodju do broja PVL koji su poginuli tokom 90-ih, izvrsili samoubistva i postali invalidi?Koliko je PVL napustilo vojsku i zatrazilo posao u civilstvu ( o kakvom se kadru radi )? Brozov sistem je bio dobar za sve ne samo za vojsku, nije bilo ovakvih socijalnih razlika ,bilo je mogucnosti za razne kredite, letovanja, zimovanja, odlazak na rad u inostranstvu, mogliste da idete gde hocete, da spavate gde zelite i niko vas nije dirao... Zao mi je ako se nesecate tog vremena! Upiste i Vi VA pa cete videti sta vas ceka po zavrsetku i sa kavim se odgovornim poslom bavite, a da ne spominjem porodicu. Moje kolege su radile i po dva posla 90-ih da bi mogle da izdrzavaju porodicu kopali kanale, rostiljali po svadbama i ispracajima, bavili se multi-levl marketingom... Kritikujte malo policiju ona je imala sve privilegije tokom 90-ih u opremanju i novcanim primanjima ( pozornik je imao vecu platu i redovniju od komadante kasarne ). Kako su odredjivali svoj posao vidi se i danas... Nemojte pljuvati i kritikovati o necemu sto neznate! Iz mog iskustva mogu vam reci da je vojska masinerija koja melje coveka,a kad ode u peziju da se odmori i pristojo odzivi sto mu je ostalo on nista nedobija! Idite u Irak pa pomozite saveznicima pa cete sledeci put drugacije pisati o vojnom pozivu i penzionisanim vojnim licima. Napisite i komentarisite tekst o vonim penzionerima zapadnih zemalja ako hocete.Do sada ni jedan rat nisu dobili vec samo rasparcavali i eksplatisali osvojeneo dok se borba i dalje vodi.

Drago mi je da vidim da od nas penzionisanih pripadnika vojske nisu svi utonuli u zimski san i da bar jedan manji deo prati šta se događa sa nama i pokušava da reaguje ako ni zbog čega drugog onda zbog čistog obraza pred samim sobom.
Pozivam Vas kolege da ovakve komentare pošaljemo ministru odbrane, predsedniku Srbije i predsedniku Vlade, kao i medijima.
Pokušajmo da širu javnost bolje upoznamo sa našom grupacijom i da ovim mladim ljudima dokažemo da smo časni i pošteni ljudi koji su časno radili svoj posao. Animirajmo što više ljudi jer samo tako možemo prikazati pravu dimenziju našeg problema.
Svim onim kojima ovo moje pismo bode oči poručujem - pošaljite svoju decu u vojsku, kao što su nas naši roditelji poslali sa 14 godina, i zaista im želim da uživaju u svim blagodetima vojnog poziva, bez ratova koje smo mi imali.